Nézőpontok/Kritika

A csillagok állása - Kollár Bence Peter Zumthor műtermében

2013.06.25. 09:30

Hét hónapja dolgozik Kollár Bence Peter Zumthor műtermében, a svájci hegyek között, Haldensteinben. 

Ez a kis falu a Rajna partján a hegyoldalban, Chur városától (ahol lakom) alig pár kilométerre fekszik, gyönyörű környezetben.

A Zumthor irodát, a többi jelentősebb svájci irodához hasonlóan nem igazán érinti a pénzügyi válság. Ennek megfelelően sok aktuális projekt fut az irodában (kb. 10), a világ számos pontjára tervezve (Svájc, Norvégia, Katar, Oroszország, Anglia, Egyesült Államok...).

Összesen 30-35-en vagyunk a műteremben, ugyanakkor igen nagy a fluktuáció az állományban. A munkatársak Európa számos pontjáról érkeztek de így is még a svájciak vannak túlsúlyban. A munkanyelv jellemzően német, svájcinémet és angol, az aktuális csapattagok nyelvi kvalitásától függően.

Én a makettező műhelyben dolgozom gyakornokként, és építek nagy léptékű maketteket (1:50-1:1 léptékig, leginkább az 1:10,1:20-as léptéket használjuk).
A makettezés amellett, hogy igazán szeretem csinálni azért igazán jó, mert az építés során igazán megismerem, mélyebben megértem a terveket. A műhelyünk professzionálisan felszerelt, minden anyag ami csak kellhet be van raktározva. Még egy kis faműhely is rendelkezésre áll, a legfontosabb gépekkel (szalag-körfűrész, korongcsiszoló, vastagoló, kézigépek).

Időnként én is bekapcsolódom a számítógépes munkába (nálunk nincs 3d tervezés, csak 2d rajzok készülnek, valamint photoshop-pal feljavított képek a modellfotók után), mindemellett rendszeres feladat ide-oda rohangálni a városba, anyagokat beszerezni, főnököt fuvarozni.

Leginkább egy svájci projekten (ez jelenleg a legnagyobb az irodában) dolgozom. A Novartis gyógyszercégnek tervezendő továbbképző központ különböző épületein (fogadótér, étterem, studio, szállás, auditórium, sportközpont, stb.) ügyködöm. A tervezési helyszín egy hatalmas, sűrű növényzettel rendelkező birtok a Zug-i tó tartján.

Az első 5 hónap nem volt túl megterhelő (addig a hétvégék mindig szabadok voltak). Viszont az elmúlt két hónap ezzel szemben elég hajtós volt az irodában (rendszeres túlóra, éjszakába nyúló, hétvégi munka szintúgy). Egymást követték a különböző határidők. Az egyik projekt prezentációja előtt például az egész gyakornoki állományt ráállították egy projektre, hatalmas Ytong kőmakettek gyártására. Igazi 3 napos gyorsmenet volt, a harmadik nap már nem is tudtunk hazamenni aludni. De megérte minden erőfeszítés, mert a Mester nagyon elégedett volt a makettekkel és a csapat munkájával is. „Jutalmul“ elhívott minket vacsorázni egy elegáns étterembe. Ekkor jóval kötetlenebbül lehetett vele beszélni, mint általában a műteremben.

Építészeti kirándulásban sincs hiány- a környék rengeteg kortárs építészeti gyöngyszemet kínál: többek között voltam a Vals-i fürdőben illetve a bregenz-i művészeti múzeumban is.

Március elején Németországban voltunk egy hétvégi kiránduláson, mintegy 15 kollégával (kb. iroda fele). Ennek keretén belül megnéztük a Bruder Klaus kápolnát valamint a Kolumba-múzeumot Kölnben, illetve végigjártuk a világörökség részéhez tartozó essen-i egykori ipari komplexumot is.

Röviden összegezve nagyon jól érzem magam a műteremben, ugyanakkor minden nap egy új kihívás. Hiszem, hogy az itt felszedett tudás a későbbiekben nagyon sokat fog érni.

Chur, 2013. 05.08.
Kollár Bence

A Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen tartott előadást Peter Zumthor 2009 tavaszán, amikor én negyedéves építészhallgató voltam az egyetemen. Az előadása olyan nagy hatással volt rám, hogy ott helyben döntöttem el, hogy a mesternél szeretnék (és fogok...) dolgozni. Ezt követően ösztöndíjasként fél évre Bécsbe vezetett az utam, amit a diplomaszemeszter követett 2010-ben az Építész, majd egy évvel később a Design Menedzser Szakon. A másoddipomlomával párhuzamosan -szabadúszóként- részt vettem pályázatokon is, majd ezt követően a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj által finanszírozott projektemen dolgoztam. A Zumthor-iroda előtt közvetlenül még Berlinben töltöttem egy évet -DAAD Ösztöndíjjal- egyetemi posztgraduális tanulmányokat folytatva, illetve munkát vállalva egy berlini építészirodában (Weberwürschinger Architekten) is.