Közélet, hírek

8 magyar projekt versenyez a Mies van der Rohe díjért

2017.01.10. 13:04

Idén 356 projekt versenyez az Európai Bizottság és a Fundació Mies van der Rohe által szervezett díjért. Magyarországról 8 épület került be, közöttük a 2015-ös MÉD győztes Galyatető kilátó, a 2016-os MÉD finalista CEU új épülete és az ózdi projekt

A nevezettek többségét továbbra is a kulturális létesítmények adják, őket követik az oktatás területével kapcsolatos épületek, amelyek jelenléte az elmúlt időszakban jelentősen erősödött. A vegyeshasználatú, kulturális és szociális programoknak otthont adó projektek száma is nőtt, amik a negyedik legnagyobb csoportot adják a 356 jelölt között. A szervezők örömére idén bővült a résztvevő országok köre, hiszen Moldova, Ukrajna és Grúzia is csatlakozott.

A zsűri január végén választja ki azt a 40 elődöntőst, akik közül tavasszal kerül ki az 5 döntős projekt, amelyeket áprilisban meglátogatnak. A díjátadó május 26-án Barcelonában, a Mies van der Rohe pavilonban lesz, ráadásul ez időszak alatt a shortlistes projektek Európaszerte megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt.

"A jelölt munkák innovatívak, ösztönzőleg hatnak a társadalomra és jelenlétükkel képesek javítani környezetüket. Ezek a projektek folyamatosan ledöntik a határokat, miközben az erős együttműködésen alapulva új szabályokat állítanak fel." - mondta el Ivan Basi, a díj koordinátora.

A Mies van der Rohe díjat 1987-ben alapították az Európai Bizottság és Barcelona városának közreműködésével. A 60.000 eurós összdíjazással a legnagyobb értékű európai elismeréssé lépett elő, amelyet kétevente adnak át az előző díjat követően elkészült épületeknek, építményeknek. A fő szempont felismerni és jutalmazni az építészet területén létrehozott kiválóságot, felhívni a figyelmet az európai szakemberek érdemi hozzájárulására az új ötletek és technológiák alkalmazásában, illetve a megrendelők irányába való népszerűsítésében. Az Emerging Architect Award (Feltörekvő Építész Díj) 20.000 eurós díjazású, és pályakezdő építészeknek szól.


A magyar projektek


A régi és az új egysége: a CEU belvárosi épületegyüttese, Budapest
építész vezető tervező: Sheila O´Donnell, John Tuomey (O´Donnell + Tuomey)
helyi építész: Hidasnémeti Máté, Varga Bence (M-Teampannon)

 

Budafok új, modern piaca 2., Budapest
építész vezető tervező: Kertész András Tibor DLA (Avant-Garde Építész Stúdió)

 

Zoomolható székház Budapesten - Prezi iroda, Budapest
építész vezető tervező: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos (Minusplus)

 

A soproni Várkerület rekonstrukciója, Sopron
építész vezető tervező: Szabó Levente DLA (Hetedik Műterem Kft.)
tájépítész társtervező: Csontos Csenge, Gyüre Borbála, Lád Gergely

 

Kiszínezett barna zóna: az ózdi projekt, Ózd
építész vezető tervező: Csontos Györgyi DLA
tájépítészet: Adorján Anna

 

Rókahegyi panoráma, Budapest
építész vezető tervezők: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter DLA (Reload Építészstúdió)
 

Közelítések - zarándokközpont Szentkúton, Szentkút
építész vezető tervező: Nagy Tamás DLA (LINT Építészeti és Művészeti Kft.)
tájépítész tervezők: Csontos Csenge, Gyüre Bori


 

Új kilátás Galyatetőn, Galyatető
építész vezető tervező: Kovács Csaba, Vass-Eysen Áron (Nartarchitects)