Design/Belsőépítészet

A városgazdálkodás központja Szombathelyen

2023.01.12. 07:39

A SZOVA a Szombathely városgazdálkodási feladatait ellátó szolgáltatók közös irodaháza. A hulladékgazdálkodástól a parkok fenntartásán át az ingatlankezelésig minden részterület ebben a város szélén elhelyezkedő épületben kapott helyet. A falak között zajló munkafolyamatokat a hatékonyság és a gazdaságosság elvei kötik össze. 

A Szombathely megyei jogú város vagyonhasznosítással és városgazdálkodással foglalkozó szervezete a hulladékgazdálkodással, közterületi és útfenntartási, épületkezelési, ingatlanhasznosítási és számos egyéb feladatok ellátásával a városi élet egyik jelentős szolgáltatója. Ennek a cégnek a bázisa az új építésű SZOVA irodaház, melynek építészeti tervezője a B3 Építész Stúdió, vezető építésze pedig Bozsó Csongor volt, akik a továbbiakban saját szavaikkal mutatják be a munkát:

A belsőépítészetet tekintve egy relatív elkésett projektindítás hátrányával indultunk, hiszen az épület már szerkezetkész állapotban volt, amikor a belsőépítészeti tervezésre megkaptuk a megbízást. Ez nagymértékben kötötte meg a kezünket, rengeteg meglévő építészeti szituációval találtuk szemben magunkat. A kész helyzet alapos és gyors helyzetfelismerést, problémamegoldó képességet kívánt meg, hiszen a kivitelezés folyamatosan haladt előre a tervezési szakaszban is. 

A belsőépítészeti tervezés fő irányelve a szervezeti egységek rugalmasságának biztosítása volt, a költséghatékonyság figyelembevételével. Ennek eredményeképp kevés, de figyelemre érdemes designelemmel dolgoztunk. Az iroda monokróm színvilága egyszerre visszafogott és izgalmas, a szabad befejezés lehetőségét rejti magában. A koncepció központi motívuma Szombathely városának térképe: ez a grafikai elem köti össze a tereket egyetlen összefüggő gondolati egységgé, a földszinttől indulva, egészen a legfelső szintig, különböző színhasználattal megjelenítve.  

Minden elem, a süllyesztett fali ledektől a könnyen tisztítható tapétákon át, a könnyen hozzáférhető gépészeti elemekig, a funkció és a forma egyesítésével járul hozzá az iroda ideális működéséhez. A városüzemeltetés egy komplex, sokrétű folyamat rengeteg különböző részterülettel. A cél közös, a munkaterületek azonban nagyon eltérőek, más-más igényekkel, munkamódszerekkel, szervezeti tulajdonságokkal. Ráadásul az energiaválság beköszöntével további csapatokat és funkciókat költöztettek az épületbe, így a belső branding rugalmassága az eredetileg vártnál is értékesebb szempont lett. 

A SZOVA irodaház belsőépítészeti koncepciója a hatékony figyelemgazdaság jegyében született. Tervezetten vezeti a beérkező figyelmét az első lépéstől a közösségi tereken keresztül egészen a munkaállomásig. Monokróm színvilágával nem ingerel túl, teret ad az ötleteknek, engedi, hogy birtokba vegyék.

A fehér, letisztult terek és munkaállomások személyre szabhatóak a felhasználók ötleteinek és igényeinek mentén, anélkül, hogy bármilyen színvilágot vagy esztétikát rájuk erőltetnének. Akusztikailag jól felkészített terek teszik lehetővé a különböző csapatok párhuzamos működését. Textilek, padlószőnyegek és kárpitozott bútorok puhítják a tereket, növelve a komfortérzetet.

Tágas, jól felszerelt kantin és konyha látja el az iparterületen lévő épület dolgozóit, akik szolgáltatók hiányában mindenképp házon belül oldják meg az étkezésüket. A szigorú nyersbeton felületek kontrasztját a dús növényzet adná meg, melynek kiépítésére az előkészületek megtörténtek, kivitelezése azonban egyelőre várat magára.

A projekt minden egyes lépése a költségvetés adottságaival, a színválasztással, a kivitelezés optimalizálásával, a felhasználói élmény és figyelem tudatos szervezésével egyetlen kerek egységet alkot. Bár minden építészeti munkáról elmondható, hogy a végeredmény csupán egy szövevényes történet utolsó pillanata, a SZOVA esetében ez különösen érvényes. A kihívások, az adottságok, az állandóan változó környezet tették azzá az épületet, ami. Mindenkihez szól, aki a mai volatilis, sokszor kiszámíthatatlan és megannyi kihívást jelentő környezetben maradandót szeretne alkotni. Egy ilyen környezetben csak a gyors, flexibilis, de mindig bátor és önazonos döntések segíthetnek talpon maradni. A SZOVA legnagyobb értékei is ezt bizonyítják.

B3 Építész Stúdió

 

Szerk.: Pleskovics Viola