Nézőpontok/Vélemény

2022 TOP 10: Az év legolvasottabb tervbemutatói

2022.12.26. 17:55

Az idei top 10-es válogatásaink közül elsőként a legolvasottabb tervbemutatókat mutatjuk be. Pályaudvar, kórház, Duna-part revitalizáció, sikló és diplomamunkák is bekerültek az elmúlt év legfelkapottabb tervbemutatói közé.

2022 végeztével ideje volt áttekinteni idei statisztikáinkat, hogy kiderüljön, melyek voltak azok a tervek, épületek, hírek és publicisztikák, amelyek a leginkább foglalkoztatták Olvasóinkat. A sort az idén publikált tervekkel kezdjük.

10. Balatonalmádi móló jegypénztár, avagy kortárs építész válasz egy fel nem tett kérdésre

A 10. helyen a Pécsi Tudományegyetem Építész mesterképzésének két hallgatója, Molnár-Sipos Csilla és Harmati Zoltán terve végzett. A fiatal építészek munkája egy közelmúltban történt eseményre reflektálva szeretne nézőpontváltásra késztetni a Balaton-part hasznosítására irányuló tendenciák megváltoztatása érdekében.

9. A Gellérthegyi Sikló, mint a Budai Korzó új eleme

Szintén nagy érdeklődés fogadta a KÖZTI Gellérthegyi Siklóra vonatkozó terveit, melyet Pottyondy Péter mutatott be. A születőben lévő budai korzónak fontos eleme lehetne a tervezett Gellérthegyi Sikló, mely közvetlen tömegközlekedési kapcsolatot létesít a korzó, valamint a Citadella és a Szabadság-szobor együttese között.

8. A palkonyai pincesor revitalizációja – Rátgéber László diplomamunkája

Nem meglepő módon a MÉD győztes terv is felkerült a listára, a munkát maga a tervező mutatja be. Rátgéber László a villányi borvidéket vizsgálva hamar rájött, hogy a térségnek már nincs szüksége újabb nagyméretű borászatokra. Helyette inkább a kisebb, autentikus pincék megsegítésére és fejlesztésére kell neki is törekednie, és erre hívja fel a mi figyelmünket is.

7. Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium felújítása és bővítése

2022-ben a 7. legolvasottabb terv a Péterffy + Dőry architects ELTE Trefort utcai gimnáziumának fejlesztésre beérkezett pályaműve volt. A beruházás a meglévő, valamint a szomszédos, Szentkirályi utca 7. alatti épület felújítását, bővítését, illetve ezek összekötését foglalja magában. A projektet egyik tervezője, Dőry Bálint mutatta be részletesen.

6. A nyírbátori dohánybeváltótelep újragondolása: Fenyák Lóránt Anton diplomaterve

Az idei legolvasottabb diplomamunka Fenyák Lóránt Anton nevéhez fűződik, a koncepciót saját maga mutatta be. A Pécsi Tudományegyetem építészhallgatója a nyírbátori lakáshiányra reflektálva új funkciót adna a helyi, használaton kívül álló dohánybeváltótelepnek, melyben lakások mellett kávézó és kulturális tér is helyet kapna.

5. Az Albert Wimmer iroda terve a Nyugati pályaudvar pályázatán

A Nyugati pályaudvarnak és környezetének megújítására 2021-ben írt ki pályázatot a BFK. Az idei 5. legolvasottabb terv a bécsi Albert Wimmer iroda koncepciója lett, mely megosztott második díjban részesült. A művet a tervezők szavaival mutattuk be.

4. Az építész stúdió nyerte a Szentháromság téri zöldfelületek megújítására kiírt pályázatot

A május közepi határidővel kiírt versenyen végül az építész stúdió koncepciója nyert, amelyet részletesen az alábbi írásban ismerhettek meg. A téren lévő, 6529-es helyrajzi számú, önkormányzati tulajdonú, VK-KP-2 övezeti besorolású közpark a háború előtti időkben be volt építve, jelenleg azonban nagyrészt üres területről van szó, ahonnan a legszebb rálátás adódik a Mátyás-templomra.

3. A 3h Építésziroda terve a győri Duna-part hasznosítására

A 3h Építésziroda átfogó koncepciótervet készített a győri Duna-part hasznosíthatóságáról, mely a harmadik legolvasottabb terv volt az idén. A terv intenzívebb kapcsolatot teremtene a városlakók és a folyó között, új funkciók és infrastrukturális elemek kialakításával. A vízióterv az önkormányzat által kiírt közbeszerzési tervpályázatra készült.

2. Új együttessel bővül a Heim Pál Gyermekkórház

A virtuális dobogó második fokára a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet bővítésének terve "került" fel. Az intézmény működése megkívánja, hogy a beteg- és orvosközpontú, illetve gazdaságos ellátás olyan épületegyüttesben történjen, mely teljes mértékben megfelel napjaink elvárásainak. A különálló épületegységek egy részének helyére az A’ Stúdió ´90 által tervezett, mintegy 50.000 m2 hasznos alapterületű Új Gyermeksürgősségi- Baleseti Tömb „B" és az Új Gyermek belgyógyászati Tömb „C" szárnyai kerülnek.

1. Ilyen lesz a várbeli Diplomata-ház helyére tervezett konferenciaközpont

Nem meglepő módon az idei év legolvasottabb tervbemutatója a várbeli Diplomata-ház helyére tervezett konferenciaközpont lett. Rendhagyó módon kollégánk, Nemes D. Nikolett készített interjút a ház tervezőjével, Reisz Ádámmal. Végül nem a háború előtti állapot teljes rekonstrukciója valósulhat meg, hanem egy vállaltan új, ám a régit idéző ház épül a jelenlegi Jánossy-Laczkovits tömb helyére a Szentháromság téren.