Nézőpontok/Vélemény

A FUGA nyitva | kezdetét vette Az Építészet Hónapja

2009.10.02. 15:03

Nagy érdeklődés mellett, zsúfolt teremben október 1-én megnyílt a a Petőfi Sándor utcai FUGA, és Víz, élet, építészet címmel megkezdődött Az Építészet Hónapja rendezvénysorozat.

 

Október első napján Bálint Imre építész, a Budapesti Építész Kamara (BÉK) elnöke, Mónus János építész, a BÉK alelnöke, Nagy Bálint építész, az építészeti központ programigazgatója köszöntő szavaival – amihez csatlakozott Demszky Gábor főpolgármester, Dr. Szaló Péter szakállamtitkár, Rogán Antal az V. kerület polgármestere – több száz érdeklődő előtt nyílt meg a FUGA Budapesti Építészeti Központ. Egyben Fegyverneky Sándor országos főépítész és Bojár Iván András fesztiváligazgató jelentette be, hogy ezen örömteli eseménnyel kezdetét vette Az Építészet Hónapja 2009 rendezvénysorozat Víz, élet, építészet címmel, aminek keretében számos esemény* várja a szakmát és a szakmán kívülieket egyaránt. A program részeként megnyílt az első kiállítás a Budapest Szíve Program-ról.

 


 

A FUGA jól illeszkedik majd a belvárosi helyszínek sorába, hiszen közel van olyan fontos programhelyekhez, mint az Építészek Háza, a Gödör vagy a Fővárosi Önkormányzat épülete. Az utca túloldalán pedig a Katona József Színház, amellyel nem csupán szimbolikusan, hanem az eseményre megépített híddal is összekötötte magát a FUGA. Továbbá társrendezvényekkel is kapcsolódik egymáshoz a két intézmény, azaz színház és építészet. De ez persze csak egy kis szelete annak a gazdag kínálatnak, mely már az első három hónapra előre műsorfüzetbe foglaltatott.

 


 

A megnyitón tapasztalt hatalmas érdeklődés máris egy sikerre ítélt intézmény benyomását keltette, ahol az építészet közüggyé válhat. Ebben nem csupán az épület adottságai, elhelyezkedése, a szakma várakozása, de a kísérő rendezvények és a társművészeti programok is nagy szerepet játszhatnak. Mindjárt október 5-én, hétfőn következik az Építészeti Világnap, melynek egyik helyszíne mi más lenne, mint a frissen megnyitott FUGA.

 

 

bg (szöveg+kép), vm (kép) 

* ...az idei rendezvénysorozat minden eddiginél nagyobb kínálattal várja a látogatókat. Balassagyarmattól, Budapesten, Pécsen, Bonyhádon, Győrön át Szombathelyig 27 település, 90 helyszínen 211 eseménnyel gazdagítja Az Építészet Hónapja 2009 kínálatát. Számos rendezvényt találhat október 1. – november 11. között mindenki, akit érdekel az épített környezet, akár közvetlenül a háza táján, vagy netán tágabb értelemben is, nagyobb – akár nemzetközi – léptékben.

Az urbanisztika időszerű kérései, a környezetbarát építési technológiák és fejlesztési tervek konferenciákon, főépítészek beszélgetéseken, alkotók egyedi kiállítási bemutatókkal, az adott település építészeti problémáit, fejlődési lehetőségeit kerek-asztal beszélgetéseken – mindenki a maga sajátos eszközeivel hívja fel a figyelmet az élhető környezet fontosságára, a fejlődés lehetőségeire. A felsorolás ugyan korántsem teljes, de minden érdeklődő útmutatást kaphat a programokról a programfüzetből, amit országosan százezer példányban terjesztenek, illetve a rádióműsorokból, tv-műsorokból, valamint az octogon.hu online hírportálról.

forrás: sajtóanyag