Egyéb cikkek

"Agóra Szeged PÓLUS Program" pályaművek

2009.03.02. 13:19

”A pályamű a Kálvária sgt. és a Gogol utca közötti gyalogos közlekedést a tömbbelső déli telekhatáraira tervezett hosszú elnyúló épülettel, széles, jól használható térburkolattal és dekoratív kerttel, parkkal hangsúlyozza.” A Dóm Építész Műterem Kft. kizárt pályaműve a szegedi ”Agóra Pólus” pályázaton.
szerző: Murka István

Költségtérítésben részesült volna a 4. számú pályamű
pályázó: Dóm Építész Műterem Kft
szerző: Murka István
társszerző: Balajti Zita, Földi Péter, Nagy Nándor, Nyéki Anikó
szakági tervezők:
tartószerkezet: Kenese István - Kenese Mérnöki Iroda Kft.
épületgépészet: Braun Attila - Pipeline Kft.
tájépítészet: Balogh Andrea, Majoros Csaba - 4D Tájépítész Iroda
parkoló technológia: Rodé Lajos - KOEM Bt.
építész munkatársak: Rényi Örs, Vértesy Ágnes, Zsámár Dóra - Dóm Építész Műterem

 

 

 


Részletes bírálat

A pályamű a Kálvária sgt. és a Gogol utca közötti gyalogos közlekedést a tömbbelső déli telekhatáraira tervezett hosszú (keskeny) elnyúló épülettel, széles, jól használható térburkolattal és dekoratív kerttel, parkkal hangsúlyozza. A tervező a környezetvizsgálat alaposságát a tervlapon bemutatja, s ezt a pályamű hasznosítja. A pincegarázs Gogol utca felőli megközelítése jó megoldás.

Az elnyúló földszinti aula terjengőssége ellenére a különböző funkciójú egységek nehézkesen közelíthetők meg, s nem nyújtanak térélményt. A Gyerekházba csak egy külön folyosón juthatunk. Az Informatórium is teljesen elkülönül az aulától. A megtartott IKV-s irodaház mondvacsinált funkciót kapott, mely nem illik ebbe a „sokcellás” épületbe. Elhibázott a nagy és kis előadóterem mindentől való elkülönítése és a II. emeleten történő elhelyezése. A négy szint magasságú előcsarnok jó szervező tér lehetne, ha a különböző egységek közvetlenül ide kapcsolódnának.

Az épület jellegzetességét adó tömör 1-2 és többszintes kubus mögött nem található meg a hasonlóan kialakított térszervezés. A keleti és nyugati homlokzatok között nem fedezhető fel hasonlóság, mintha nem is egy épület lenne. A létesítmény a környező utcákról megfelelően tárul fel, nem hivalkodóan mutatkozik, de az utcai foghíjak eltüntetését nem oldja meg.

A tervkoncepció erőssége, hogy megtartja a meglevő irodaépületet, ahol energiaközpont kerülne kialakításra. Minden intézmény- egység több szintre tagolódik, ezáltal átláthatóságuk, átjárhatóságuk nehézkessé válik. Az előadóterem a II. emeleten kerül elhelyezésre. Minden szinten nagy aulák, terek kerülnek kialakításra. Az elnyúló földszinti aula ellenére nehezen közelíthetők meg az egyes egységek.
A gépészeti műszaki leírás részletes, rendkívül sok alternatív energia termelő berendezés beépítésével.

A Bíráló Bizottság a tervet költségtérítésre tartotta érdemesnek.


Részlet a 2009 február 10-i bírálati jegyzőkönyvből:

a 4. számú pályamű:
- nem tartalmazza a tervpályázati kiírás feltételeinek elfogadásáról szóló nyilatkozatot.

Ezért a pályázat a tervpályázati kiírás III.1.) pontjának értelmében kizárásra kerül.