Épülettervek/Hallgatói terv

A Madách tér megújítása - Loránt Zsófia, Nemecz Regina, Tuboly Kata megosztott első díjas terve

2013.04.22. 11:05

Budapest VII. kerületének önkormányzata 2012 tavaszán írt ki titkos hallgatói tervpályázatot a Madách tér rendezésére. A Loránt Zsófia, Nemecz Regina és Tuboly Kata alkotta csapat tervét a szakmai zsűri megosztott I. helyezésben részesítette.

A Madách-tér a belváros szívében, Erzsébetváros kapujában és forgalmas csomópont közelében található- a várostörténet és a kulturális élet számára egyaránt fontos helyen. A megújulás egyszerre jelenti a hiányok pótlását és a jól működő elemek megtartását. Tervünk a városszerkezeti adottságokból indul ki, a jelen működésből építkezik és egy élhető városi köztér vízióját vetíti előre.


A fizikai határok miatt a két térrész jellege nagyon eltérő, így a tervezett arányok is mások, akár a burkolati elemek és zöldfelületek méretét, akár a működést nézzük. A nagyvonalúbb, egységesebb tér fokozatosan aprózódik el, és vezet át a sűrű belvárosi szövetbe. Tervünkben a főszerep a burkolaté: ebben egyesül a karakteres Madách-házaktól kölcsönzött ritmus és a tér élete. A homlokzat hat a töréspontokra és burkolatváltásokra, a funkció hat a mezők kitöltésére.


A tér egyben tájékozódási pont is, ami a kerület kapujaként betöltött szerepét erősíti. Az informatív jelleg két szinten jelentkezik: egy általános, az egész térre jellemző formában, amit a tér elemeinek (burkolat, világítás, szintkülönbség) dinamikája kölcsönöz, és direkt módon a belső térrész felületein, amik a környék turisztikai célpontjairól tájékoztatnak. A használt anyagok – látszó beton, cor-ten acél, zöldfelületek- letisztultságot és kortárs építészeti jelleget kölcsönöznek az átalakulás előtt álló térnek.

Loránt Zsófia, Nemecz Regina, Tuboly Kata