Épületek/Középület

A Törley pezsgőpincészet bodrogszegi fogadóépülete

2005.11.25. 13:39

építész tervező: Sugár Péter

A 37-es út mentén, Szerencs és Tolcsva között, Szegi és Bodrogkisfalud határában található a Kővágó pincészet, a "Törley birodalom" egyetlen megmaradt Tokaj-hegyaljai birtoka. Terméskőből rakott pincelejáró vezet a vulkáni tufába vájt pincébe, ahogy ezen a vidéken mindenütt. Ez elé került a vendégeket és a munkásokat fogadó épület, amely borkóstolót, kiállítóteret és teraszt, öltözőket és technológiai teret foglal magába (utóbbi a pincében érlelt borok átfejtésére szolgál).

A belső teret a meglévő pince kapuzata szervezi; a közös előtérből nyíló épületrészek önálló tömeggel és homlokzattal fordulnak egymás felé, a sűrűn egymás mellé épített pincék közötti külső tereket idézve (sajnos a belső homlokzatok téglaburkolása elmaradt).

Az alapvető építészeti dilemma az volt, hogy lehet-e ebben az érintetlen tájban "házszerű házat" építeni (az elvárások és a szokások szerint), vagy - Kapy Jenő egy szép gondolatmenetére utalva -, a szakralitás, illetve a konceptualitás irányába kell-e elmozdulni? Az első megoldást választottam, a dilemmák feloldását (inkább "elodázás" a helyes kifejezés) pedig a "szép látszatra" bíztam, ami a kő és a tégla ornamentális jellegű kezelését jelentette.

A másik kérdés az volt, hogy ha már hagyományos architektúráról van szó, a ház a környéken szokásos pinceépítmények tipológiáját kövesse-e (oromzatos homlokzat, a lejtőre merőlegesen), vagy hasonlítson valami másra, és ha igen, akkor mire?

A pincelejáró már megvolt, ez maga a megtartott kő építmény. Az eléje épített ház karakterét értelmezésem szerint a fentebb felsorolt funkciók és a terek ésszerű elrendezése határozzák meg.

szerző: Sugár Péter (szöveg+kép)
Budapest, 2005. március

 

Megrendelő: Törley Pezsgőpincészet (korábban HUNGAROVIN)
Építész tervező: Sugár Péter
Építész munkatárs: Mayer Brigitta
Statikus tervező: Hernád Attila
Gépész tervező: Oltvai András
Villamos tervező: Handó József
Generálkivitelező: ARCHIBAU Kft