Épületek/Irodaépület

A Váci 1 építészeti transzformációja

2016.09.30. 14:00

A Mózes Péter tervei alapján felújított világörökségi épület, a Váci 1 strukturális, funkcionális és design változáson ment keresztül. A korhűen helyreállított, ám mégis újjászületett ingatlanban kiskereskedelmi- és irodafunkciók, éttermek és bárok egyaránt helyet kaptak. 

Az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott Váci 1 épület Alpár Ignác tervei szerint épült 1911 és 1915 között. Első 105 éve során több, változatos funkciót töltött be. Eredetileg – ahogyan az az 1908-ban meghirdetett, zártkörű, meghívásos pályázati kiírásban is olvasható – a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület székházaként emelték. Az elsődleges pénzintézeti rendeltetés mellett földszinti utcafronti üzlethelyiségek, valamint emeleti bérlakások is helyet kaptak itt. 1990 és 2005 között az épület a Budapesti Értéktőzsdének adott otthont. A 2005-től 2015-ig tartó időszakban a közvetlen utcai bejárattal rendelkező földszinti területeken üzlethelyiségek működtek, de az épület nagy része üresen állt, újjászületésére várva.
2015-ben a Váci 1 az ingatlanfejlesztő Horizon Development tulajdonába került. A cég olyan komplex funkcionalitású épületet álmodott meg, ahol a kiskereskedelmi- és irodafunkciók, valamint az éttermek és bárok egyaránt helyet kapnak. Az ingatlanfejlesztő korhűen állította helyre a történelmi tereket és építészeti részleteket: Róth Miksa üvegművész szecessziós ólomüveg ablakait, az oszlopokat, timpanonokat, domborműveket, csempéket és mozaikokat, az aranyozott és márvány burkolatokat és korabeli világítótesteket. Így születhetett meg az a lélegzetelállító enteriőr, ahol a H&M világszerte egyik legnagyobb és legexkluzívabb zászlóshajó üzlete nyílt 2016 májusában. A műemléki és modern tereket elegánsan ötvöző, sokrétű felhasználású épület 2016 második negyedévében nyitotta meg kapuit, köszönhetően a generálkivitelező DVM group részlegei közötti összehangolt szakmai munkának (tervezés, projektmenedzsment, kivitelezés, fenntarthatósági tanácsadás).

Ahhoz, hogy ismét élettel pezsgővé válhasson az épület, jelentős szerkezeti, funkcionális és belsőépítészeti változásokon kellett átesnie. A fejlesztő az alábbiakat tűzte ki célul, és valósította meg:
- a horizontális és vertikális közlekedés optimalizálása a modern épületrészekben

 • új liftek beiktatása (összesen 11)
 • külön liftmagok kialakítása a három elkülönülő funkcióhoz (iroda, retail, skybar)
 • új mozgólépcsők beépítése
 • belső lépcsők és hidak kiépítése
 • új kijáratok kialakítása

- a műemléki és modern terek kapcsolódásának elegáns megoldása
- a retail és irodatér könnyed, fényáteresztő lamellával való vizuális elválasztása
- az épület egészén átívelő színvilág harmonizálása (fehérek, aranyak, barnák és bézsek)
- új közösségi terek kialakítása (mezzanine, 3. és 4. emelet)
- zöldfelületek kialakítása (bérleményi zöldfalak, növénydekoráció, japánkert)

- a V1 logó és a csipkeminta tudatos és következetes használata különböző terekben és anyagokon:

 • recepciós pult
 • külső- és belső feliratrendszerek (bérlői táblák, lobogók, panelek, stb.)
 • egyedi tapéta- és szőnyegterv
 • a liftmagok dekorációja
 • a belső lépcsősor minden elemén megjelenő finom kőgravír
 • átrium dekoráció, elválasztó funkcióval
 • üvegfelületek fóliadekorációi

A fejlesztő által beépített környezettudatos, innovatív technológiai megoldások elősegítik az ingatlan energia- és vízhatékonyságát, hozzájárulnak az épület ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, valamint a 2016 4. negyedévében várható BREEAM In-Use környezettudatos minősítés megszerzéséhez. A DVM group iroda bérleményi minősítésének véglegesítése – LEED for Commercial Interiors kategóriában – szintén az év végére várható.
A Váci 1 épületében talált új otthonra a H&M zászlóshajó üzlete, központi irodája és bemutatóterme; a Hard Rock Café Budapest étterme, üzlete és terasza; a Szamos Gourmet Ház csokoládémanufaktúrája és cukrászdája; a hazánk legkomplexebb integrált építőipari szolgáltatásait nyújtó DVM group irodája; valamint a Play’n GO nemzetközi online játékfejlesztő központja. A 3. és 4. emeleten még elérhető prémium irodaterek várják bérlőiket (1.900 m2), nagyszerű panorámával és egyedülálló technikai felszereltséggel. A 6. emeleti tetőteszon kialakított St. Andrea Wine & Skybar 2017 tavaszától Budapest legszebb panorámáját kínálja majd a Vörösmarty tér, a Fashion Street, a Parlament, a Váci utca, a Duna-part és a Budai Vár látványával, miközben a méltán híres egerszalóki St. Andrea Borászat és Szőlőbirtok legexkluzívabb bor- és pezsgőválasztékát hozza el a belvárosba.

Amellett, hogy a projektet a legfontosabb nemzetközi ingatlan-seregszemléken mutatják be a hivatalos Budapest standon (MIPIM 2016, Cannes és EXPO REAL 2016, München), már olyan elismeréseket is magáénak tudhat, mint a Londonban októberben átadáott European Property Awards.


Horizon Development

---------------------------------------

A Váci1 megújításának előző fázisáról itt olvashat >>