Épülettervek/Hallgatói terv

Ágoston Csaba: Őriszentpéteri piac

2005.12.22. 11:46

Diplomadíjas 2005-ben

Konzulens: U. Nagy Gábor

A diplomaterv helyszíne az egykor volt szeres település: a ma 1200 lelket számláló község, Őriszentpéter.

Meglepőnek tűnhet egy tipikusan városi infrastrukturális elem, a piac falusi környezetbe való telepítése, ám Őriszentpéter központi szerepe a környékbéli falvak gyűrűjében, és a helyi őstermelők áruikkal való spontán megjelenése is indokolja egy piactér megépítését. Emellett a nyári őrségi napok kulturális rendezvényeinek is helyet adhat a helyi léptékkel mérve nagyméretű, fedett tér.

Hogyan teremthető összhang a hagyományos lakókörnyezeti kultúra, és a megjelenő új funkció által meghatározott, a megszokott léptéktől eltérő méretű épület formálása között? Hogyan lehet rekonstruálni elődeink gondolkodásmódját, és a kultúra folyamatosságát a kornak megfelelően helyreállítani? A terv ezekre a kérdése keresi a megfelelő választ.

A telek a falu központjától 300 méterre helyezkedik el, közvetlenül a tervezett buszpályaudvar (buszforduló) mellett, amitől a közösen használt parkoló választja el. Az árufeltöltés a mögötte elfutó szervizúton át lehetséges. A vevőforgalom és az áruforgalom időbeli szétválaszthatóságának köszönhetően az épület minden lehetséges irányból - a főút, a parkoló és a szervizút felől is - gyalogosan átjárható. Utak folynak bele, amik a keresztpontokban terekké alakulnak, külső- vagy belső térré válnak: élő piaccá kíván lenni. Esetlegességei utalnak a szeres települések hagyományaira: a környéken gyakran még a klasszikus térképző domináns elemet, a templomot is a falun kívül építették meg (Rábakéthely, Velemér).

A tervezett épületnek három fő része van: a fedett, de nyitott piactér, a piaci üzletek és a gépészeti blokk. Adott esetben a piactérhez kapcsolható az L-alakban "hajlított" házforma szárnyai által átölelt belső füves udvar is. A ház maga egy homogén, egyanyagú fa konstrukció: a szellős, levegővel átöblített "fa pajta" újraértelmezése.

A piactér az összecsukható, könnyen mozgatható bútorzatnak köszönhetően többcélúan használható. Az üresen szikár tér a közönség, az árukavalkád által lesz mozgalmassá, színdússá, élettel telivé, mely szándékosan kerüli a bőbeszédűséget, a magamutogatást. Valahogyan úgy, ahogyan azt elődeink is tették volna...