Épülettervek/Lakóépület

A víz közelsége - tóparti ház terve, Ásztai Bálint

2012.04.13. 11:15

Ideális tájolású, közvetlen tóparti telken épül Ásztai Bálint építész és Csizmadia Anikó belsőépítész tervei szerint egy balatoni villa, amelyet a panoráma felé fordulás, a transzparencia, valamint a kő, a fa és a víz többféle jelenléte tesz egyedivé - fokozott hőszigeteléssel és megújuló energiaforrások használatával kiegészítve.

A jelenleg kivitelezés közepén tartó épületet 2010 nyarán kezdtük el tervezni. A telek közvetlenül a Balaton partján fekszik, a bejárattal szemben, az utca túloldalán pedig egy magas, beépítetlen, erdős domboldal található. A tájolás szintén optimálisnak mondható, a Nap a Balaton irányában nyugszik le.

 

 

 

Az építési program kihasználja a szabályozás adta kereteket és szinte teljesen kitölti a lehetséges építési helyet is. A terület adottságait a megérkezés kialakításánál igyekeztük szem előtt tartani: a keskeny telek középső részén egy kis déli tájolású félátrium kapott helyet, benne egy kis kerti tóval. Ez a megérkezés színtere. Ezzel a kis átriummal az épület gyakorlatilag „térbelivé” válik, és a kert sem csak egy elő- és egy hátsókertre szakad (az alig hasznosítható oldalkertek mellett).

 


 

Az épület kétszintes, földszintből és emeletből áll. A földszinten az étkező és a nappali néz a Balaton irányába, az emeleten a hálószobák mellett egy kisebb wellness-rekreáció funkció kapott helyet, amelyet egy lépcső köt össze a vízparttal. Az északi oldalon a garázshoz csatlakozóan a kiszolgáló helyiségek sorolódnak, amelynek vége a konyhához kapcsolódik. A déli oldalon egy kis vendégszoba-egység után a félátriumból nyílik a reprezentatív, dupla légterű közlekedő-előtér, amelyben az egykarú lépcső is helyet kapott. Az épület oldalsó megközelítésének kialakításakor a tömegalakítási szempontokon túl cél volt a szükségszerű belső közlekedőfelület csökkentése is.

A belsők kialakítását a víz közelsége tematizálta. A vízhez kapcsolódva különféle asszociációk vezérelték a tervezést. Vitorlázás, csillagászat, halászat vagy épp egy megkövesedett régi fabárka szolgáltak előképként, amelyek absztrahált módon megjelennek a falburkolatban, a padlóburkolaton, a térelválasztó falban, vagy épp a kiválasztott lámpákban. A külső és belső tereket próbáltuk minél inkább közelíteni egymáshoz, ezért a külső kőburkolatok legtöbb helyen befutnak a belsőbe is.

 

 

 

Anyaghasználat tekintetében a természetes kőburkolatok mellett a fa is helyet kapott a házon, kívül és belül egyaránt. A színválasztásoknál a vezérelv egy háttérként szolgáló, monokróm színharmónia megtalálása volt, amelyet alkalmanként egy-egy erősebb színnel kívántunk ellenpontozni.

A mai kor építésze számára megkerülhetetlen szempont a környezettudatosság. A nap- és geotermikus energiák (hűtés-fűtés) felhasználása mellett a fal- és üvegszerkezetek gondos megválasztására is nagy hangsúlyt fektettünk. Így a kiváló minőségű vastag téglafalat kívülről plusz 15 cm-es grafitos hőszigetelés borítja, a transzparens szerkezeteket pedig a legmodernebb, legjobb hőtechnikájú nyílászáró-tokokkal és háromrétegű üvegekkel terveztük meg. A balatoni panorámára néző nagy üvegfelületeket felül előrenyúló tetők védik a nyári, magasról letűző naptól. Ezen üvegfelületek zöme fix kialakítású nyílászáró, csak a közlekedő felületeknél nyitható - ez a megoldás a jelentős anyagi megtakarításokon túl filigránabb tokszerkezetet, azaz szebb látványt is jelent.


Ház a Balaton partján
vezető tervező: Ásztai Bálint
tervezés éve: 2010-2011
kivitelezés éve: 2011-2012
bruttó szintterület: 400 m2
helyszín: Balatonpart
generáltervező: STOA Építészműterem Kft.
építész munkatársak: Nedeczky Zsolt
látványterv: Farkas János
belsőépítészet: Csizmadia Anikó, Ásztai Bálint
statika: Stágel László
épületgépészet: Kerék Attila
épületvillamosság: Balla Krisztina