Közélet, hírek

3500 négyzetméteres épületegyüttessel bővül a Váci Szakképzési Centrum

2024.02.27. 17:12

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén: 5,9 milliárd forintból létesül korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület. A tervek elkészítésében a Kulcsár Építészstúdió működik közre.

A korszerű tantermeket, tanműhelyeket, laboratóriumokat magában foglaló új épületben a rendészet és a turizmus mellett olyan új iparágak számára szükséges munkaerő képzésére is sor kerül majd, mint az elektromosautó-gyártás. Az épületben, mely a 21. század elvárásaihoz igazodó korszerű és akadálymentesített kialakítást kap, az alternatív hajtású gépjárművekre felkészítő tanműhely és diagnosztikai labor is helyet kap majd. Földszintjén új tankonyha és tancukrászda létesül, mely egy iskolai étkeztetésre alkalmas konyhát és étkezőt is magában foglal majd. A fejlesztés keretében a centrum iskolái modern informatikai eszközökkel is gazdagodnak. Felépül egy kreatív labor is, ahol a különféle tervező szoftverekkel, a robotikával, a 3D tervezéssel és nyomtatással ismerkedhetnek meg a diákok.

Az új épületegyüttest a Váci Szakképzési Centrumhoz tartozó ingatlanon lévő, használaton kívüli, romos épületek helyén húzzák fel, melyeket már el is bontottak. A fejlesztés, mely a tervek szerint 2026-ban zárul majd le, a meglévő iskolaépületeket is tehermentesíti, felépültével több tanuló befogadására lesz alkalmas az intézmény.

Az épület tervezésében a Kulcsár Építészstúdió működik közre, melyről a Mathias Corvinus Collegium által a révfülöpi gyermeküdülő területének felújítására kiírt pályázatra készült terve kapcsán írtunk korábban. 

Forrás: MTI, Váci Napló Online