Épületek/Közösségi építés

AIR SQUARE – klímaadaptív placemaker installáció Csehországból

2023.01.04. 07:35

Az AIR SQUARE egy szállítható installáció, amely aktivizálja a kihasználatlan városi tereket azáltal, hogy funkciót és pezsgő közösségi életet biztosít a helyeknek. Az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák enyhítésének szükségességére reagál a túlterhelt hőszigeteket, valamint a zöld és élhető közterületek hiányát kezelve.

Az AIR SQUARE felső gyűrűjét egy nagy árnyékoló rendszerként tervezték, amely hűsíti a levegőt és menedéket nyújt a hőség elől, éjszaka pedig megvilágítja a sötét és kevésbé biztonságos városi sarkokat. Egy olyan "placemaker", vagyis helyteremtő beavatkozás, amely pontszerűen javítja a városi környezet minőségét, és hozzájárul a rugalmas kék-zöld város építéséhez, ezáltal magasabb términőséget, lakókörnyezetet, egészséget, biológiai sokféleséget és ingatlanértéket teremt. Emellett növeli a figyelmet az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, megkönnyítve és felgyorsítva a hosszadalmas éghajlat alkalmazkodási intézkedések további végrehajtását, például a területfejlesztés, az infrastruktúra, az építés, a szolgáltatások, a közterületek és a lakosok biztonságát érintő változtatásokat.

INKLUZÍV: A sokszínűség és az egyenlőség jegyében épült, biztosítja az akadálymentes hozzáférést és az átjárhatóságot a város áramlásán belül.

MODULÁRIS, TARTÓS, ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ: CNC-vágott rétegelt lemezből készült, minimális kivágási hulladékkal, az alapot függőleges lábakból és vízszintes padokból álló moduláris rendszerben tervezték. Az egyes elemek csavarokkal vannak összefogva, hogy egy kör alakú teherhordó szerkezetet alkossanak, amely stabilitást biztosít a szerkezetnek.

ALKALMAZKODÓ: A pozicionálható padok lehetővé teszik többféle funkció és program megvalósítását, mint például nyilvános rendezvények, előadások, termelői piacok, vagy all-in-one közbútorként szolgálhat ülőhelyekkel, világítással és árnyékolással egyben. Az AIR SQUARE olyan teret hoz létre, amely növelni képes az életminőséget városainkban, és biztosítja az együttélés teljesebb módját.

Anyaghasználat és szerkezet

A felépítmény két fő részt egyesít: egy szerkezeti alapot az alján, és egy felfújható elemet a tetején, amely összesen 14 méter átmérőjű és 6 méter magas. A különálló alkatrészek csomagolva és szállításra kész állapotban vannak, a legtöbb hardverrel és az építési folyamatot segítő összeszerelési útmutatóval együtt.

A minimális kivágási hulladékkal, cnc-vágott rétegelt lemezből készült alapot moduláris rendszerben tervezték, amely egy függőleges lábelemből és egy vízszintes karból áll. Ez a két komponens egymásba illeszkedve építi fel a gyűrű kör alakú teherhordó szerkezetét, amely a test stabilitását biztosítja. A kör alakot azért választották, mert önmagában képes szabályozni az ellentétes erőket, és így az elemi geometriai formák közül ez a legönstabilizálóbb. A folytonos kör dinamizmusa bármilyen terhelést elvisel, ezért csak egy ellenerőre van szüksége a megerősítéséhez, amelyet a textilheveder-kereszt biztosít.

Emellett az alap a felső gyűrű és a talaj közötti horgonyként is funkcionál, egy olyan rögzítő rendszer révén, amely a széllökések során is tartja azt. Olyan magasságban van megemelve, hogy az emberek át tudjanak rajta haladni, így hozzáférhetővé és átjárhatóvá válik a város áramlásán belül.

A felső gyűrűt a közterületek árnyékoló rendszerének tervezték. A világszerte túlmelegedő városok problémájára válaszul a gyűrű nagy felületet hoz létre a nap elől való elrejtőzéshez, lehűtve a városi területeket. A függőleges és nyitott árnyékoló elkerüli a tetővel járó problémákat (alulfúvás, hőfelhalmozódás, szerkezeti problémák). Annak érdekében, hogy nagy városi árnyékoló felületet hozzanak létre, olyan könnyű anyagot használtak, amelyet egyszerű felépíteni és lebontani, könnyed, mégis ellenáll az erős időjárási körülményeknek. Emellett a kör alakú forma lehetővé teszi, hogy egy egyenes falhoz képest nagyobb hatósugarú árnyékolást biztosítson a szerkezet, így egy naptól védett térré válik a helyszín. A sötét órákban a felfújható elemek funkciót váltanak, és fényszóróvá válnak, megvilágítva a város sötét területeit, ahol gyakran nem érződik biztonságosnak a séta. Ez a térhez való tartozás és a gondoskodás érzését kelti, ami a helyszín biztonságának javulásához vezet.

Forrás: Linka News

Szerk.: Hulesch Máté