Épületek/Középület

A vártnál is jobban vizsgázott a napelemes bicikliút

2015.05.23. 10:00

Most számoltak be a világ első, Hollandiában kiépített, napelemes útszakaszának első féléves teljesítményéről. Az eredmények bíztatóak, a SolaRoad csoport már több holland tartományba napelemes kerékpárutakat tervez. 

A tavalyi évben világszerte több projekt is foglalkozott az útfelületbe épített napelemek energiatermelő lehetőségével, a hatalmas felületek adta potenciállal. Míg Amerikában közösségi finanszírozással kívánnak kellő mennyiségű pénzt gyűjteni a Solar Roadways projekt gyakorlati elindításához, addig egy fél évvel ezelőtt a holland Krommenie régióban már élesben kezdték tesztelni a módszert.

Az Amszterdamhoz közeli kistérségben egy 70 méteres kísérleti útszakaszt épített tavalyi év végén a SolaRoad nevű csoport, ahol a kerékpárosok egy háromrétegű napelemes felületen hajtanak keresztül. Az eddigi tapasztalatok lényegesen kedvezőbbek az előzetesen várt hatásnál, a szakaszon a fél év alatt mintegy 3000 kWh-nyi villamos energiát termeltek, amely egy kisebb háztartás éves szükségletének felel meg. Az új számítások szerint ez azt jelenti, hogy a napelemekkel ellátott útfelületek egy négyezetméteren akár 70 kWh-nyi energiát is termelhetnek évente, ami komoly potenciát jelenhet.

Az üveg- és betonfelület közé épített szilikon gumi rétekre fektetett napelemek ellenálló képessége is jól vizsgázott, a 12 tonnás tűzoltóautó terhelését sérülésmentesen kibírta. A féléves intenzív igénybevétel alatt mintegy 15.000 bicikli száguldott végig a napelemeken, ezalatt csak egy panel burkolata sérült meg, erősítésén most dolgoznak a fejlesztők. A panelek egyébként egyéni mérőkkel lettek ellátva, így termelésük egyedileg szabályozható, sérülés esetén pedig automatikusan leválnak a rendszerből.

A tervezők komoly lehetőséget látnak a sikeresen vizsgázott napelemes utakban, hiszen világszerte hatalmas „szabadon felhasználható” felületek állnak rendelkezésre. A SolaRoad már Hollandia más területein is tervezi újabb útvonalak napelemesítését, ugyanakkor Kaliforniában is zöld utat kapott egy hasonló program. A szintén holland Brabant tartományban pedig tavaly, Vincent Van Gogh által ihletve, egy 600 méteres bicikliútszakaszba építettek több ezer, impresszionista hatást nyújtó, önmagát feltöltő, színes napelemes kavicsot a Studio Roosengaarde.

Bán Dávid