Fenntarthatóság

A STOP ellenére is megéri a napenergiában gondolkodni

2022.11.30. 14:02

A hazai napenergia-felhasználás Európa csúcstartói között van, ám a bővülés túl gyors volt, mert nem tudta lekövetni a hálózatfejlesztés üteme. Ennek következtében, mint ismert olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek ideiglenesen felfüggesztik a napelemes beruházásokat. Ezzel együtt az Optimum Solar úgy látja, hogy érdemes napenergiában gondolkodni továbbra is!

Érvek a napelem mellett

Az egyik oka, az árak növekedése. Jelenleg nincs gazdasági előrejelzés, kutatás vagy becslés, amely ne foglalkozna az infláció mértékével, annak jövőbeni alakulásával, és sajnos nem festenek kedvező képet sem rövid, sem hosszú távon. Ez természetesen hatással van a napenergia-piacra is: mind az élőmunka-, mind a nyersanyag- és kapcsolódó eszközök áraival kapcsolatban várható ár növekedés, aminek következtében egy adott rendszer bekerülési ára a mostaninál a jövőben csak magasabb lesz. Tehát ezért érdemes most átgondolni a beruházás kérdését, hogy kivédjük a jövőbeni magasabb beruházási költségeket.

A másik oka az energiaárak. Az energiaárak emelkedésével kapcsolatban is számos előrejelzés jelent meg, élénken foglalkoztatja a világ közvéleményét, ezért érthető módon felmerül a kérdés, hogy vajon a napelemnek milyen szerepe van és lehet ennek mérséklésében. A zöld- és környezetvédelmi előírásoknak történő megfelelésen túl, a napelemek elsődleges előnye a villanyszámla nullázás képessége. Ez elsősorban a családi házas napelemes rendszereknél lett tökélyre fejlesztve, azonban a vállalkozások is jelentős költségmegtakarítást érhettek el napelem alkalmazásával, hiszen az állandóan változó piaci ár helyett kiszámítható energia-gazdálkodást jelent a napelem.

Tehát ha nulla forint nem is lett a havi villanyszámla, számottevő különbség mutatkozik a napelemmel és anélkül működő cégek energia költségeiben – mi ügyfeleink is ilyen tapasztalatokkal bírnak. Mindezekkel összefüggésben érdemes tárgyalni a megtérülés kérdését is, hiszen az áramár-növekedéssel fordított arányosan csökken a beruházás megtérülési ideje is.

Van kiút a szabályozásból?

Több körben tárgyalta a sajtó a napelem-stoppal kapcsolatos szabályozást. Érthető módon bombaként robbant a hír idén ősszel, hogy a családi házas napelemes rendszerek (HMKE) nem táplálhatnak be a hálózatba, illetve a korábban kihirdetett időpontnál hamarább zárják a szaldó elszámoláshoz történő csatlakozás lehetőségét is.

Ezzel párhuzamosan a vállalatok és napenergia viszonylatában is felröppentek a hírek, és már nyáron nehéz helyzetben volt az a vállalatvezető, aki napelemes beruházásban gondolkodott. Nem segítette a döntést a nyilvánosságra került rendelet, miszerint az új napelem beruházások esetében kötelező energiatárolót is telepíteni. Ez értelemszerűen megdrágítja a beruházásokat. Ezzel együtt további előírás, hogy visszwatt védelemmel is rendelkezni kell, illetve előírás, hogy nem táplálhatnak be a hálózatra.

Energetikai stratégia

Véleményünk szerint a jövő az, hogy a pénzügyi gazdálkodás és üzleti stratégia mellett a vállalatok életében az energetikai kérdések is főszerepet kapnak. Ezért ez elhozza az energetikai stratégiák korát, amikor a cégek tudatosan tervezik energiafogyasztásukat, termelésüket-, jövőbeni beruházásaikhoz szükséges energiaigényüket és adott esetben a többlet energiával kapcsolatos kereskedelmi kérdéseket.

Habár most 2022 őszén a hivatalos álláspont az, hogy Magyarországon naperőmű-stop van, rövidlátó gondolkodás lenne úgy tekinteni a mostani állapotra, hogy örökké így lesz. Az európai uniós napenergia-stratégiától kezdve a magyar megújuló-fejlesztési terveken át a piaci igényekig sok olyan tényező van, amely a napenergia magyarországi felhasználásának ugrásszerű növekedését vetíti előre. Csak idő kérdése.

E megközelítés alapján pedig egyértelmű, hogy a napenergia felhasználás különböző lehetőségeinek feltérképezésével nem érdemes megvárni a szabályozással kapcsolatos újabb változásokat, hanem már most érdemes megkezdeni a jövőre történő felkészülést.

Kérje ajánlatunkat ITT!