Közélet, hírek

A Média Építészeti Díja 2011 - a nyertesek

2011.10.25. 14:16

A hetedik Média Építészeti Díján meglepő eredmények születtek. A zsűrinek idén épületben az egyszerűség tetszett, tervben a komplex esélyegyenlőséget segítő program, amit egy kizárólag erre az alkalomra készült látványos videó egészített ki. Az interneten a nagyközönség a legnagyobbat és leglátványosabbat díjazta, a szakmai közönség a kicsi, lépésről lépésre történő falufejlesztéstől volt elragadtatva. Idén először a legnagyobb magyarországi fejlesztőket tömörítő egyesület különdíjat adományozott az év legjobb privát fejlesztésének.

Megtelt a Trafó színházterme és a hetedik Média Építészeti Díján meglepő eredmények születtek. A zsűrinek idén épületben az egyszerűség tetszett, tervben a komplex esélyegyenlőséget segítő program, amit egy kizárólag erre az alkalomra készült látványos videó egészített ki. Az interneten a nagyközönség a legnagyobbat és leglátványosabbat díjazta, a szakmai közönség a kicsi, lépésről lépésre történő falufejlesztéstől volt elragadtatva. Idén először a legnagyobb magyarországi fejlesztőket tömörítő egyesület különdíjat adományozott az év legjobb privát fejlesztésének.

 

 

 

Az epiteszforum.hu internetes építészeti napilap 7. alkalommal rendezte meg október 24–én a Trafóban a Média Építészeti Díját. Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus sajtójának ismert szerkesztőiből, újságíróiból illetve független médiaszemélyiségekből álló 10 fős zsűrinek idén épület kategóriában a Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András győri építészek által tervezett, Pannonhalmán felépült Zarándokház és erdei kápolna tetszett a legjobban. A tervek közül Koncz Zoltán BME Építészmérnöki karán 2011-ben készített diplomamunkáját, a Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány részére tervezett Kortárs Civil Kolostort értékelte a legjobbnak. A Média Építészeti Díja Közönségdíját az internetes szavazás eredményeképpen épület kategóriában a Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc és Sólyom Benedek által tervezett pécsi Kodály Központ, tervek kategóriában a faluÉPÍTÉS Borzavár Stein Júlia és Tátrai Ádám közös diplomaterve nyerte meg, amely a győri Széchenyi István Egyetem építész szakán készült 2010-ben. Idén először az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, a legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet Különdíjat adományozott az idei legjobb privát fejlesztésnek, amit a Mikropakk Black II. épület tervezője Pethő László és tulajdonosa-fejlesztője, Fazekas Gábor kapott.

 

 

 

Az epiteszforum.hu a Média Építészeti Díjának nyilvános zsűrizésével és a díjak átadásával ünnepelte 11. születésnapját. A tervek és a házak bemutatása előtt Kajdócsi Jenő építész, Pásztor Erika Katalina, Bardóczi Sándor és a zsűri elnöke, Rózsa Péter köszöntötte az est díszvendégét, az idén 70 éves Vonnák János építészt, egy róla készült portréfilmmel. Vonnák János - a magyarországi kortárs villaépítészet kiemelkedő alakja - és társa, Tanos Márta építészek az elsők között alapítottak önálló építészirodát 1982-ben.

 

 

 

Az est során a médiazsűri most is két kategóriában – tervek és megépült házak – pontozhatott a két percben limitált prezentációk bemutatása után. A hangsúlyozottan laikus zsűri véleményét három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Kovács Dániel a hg.hu főszerkesztője és Zubreczki Dávid az urbanista.blog.hu szerzője egészítette ki.

 

 

 

A Trafóban bemutatott épületeket és terveket 137 projektből egy nemzetközi szakmai előzsűri válogatta ki. Beleznay Éva építész-urbanista, Mátrai Péter DLA habil egyetemi tanár mellett Kazimierz Kwasek lengyel építész, a w-a.pl alapító-főszerkesztője, Jan Kratochvil cseh építész, az archiweb.cz alapító-főszerkesztője, illetve Arpad Zachi, a romániai Arhitext magazin alapító-főszerkesztője közös döntése alapján "olyan magas színvonalú hét épület és hat terv került a médiazsűri elé, amelyek közül bármelyik lehetett volna győztes" - emelte ki Kovács Dániel, a hg.hu főszerkesztője az est folyamán.

 

 

 

A zsűritagoknak az epiteszforum.hu két napos épületbejárást szervezett, hogy személyesen is megtekinthessék a versenyben lévő épületeket. Az index.hu több ezres olvasótábora a megépült projektek közül a pécsi Kodály Központ, Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc és Sólyom Benedek által tervezett épületet tartotta 2011 legjobb építészeti alkotásának. Az épület lenyűgözte a zsűritagokat a bejárás során, azonban a nyertes – az egyöntetű tetszést tükröző – Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András által tervezett, egyszerű és tudatosan alacsony költségvetésből, kimagasló precizitással és odafigyeléssel megvalósított pannonhalmi zarándokház és kápolna lett. A különleges szerkezetű, fa gerendákból épített kápolna kivitelezésében az építészek és győri egyetemista tanítványaik maguk is részt vettek.

