Technológia

A Jövő otthonából tudósítunk

2017.04.05. 15:57

2017-ben is itt vagyunk a Construmán: nézünk, jegyzetelünk, kérdezünk. A vásári nyüzsgés közepén, különleges helyen - benn a kirakatban – ügyködünk, a Construma sztárstandján, a Jövő otthona dolgozószobájában, amit az Europa Design rendezett be.

Az Europa Design régi jó partnerünk, a Média Építészeti Díja Belsőépítészeti Különdíj létrehozója és nem mellesleg az ország egyik legelhivatottabb és legszélesebb termékválasztékkal rendelkező irodabútor forgalmazója. Ennek ellenére még soha nem volt alkalmam hosszabb ideig egy AERON széken dolgozni.


Olyan érzés ez, mintha egy Tesla tesztvezetést kaptam volna ajándékba. Még Teslában sem ültem persze, de épp a napokban mesélt róla valaki, aki igen. S az érzés, ami most átjár, tényleg hasonló az övéhez. Nem tudom, hogy speciális érzés-e az, amit a high-tech és a kifinomult design együttes megjelenése vált ki az emberből. Lehet, hogy ennek van valami külön nyomógombja rajtunk, amit Steve Jobs is megtalált és tudatosan stimulált bennünk?

A Hermann Miller a világ második legnagyobb irodabútorgyártó cége. Az AERON-t, amiben éppen ülök, 23 éve fejlesztették ki, tervezői Bill Stumpf és Don Chadwick voltak.A támla és az ülésfelület légáteresztő anyaga, a Pellicle speciális elasztikus anyag, amely egyszerre támasztja a testet, és rugalmasan követi a benne ülő mozgását. Ez szó szerint így van, tanusíthatom. Annyira sikeres volt ez a design, hogy csak 23 év után újítottak: továbbfejlesztették a Pellicle szövetet és finomítottak az ergonómián azzal, hogy az ülőfelületet nyolc különféle zónára osztották.

Pop-up szerkesztőségünkben van itt még egy Embody szék is a Hermann Millertől, aminek a háttámlája hátulról úgy néz ki, mintha csigolyákból állna. Ezek a kis csigolyaszerű támasztóelemek egymástól függetlenül tudnak mozogni, alkalmazkodnak az ember gerincének ülés közben felvett formájához és mozgásához.


Zsanett és Csilla, az epiteszforum.hu szerkesztői Wilkham IN és ON típusú székeken ülnek és ügyködnek a laptopokon. Az ON szék 3D-s szinkronmechanikával működik, ami azt jelenti, hogy nemcsak előre-hátra, hanem oldalra is lehet a széket mozgatni. Csilla egy idő után egy mozdulattal visszaállította a széket, neki nem jött be a 3D, neki bőven elég volt a 2D a cikkíráshoz. Az új irodai székekben a dinamikus ülés filozófiája érvényesül. Sokat ülünk egy nap, és ahhoz, hogy ne fáradjunk el és hatékonyan tudjunk dolgozni, ülés közben is biztosítani kell a szabad mozgást, mert így tud csak szabadon áramolni a vér a testben és így jut megfelelő mennyiségű oxigén egyes szervekhez. A formát és a funkciót megelőzik a használó fiziológiai szükségletei. A megfelelő megtámasztás azért nagyon fontos, mert a porckorongokat ülés közben fokozott nyomás éri, s ezt kell a megfelelő megtámasztásnak kompenzálnia. Mindkét gyártó a székek felületeit olyan légáteresztő anyagokból készíti, amelyekbe nem lehet beleizzadni, bár ettől itt most nem kell tartanunk.


S végül az asztal, amit körbeülünk, egy Hali termék belső kábelelvezetéssel, hatalmas munkafelülettel, ami mellett hatan kényelmesen elférünk. Szó se róla, jó így dolgozni. Egyszerre vagyunk együtt és egyszerre tudunk elmélyülten a munkára figyelni.


Az első szakmai napot itt kezdjük, az F pavilon sarkában, a színpad mellett. Mögöttünk egy Wallbox Mercedes parkol. Levegő ugyan kevesebb van itt a nagy nyüzsgéstől, mint a pavilon többi részén és nem könnyű szellemileg sem aklimatizálódni az alapzajhoz, de lassan belemerülünk a munkába, élvezzük a vásár egyre lazább atmoszféráját, a kiállítók véghajrája utáni megkönnyebbülést, a jól végzett munka felett érzett örömöt. Szépek a standok és kedvesek az emberek: ezek a szakmai napok, most érdemes jönni, ha az ember nem csak nézelődni, hanem üzletet kötni is akar. 

Pásztor Erika Katalina