Épülettervek/Középület

AQUATICUM szálloda terve, Debrecen

2008.04.03. 12:03

Felelős építész tervező: Kováts András (KELETTERV)

beépítés
A tervezett kb. 500 ágyas szálloda a debreceni nagyerdei strandfürdő területén, az élményfürdő melletti sávban kerül elhelyezésre. Déli oldalán fedett kapcsolat alakítható ki az élményfürdő északi oldali bejáratához a földszinten, északi oldalán pedig a 3. emelet szintjén csatlakozhat a tervezendő új fürdőépület déli homlokzatához egy zárt hídon keresztül. (A Szálloda a folyamatos strandrekonstrukció első eleme lesz.)

Az épület főbejárata a közterület felől, a villamospálya keletre való eltolása után, annak helyén kialakítandó sétányról előtetővel fedetten közelíthető meg. A gazdasági bejárat és az épület alatti parkolók lehajtói az épület végein helyezkednek el, úgy hogy e pontokig a tervezett sétányon korlátozott „vegyes” forgalom lesz. Egyébként csak a taxik hajthatnak közvetlenül a bejárathoz az előtető alá a mentőkön, tűzoltókon kívül.

A sétány mellett fut az új, zöldbe ágyazott villamospálya. Megállót is ki lehet alakítani a szálloda előtti szakaszon. A szálloda a nyugati oldalon a strand területére néz, és ahhoz több ponton kapcsolódik bejáratokkal. A nagy étterem és a wellness-részleg is teraszaikkal csatlakoznak a kerthez. A szálloda P + F + 6 emeletes szintszámú, az északi végén földszintes, illetve a 3. emeleti mozgójárdát rejtő „csőhíd” itt jelentkezik.

 

 

funkciók
Az épület pinceszintje a parkolók, a gépészet és a gazdasági kiszolgáló céljaira készül. Szerves kapcsolata van a földszinttel és a felső szintekkel is a szükséges lépcsők és liftek által. A vendégforgalom és a gazdasági forgalom jól elkülönül.

A földszintre kerültek a hagyományos lobbi – funkciókon kívül a wellness részleg és az éttermek, az azokat kiszolgáló 500 adagos konyhával. Az 1. emeleten a keleti, nyugati, déli tájolású loggiás standard szobákon kívül egy 240 fős többcélú, szekcionálható terem kapott helyet. A ház északi frontjára kerülnek a gazdasági rész öltözői és irodái. A 2. emelet hasonló az 1. emelethez, de itt már csak a légtere jelentkezik a rendezvényteremnek.
A 3. és 4. emelet a standard szobák szintje. Az 5. emelet déli tömbjében helyeztük el a suitok felét, míg az északi tömbben standard szobák vannak. A suitokhoz nagy teraszok tartoznak. A 6. emelet déli tömbjében hasonlóan az alatta lévő szinthez szintén suitok vannak. Az északi tömbjében lesznek az appartmanok, melyekhez külön szeparált helyen kialakított saját helyiségcsoportot és teraszt terveztünk.

belső megjelenés
A ház jellegzetes eleme a nagy átrium, amelybe érkezünk a főbejáraton. Ez a ház teljes magasságában szervezi a közlekedőtereket, melyek az oldalátriumok mentén kialakított, szintenként dupla folyosók, ezekből nyílnak a szobaegységek. Az átriumok felülről íves üvegtetővel vannak megvilágítva, a nagy átrium pedig teljes keleti oldala árnyékolt üveghomlokzat.
A nagy átriumban egy látványlift pár helyezkedik el, amely minden fronthoz kapcsolódik. Az átriumot minden szinten hidak szelik át eltérő helyeken, összekötendő a déli és északi szálloda szárnyakat. A déli tömbben egy lépcsőház és látványlift kapcsolja a „családi szinteket” egymáshoz, és a földszinti wellness – előtérhez. Az északi tömbben egy egykarú lépcsőt terveztünk a földszint és az 1. emelet közé, a bálterem előtereihez.

 

 

külső megjelenés
A ház homlokzatai mutatják a belső funkciókat. A három részből álló főtömeg is erre utal. Az ismétlődő szobaegységeket változatos struktúrába foglaltuk, ezek között a főhangsúlyos elem, az átrium üvegfala és üvegárnyékoló felülete helyezkedik el. A nagy üvegfelületek szervezik egységbe a tömeget. A fürdő felőli a nyugati front, mely mutatja a földszinti étterem és wellness üvegezett kiugró tömegét és helyenkénti „lyukarchitektúrájával” utal a másodlagos gazdasági funkciókra.

A házat világos travertinnel burkoljuk, kiegészítve az alumínium–üvegfalakkal és nyílászárókkal, felületvilágítókkal. A teraszokon sok zöld növényt lehet elhelyezni, amivel jól tudunk igazodni az eredeti környezethez.

tartószerkezetek

A ház monolit vasbeton vázszerkezettel épül, melynek struktúráját konzekvensen a szobaegységek és parkolók rendszeréhez igazítottunk.
A harántgerendás födémrendszert álmennyezet takarja a szobákban.
A felülvilágítósávot és az átrium üvegfalait acélrácsok tartják.

Kováts András
felelős tervezőAQUATICUM szálloda terve, Debrecen

tervező cég: KELETTERV
felelős építész tervező: Kováts András
statikus tervező: Dezső Zsigmond
elektromos tervező: Pelei Imre
gépész tervező: Pál József
környezetrendezés: Sándor János
közlekedés tervező: Gulyás Imre
közmű tervező: Adorján György
Hasznos alapterület
0–6. szint összesen: 16800 m2
-1 szint: 5800 m2