 

 

 

Minden díjazott egy borvacsorát és egy szoftvercsomagot kapott az Autodesk jóvoltából. A közönségdíjas épület tervezőinek a Hansgrohe egy Croma100 EcoSmart Showerpipe-ot adott át.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület különdíjat adományozott Pethő László építésznek és Fazekas Gábor tulajdonos-fejlesztőnek a MIKROPAKK BLACK II. műanyag-feldolgozó üzemépületért. Dr. Árendás Gergely, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke kiemelte, hogy választásukban fontos szempont volt a fenntarthatóság megjelenése, mind a tervezésben, mind a megvalósulásban és Pethő Lászlóék épülete az alkalmazott építészeti eszközökkel kifejezőn reflektált az épület rendeltetésére. Az IFK Egyesület döntnökei számára meggyőző volt, hogy az építészeti minőség oly módon jelent meg, hogy azzal együtt az épület felhasználói számára funkcionális, hosszú távon gazdaságosan működtethető épület valósult meg.

A zsűri tagjai:
Artportal – F. Almási Éva
Heti Válasz – Sümegi Noémi
Rózsa Péter (a zsűri elnöke)
Duna TV, Építészet XXI. - Csontos János
HVG – Jakus Ibolya
Tüske Ferenc – független rádiós műsorvezető
Népszabadság – Szalai Anna
Magyar Hírlap – Szentesi Zöldi László
MTI – Devich Márton
Rádió Q 99.5 – Ránki Júlia

Szakmai bírálók:
Kovács Dániel, főszerkesztő, hg.hu
Zubreczki Dávid, urbanista.blog.hu szerzője
Wesselényi-Garay Andor, főiskolai docens, Nyugat-magyarországi Egyetem

Az est házigazdái Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője és Bardóczi Sándor tájépítész, az epiteszforum.hu rovatvezető szerkesztője voltak.

A rendezvényt az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, Austrotherm, Holcim, Mapei, Nemzeti Kulturális Alap, OCÉ Hungária Kft., Autodesk, Lisys Fényrendszer Zrt., Hansgrohe támogatta.

Médiapartnerek: Artportal, Atrium, Bautrend, Duna Tv, Heti Válasz, hg.hu, index.hu, ingatlanmenedzser.hu, MTI, Metszet, Tervlap, Octogon Architecture&Design, Octogon Online, HVG, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Népszabadság, Rádió Q, műemlékem.hu, urbanista.blog.hu

Egyetemi partnerek: Építész Klub BME, Pollack HÖK, SZE Random Klub

fotó: Árvai András, Horváth Zoltán (6b.hu)

 

 
 
A nyilvános zsűrizésen és díjátadón az alábbi projekteket mutatták be tervezőik:
 1. MIKROPAKK Black II. műanyagfeldolgozó üzem, Salgótarján - Pethő László
 2. Déli pályaudvar átalakítás és rehabilitáció - Mónus Noémi
 3. Majorság a Káli medencében - Vincze László
 4. Science Building, Pécs - dr. Bachmann Bálint, dr. Bachman Zoltán, dr. Hutter Ákos, dr. Rohoska Csaba, dr. Borsos Ágnes, dr. Molnár Tamás, dr. Szösz Klaudia
 5. Ákombákom Óvoda és Bölcsőde, Budapest - Nagy Csaba
 6. Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
 7. Zarándokház és erdei kápolna, Pannonhalma - Czigány Tamás, Papp Róbert,
  Cseh András
 8. ESÉLY - Kortárs Civil Kolostor - Koncz Zoltán
 9. Iberostar Grand Hotel, Budapest - Reimholz Péter (1942-2009), Nagy Péter, Németh Tamás
 10. Élménybölcsőde - Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Tarr Ivett, Molnár Timea
 11. Piarista Központ, Budapest - Golda János, Kovács Zoltán, Mészáros Erzsébet
 12. Mintagazdaság Uszkán - Mészáros Zsuzsanna
 13. Kodály Központ, Pécs - Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Sólyom Benedek

 
 
 

Rendezői utószó - a hetedikhez:

Mivel a Média Építészeti Díja nyilvános zsűrizés és díjátadó esemény a kortárs építészet és annak nem-építész közönsége közötti párbeszédről szól - arról, hogy hogyan is látják, érzékelik a kortárs építészetet a kívülállók, mit értenek meg abból a nyelvből, ami a szakma gyakorlóinak magától értetődik -, minden alkotónak köszönöm, hogy bemutatta itt (két percben!) - sokszor évekig tartó, komplex munkáját. Az epiteszforum.hu és valamennyi partnerünk nevében köszönöm a szakma legjobbjainak aktív közreműködését, hogy ennek a párbeszédnek évről-évre történő csiszolásához személyesen is hozzájárulnak, időt, energiát áldoznak, segítenek és odafigyelnek arra, hogy a minket közvetlenül körülvevő, szakmán túli társadalmi világunk a minőségi kortárs építészetet egyre magasabb szinten értse.

Pásztor Erika Katalina