Helyek/Infrastruktúra

Áramvonalas fény-játékok – új határátkelő Hong Kong és Shenzen között

2012.08.01. 13:43

Santos Dániel és Andy Chang nyerte meg 2011 szeptemberében a Hong Kong és Shenzen közötti új határátkelő épületegyüttesére kiírt nemzetközi pályázatot, amelyen több százan vettek részt. A fiatal építészpáros környezettudatos és áramvonalas koncecpiójával több nagy irodát – köztük Zaha Hadidot – utasított maga mögé. A 68.000 m2-es komplexum építése 2013-ban indul és várhatóan 2018-ban fejeződik be.

Nemzetközi tervpályázat Hong Kong - Shenzhen új határátkelő állomására

Hong Kong - és különösen Shenzhen - az elmúlt években egyre inkább kezd fizikailag is közel kerülni egymáshoz. Jelenleg egy órán belül el lehet jutni a Shenzheni határtól Hong Kong belvárosába. Az átmenő forgalom egyre nagyobb a két város között, ezért Hong Kong kormánya 2011-ben egy új határátkelő állomás tervezésére írt ki nemzetközi építészeti tervpályázatot (ez lesz már a hetedik határállomás a két város között). A pályázaton több száz építész vett reszt, fiataloktól kezdve az olyan nagy irodákig, mint Zaha Hadid. A döntéshozók egy megépíthető, ikonikus és környezettudatos épület terveit várták a pályázóktól. Az eredményt 2011 szeptemberében hirdették ki. Nyertes tervünk a Shenzhen folyó kanyarulatait, illetve a környék hegyvonalait követi, harmonizálva környezettel.

 

 

 

A kiszolgáló funkciók a két hosszanti oldalon találhatók, míg a fő gyalogos folyosó egy folyamatos, egybefüggő teret alkot az épület középső tengelyén. A közlekedő folyosóra felülről, illetve oldalról jut be a természetes fény az árnyékoló rendszer szabályozásával, ezzel létrehozva egy elvezhető fény-árnyék játékban gazdag teret. Az épületegyüttes gyakorlatilag három különböző épületből áll: a hongkongi és a shenzheni oldal, illetve a híd együtt alkot egy formát, egy épületté olvadva össze.

 

 

 

A terv legfontosabb kiindulási alapeleme a környezettudatos szemlélet volt. A forma követi a funkciót, s a homlokzatot szigorúan, a környezeti hatástanulmányoknak megfelelően alakíottuk ki. Így esett a választás a függőlegesen mozgatható árnyékoló rendszerre, amelynek alapszögét a környezet fény- és hőhatásait analizáló programok segítségével számoltuk ki. A nap szögének változásával ezek az árnyékolók mozognak, így biztosítva a legmegfelelőbb fény- és hőhatás elérését a belső térben. A funkcionalitáson túl az árnyékolók sorolása az egész épületen izgalmas fény-árnyék játékot hoz létre a belső, illetve a külső térben is, hiszen az árnyékolók szögének megfelelően válik a homlokzata áttetszővé, illetve zárttá. A 68.000 m2-es épület kivitelezése 2013-ban indul és a tervek szerint 2018-ra lesz kész, amely egyben a régió egyik meghatározó épülete lesz mind formailag, mind a környezettudatos építészeti szempontból. 

 

 

 

Az új határátkelő projektje igen fontos beruházásnak számít a helyi viszonyok között, ennek megfelelően a nemzetközi média is nagy figyelmet szentel ennek az ügynek. A terveket több  helyen is kiállították (Hong Kongban és Shenzenben egyaránt), a fiatal építészek már rádióműsorban is szerepeltek ennek kapcsán. Santos Dániel - aki korábban Zaha Hadid irodájában is dolgozott - jelenleg az ATKINS vezető tervezője – de lehet, hogy a jövőben saját irodát alapít erre a projektre.


Hong Kong - Shenzhen új határátkelő állomás

építész tervezők: Santos Dániel, Andy Chang
tervezés éve: 2011
bruttó szintterület: 57.580 m2
építtető/Megbízó/Fejlesztő neve: Hong Kong es Shenzhen állami beruházás