Közélet, hírek

Bezár Frank Lloyd Wright építészeti iskolája

2020.02.06. 16:56

Közel 90 év után bezár a Frank Lloyd Wright alapította School of Architecture at Taliesin, miután az intézménynek nem sikerült pénzügyi megállapodást kötniük az építész örökségét gondozó alapítvánnyal.

Frank Lloyd Wright és felesége, Olgivanna 1932-ben alapította Taliesin Fellowship néven az építészeti iskolát, lehetőséget adva a hallgatóknak, hogy vele szoros együttműködésben tanuljanak. Az iskolában hároméves mesterképzés folyik, különös tekintettel a szerves építészetre. A School of Architecture at Taliesin január végén közleményt adott ki, melyben bejelentették, hogy 2020. június 30-án, a tavaszi szemeszter végén a Spring Greenben (Wisconsin) és az arizonai Scottsdale-ben lévő mindkét campus bezár, ugyanis az intézmény és a Frank Lloyd Wright Alapítvány nem tudott megegyezésre jutni annak fenntartásáról. Az iskolában jelenleg 30 építészhallgató tanul, akik az Arizonai Állami Egyetemen folytatják majd tanulmányaikat. 

A Wright által létrehozott iskolában nemcsak építészetet és szerkezettervezést tanulhattak a hallgatók, hanem az oktatás szerves részét képezte a mezőgazdaság, a kertészet, a természet tanulmányozása, ahogy a zene, a művészetek és a tánc is. Az iskola igyekezett átadni hallgatóinak azt a gondolatvilágot, ami Wright építészetét jellemezte, különös tekintettel az építészet és a természet összekapcsolására. A hallgatók számára Taliesin mindig is több volt, mint egy építészeti iskola: otthon, laboratórium, inspirációs hely, ahol egymás gondolatait megosztva, közösen kísérletezhettek, allkothattak.

Benjamin Aranda, a School of Architecture dékánja szerint az iskola bezárása „Wright építészete elleni támadás. Szomorú, hogy az Alapítványt önös érdekek vezérlik és nem látják, hogy ez az iskola fontos része annak a missziónak, amit Taliesin megőrzéséért folytatnak. Ironikus, hogy Taliesin mindig is egy építészeti iskola volt és az Alapítványt pontosan ennek megőrzésére hozta létre Frank Lloyd Wright, aki most biztosan forog a sírjában.”

A hirtelen jött döntés ellen tanárok, diákok és egykori ösztöndíjasok nyílt levélben tiltakoznak, melynek teljes szövege ezen a linken olvasható. 

Wrightnak tavaly nyolc épülete, köztük a Taliesin két létesítménye is felkerült az UNESCO világörökségének listájára. 

Forrás: Dezeen

 

Címlapfotó forrása: The School of Architecture at Taliesin