Design/Belsőépítészet

Amikor a szülő csak messziről figyel – átlátások és letisztult terek az újlipótvárosi PannKa Part Közösségi Térben

2022.10.12. 18:03

Az Archikon Építésziroda tervei szerint született új közösségi tér és játszóház Budapesten, Újlipótváros szívében. Az ingatlan a Duna partján, az egyik Palatinus-társasház földszintjén helyezkedik el. A fényárban úszó helyiség gyönyörű terekkel rendelkezik, óriási belmagassággal, hatalmas portálokkal és lenyűgöző kilátással a városra, a Dunára, a Margitszigetre és a Budai-hegyekre. A PannKa hamar a környékbeli családok kedvelt találkozóhelyévé vált.

A kerületi önkormányzat 2020-ban döntött arról, hogy a Pannónia utcai PannKa után, egy lepusztult ingatlan átalakításával új intézményt hoz létre hasonló néven fiatal családok számára. A központ 2022 júniusában nyílt meg, és azóta működik – elsősorban – a 0-6 éves korú gyerekek és szüleik közösségi tereként. A két foglalkoztatóban különböző, tanárok által vezetett tevékenységek (többek között ének, tánc, kézműves foglalkozás) zajlanak. A központ szívében található a játszóház, ahol a szabad játéké a főszerep.

Az Archikon Építésziroda a közelben található "első PannKa" után kapta meg a lehetőséget a folytatás megtervezésére. A PannKa Part ugyanarra a kiegyensúlyozott, nyugodt gyermek- világra reflektál, mint a több éve sikeresen működő elődje.

A tervezés egyik kiindulópontja az a felismerés volt, hogy a fényes, tágas tér önmagában is elég impozáns ahhoz, hogy erős hatást érjen el. A meglévő adottságokhoz ezért csak finom gesztusokkal tettek hozzá, kerülték a harsány hatást keltő tereket. Az építészeti alapelv a "láttatni engedés" volt: a tervezők szerették volna, ha mind a ház, mind a belső terek az eredeti egységükben élhetnek tovább, az építészet csak a szülői gondoskodás határozott, de szeretetteljes egyengetésével segíti a fejlődést.

A koncepció elsősorban az izgalmas átlátásokra és egyedi térkapcsolatokra épít. A foglalkoztatók funkciója megköveteli az önálló, elszeparált tereket, a nagy belső üvegfelületek segítségével mégis mindig látható az egész eredeti tér, ami egyben a tájékozódást is megkönnyíti, egyúttal biztonságérzetet is kölcsönöz szülőnek és gyermeknek egyaránt.

A nagy felső üvegezés többek között a belső foglalkoztató megfelelő bevilágítását biztosítja, így a gyerekek szinte folyamatosan természetes fényben játszhatnak, mesterséges világításra csak télen és este van szükség. Az utcafronton elhelyezkedő játszóház egyszerre nyújt szép kilátást a bent lévőknek, miközben becsalogatja a kint közlekedőket. A későbbi időpontban kiépülő személyzeti galérián is érvényesül az izgalmas átlátás és a növényekkel való játék. A galériát áttört fehér rácsszerkezet, és növényekkel befutatott kötélháló választja el a lenti játszótértől. A galériáról még egy ablak nyílik az udvarba is. A mosdókomplexum egyedisége, hogy a mosdó előterében is van már kézmosó, nem kell a fülkék terébe menni, ha arra nincs szükség. A mosdóban elhelyeztek egy felnőtt és egy gyerek magasságú kézmosót tükörrel, ami külön megszólítja a gyerekeket.

A "láttatni engedés" elve ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a terekben ne jelenne meg a ma építészete, a nemzetközi szinten is friss design. A régi és az új elválasztása elsősorban a burkolatokban érhető tetten. Az anyagválasztás során az egyik elsődleges szempont az érintés volt, vagyis az, hogy a különböző anyagok mezítláb, négykézláb mászva is kellemes hatásúak legyenek, élmény legyen rajtuk járni, őket megtapintani.

A fő terekben minden új válaszfal borovi fenyő rétegelt lemezzel burkolt, míg a bútorok borovi fenyő furnérral készültek. A mosdó az egyetlen helyiség, ahol a színek dominálnak, itt 5x5 centiméteres korallszínű mozaik fogadja a látogatókat. A nagy terekben egyedül a recepciónál kerülnek némileg előtérbe a hangsúlyosabb építészeti megoldások – itt a pult egyben egy nagyméretű tüskejátékként is funkcionál.

Az Archikon tervei szerint friss és barátságos tér jött létre, ahol az építészet finoman a háttérben marad, és lehetővé teszi, hogy a gyerekek és játékok töltsék meg élettel. A Pannka Partból kifelé menet a gyerekek vélhetően a sok játékról és más gyerekekről mesélnek majd. Mégis – a tervezők reménye szerint – egy ilyen megtervezett térben töltött idő segíti, hogy a gyerekek harmonikus kapcsolatot építsenek ki környezetükkel.

Archikon Építésziroda

Szerk.: Hulesch Máté