Nézőpontok/Vélemény

2020 TOP cikkei: Az 5 legkedveltebb képgaléria

2021.01.03. 17:09

2020 egyik újítása volt a képgaléria, mint önálló kategória az Építészfórumon, ami hamar közönségkedvenccé vált. Az alábbi cikkek nem csupán a képgaléria rovatunkbon belül, de az oldal minden más cikkei között is legolvasottabb tartalmak közé tartoznak. Jó képnézegetést!

5. Így újul meg a Kísértés Kastélya – A füzérradványi Károlyi birtok turisztikai fejlesztése

A lista ötödik helyén a Nemzeti Kastélyprogram keretében megújuló füzérradványi kastély áll. Az augusztusban még felújítás alatt álló épületről cikkünk kíséretében Szántó Tamás készített felvételeket.

4. A szerkezetkész épület romantikája: épül a Trendo11

A lista negyedik helyén álló képsorozat szintén egy munkaközi fázisban lévő projektet mutat be, klasszicista kastély helyett azonban ezesetben kortárs társasházról van szó. Batár Zsolt fotói a LAB5 által tervezett Trendo11 lakópark szerkezetkész állapotáról bebizonyítják, hogy egy félkész épület is lehet látványos.

3. Járatok a város alatt

Az építkezések a föld alatt is igen látványosak tudnak lenni – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a harmadik helyen álló, M3-as metró déli szakaszának felújításán készült képsorozat, ami úgy mutatja be a város alatti járatokat, ahogy azt a legtöbben még soha nem láthatták. 

2. METRÓ – RETRÓ

A sosem látott állapotban lévő állomásoknál is nagyobb érdeklődést váltott ki olvasóinkból az M3-as metróvonal felújítás előtti állapotát bemutató képsorozat. Danyi Balázs felvételein különös érzékenységgel örökítette meg a jól ismert megállók részleteit, melyek a nyüzsgő hétköznapokban a többség számára talán fel sem tűntek korábban.

1. Club Aliga: Csak nézünk, mint a moziban

Az év legkedveltebb fotósorozata az egykori balatonaligai pártüdülő épületeit mutatja be Walton (Reimholz) Eszter lencséjén keresztül. A leromlott állapotú, de a hazai modern építészet sokszínűségét bizonyító épületegyüttes többségét bontásra ítélték, a tervek szerint csak Kádár János nyaralója és a szocialista realista stílusú, Castro-villa néven ismertté vált elnöki villa fog megmaradni.