Programok

Andreas Fogarasi: Építészet

2012.03.26. 07:56

Építészet: nagy szó egy kis kiállításra. Két különböző sorozat kerül bemutatásra; mindkettő a városi építészettel, a monumentalitással, és a léptékváltás problémáival foglalkozik. Megnyitó 2012. március 29-én, 19 órától.

Andreas Fogarasi: Építészet című kiállítása

megnyitja Szemerey Samu, 2012. március 29-én, 19 órától
a kiállítás megtekinthető ápr. 26-ig

Építészet: nagy szó egy kis kiállításra. Két különböző sorozat kerül bemutatásra; mindkettő a városi építészettel, a monumentalitással, és a léptékváltás problémáival foglalkozik.

A "Budapest Sight (Architecture)" új munka; azt vizsgálja, mi a helye a modern építészetnek a térképeken. Hogyan jelennek meg  pl. a turista térképeken olyan épületek, amelyek gyakran a róluk készíthető fényképek szempontjai szerint kerültek megtervezésre? A térképeken ezek kicsiny, néhány milliméteres ikonok. A sorozat korábbi darabjai kortárs sztár-építészek műveit mutatják, Düsseldorf, Barcelona, vagy Párizs térképeiből kivágva, az új sorozat pedig egy hetvenes évekbeli Budapest térképről válogat, pl. a Déli Pályaudvar, a Népstadion, vagy a Budapest Körszálló ábrázolásait.

 

 

 

Ezek mellé kerülnek makettek, dokumentációk három kültéri projektről, amelyek közül kettő terv maradt. A "Panorama (The Right of View)" 2010-ben valósult meg Isztambulban. A szerkezet a város egyfajta kortárs panorámája. Témája - és térbeli struktúrája - a kilátást, illetve annak történelemi, művészeti és ingatlanpiaci jelentőségét vizsgálja. Hasonlóan a városképpel, és annak 360 fokos ábrázolásával foglalkozik a Bruck an der Leitha számára tervezett, kétrészes projekt, az "Innerer Raiffeisengürtel / Äusserer Raiffeisengürtel" (Belső Raiffeisenkörút / Külső Raiffeisenkörút) (2008), míg az "I do not agree" (2007) az egyet nem értés, a tiltakozás városi emlékműve, amely egyben színpad/stúdió és szociális tér is.

Helyszín: Liget Galéria (1146 BUDAPEST, AJTÓSI DÜRER SOR 5.)