Épületek/Középület

A třebíči katolikus gimnázium bővítése

2022.06.15. 07:46

Az egykori kapucinus kolostor területén található gimnázium tornaterem bővítése az iskola tereit a szükséges speciális tantermekkel, tanári irodákkal és laboratóriumokkal egészítette ki. A forma integrálja a kolostor történelmi épületeinek arányait, ugyanakkor következetesen kortárs kifejezőeszközökkel dolgozik.

A Katolické Gymnázium Třebíč a csehországi Třebíč-Jejkovban található egykori kapucinus kolostorban működik, az új épületrész a csehszlovák korszakból származó egyemeletes ideiglenes toldás helyébe lépett.

A déli oldalon a bővítés a szomszédos kolostorépületek irányát követi, az északi oldalon pedig egy a szabadtéri tanteremmel összekötött belső udvart hoz létre. A kétrészes alaprajzi séma a földszinten egy üvegezett előcsarnokon keresztül nyílik az udvarra, az első emeleten a folyosó a megnyitott terasz felé tájolt. A tantermek, laboratóriumok és tanári irodák az iskola sajátos igényei szerint szerveződnek.

Az új épületrész formáját tekintve környezetét másolja, mint a bevezetőben is olvashattuk, integrálja a kolostor történelmi épületeinek alapvető arányjegyeit, ugyanakkor következetesen kortárs kifejezőeszközökkel dolgozik, időben egyértelműen elhelyezkedve ezáltal. Az iskola történeti épületrészéhez viszonyított időbeli különbséget a lift integrált, átlátszó szerkezetű, üvegezett hézagja hangsúlyozza.

Az építés során kerámiablokkokból készült teherhordó falak, vasbeton oszlopok és mennyezetek kombinált rendszerét alkalmaztuk. A felhasznált anyagok kortárs jelleget kölcsönöznek, ugyanakkor a hellyel való párbeszéd lehetőségét is magukban hordozzák. A kültérben használt anyagok – világos mészkő vakolat, szálcement lapok a tetőn, súrolt terrazzo a lábazaton, alumínium ablakok és szürke polírozott acél a záróelemek – mind letisztult, világos összképet eredményeznek. A szintkülönbségeket kiegyenlítő kőfalak gneiszből készültek. A belső térben alkalmazott anyagok, vagyis világos szegélyű terrazzo a folyosókon, tölgyfa parketta a tantermekben és a tanári irodákban szintén visszafogott, de barátságos hangulatot adnak. Az ajtók, a tantermekbe a folyosóról betekintést nyújtó ablakok és a beépített bútorok juharfából készültek.

A tervezőkről:
Az Atelier Tišnovkát 1992-ben alapította öt brünni építész, együttműködésük hasonló szakmai megközelítésükön alapszik. A közös munka jelentős egységesítő szempontja az európai anyagi kultúra alapvető értékeinek, az épület helyének és kontextusának tiszteletben tartása, valamint az építészeti alkotás kompaktságára, mértékletességre és józanságra való törekvés.

Fontos szempont még az építészeti koncepció és a művészeti alkotás összekapcsolására is. A munkafolyamatban nagy hangsúlyt fektetnek a megvalósítás következetességére a kezdeti koncepcionális ötlettől az építési munka felügyeletéig. A stúdióban további 4-8 alkalmazott dolgozik, általában hosszabb intervallumokban. Az iroda lakó- és középületek, ipari épületek, sőt, belsőépítészeti és urbanisztikai koncepciók tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Jelentős specializáció a történelmi épületek rekonstrukciója is.

Eva Kovářová, Inka Matoušková, Eliška Zobačová

Szerk.: Paár Eszter Szilvia