Épületek/Középület

3hajós Ökumenikus Kápolna

2018.09.18. 09:22

Rainer Péter az olaszliszkai Nemzetközi Szoborpark Művésztelepére tervezett egy ökumenikus kápolnát, melyet a helyszínen talált elemekből, műanyagkajakok és faevezőlapátok felhasználásával készített el. 

Előzmények

Koradélután érkeztem az olaszliszkai Nemzetközi Szoborpark Művésztelepére, azzal a szándékkal, hogy egy előre megtervezett, megmakettezett, faszerkezetű kiskápolnát fogok saját kezűleg elkészíteni és felállítani a rendelkezésre álló tíz nap alatt.

 

Bonyodalmak

Az első napon úgy látszott, az általam elképzeltekből semmi sem lesz. Az előre e-mailen elküldött makettfotó, anyaglista és ígéretek ellenére semmi nem állt a rendelkezésemre. Az esti Bodrog-parti sétám alkalmával felfigyeltem a parton heverő rosszállapotú faladikokra. Fantasztikus kápolnát lehetne ezekből készíteni, gondoltam. Naiv elképzelés volt, problémás a megszerzésük, nehezek, csak kocsival lehet szállítani, daruval felállítani stb.


 

Megoldás

Végül a telepen heverő három kiszuperált műanyagkajak oldotta meg a helyzetet. Ezek és a padláson talált kissé szúette faevezőlapátok felhasználásával pillanatok alatt átterveztem a kápolnát a tetején lévő kettőskereszttel együtt.

 

Anyagbeszerzés

Már csak a hiányzó anyagok (laposvas, acélcső, menetes szár, anya, alátét, ø 8 és ø 20 cm golyók, festék), eszközök (hegesztőpálca) és szerszámok (fúrószárak, vágó- és csiszoló-korongok, ecsetek) beszerzése volt hátra. Mindezt a művésztelep vezetőjével végül sikerült a helyi vasboltból beszereztetni, illetve együtt megvenni. A golyók beszerzése külön történet, mivel a településen és környékén nem lehetett fellelni, végül a kisebbik egy teniszlabdából, a nagyobbik két összefordított tölcsérből készült el.


 

Kiviteli munka

1. Csőkeresztek összehegesztése (vágás, köszörülés) a kettőskereszthez.

2. Evezőlapátok méretre vágása, befaragása a kettőskereszthez.

3. Összefogó fémszerkezet összeállítása (darabolás, fúrás, hegesztés, köszörülés).

4. Hajótestek lemosása, letisztítása.

5. Összefogó fémszerkezet hajótestekbe építése.

6. A három hajó összeépítése, csavarozása, felállítása – segítséggel.

7. Lefogó fémszerkezet elkészítése, felszerelése.

8. Fémszerkezetek rozsdátlanítása, zöldre mázolása.

9. Golyók elkészítése, kifúrása, összeragasztása, felhelyezése.

10. A kettőskereszt összeszerelése, felületkezelése, feltétele, rögzítése.

Az utolsó nap délelőttjén – minden akadályt elhárítva, nehézséget és ellenállást leküzdve – sikerült befejezni a kápolnát, az oltár kivételével – ami akár egy méter magas boroshordó is lehet.


 

Elhelyezés

Elképzelésem szerint mindenképpen zöldterület közepén, kis dombon, vízparton, vagy egy kis szigeten, keletelve kellene felállítani. Előtte a gyülekezetnek lenne helye. Egyelőre, ideiglenesen a Művésztelep parkjában van felállítva.

 

Funkció

Természetesen szabadtéri istentisztelet, mise tartására alkalmas, de letagadhatatlan figyelemfelkeltő épületszobor volta is.

 

A kápolna szimbólumrendszere

A kápolna elképzelésem szerint nem tartozna egyik felekezethez sem; vallások feletti, úgynevezett ökumenikus kápolna lenne.

  • Az oltár istenszimbólum, áldozati és igehirdetési hely (a boroshordó a borra – Krisztus vérére – utal).
  • A három hajó a teljességet, a Szentháromságot és a magyar címerbeli hármashalmot jelképezi.
  • A kettőskereszt Magyarországot jelképezi.
  • Az összefogó szerkezet: az egységben az erő – viribus unitis – jelképe.
  • A hajók és evezők az egy hajóban, egy célért evezést, egyúttal a helyi, vízi emberek emlékét (is) kívánják szimbolizálni.

Rainer Péter