Nézőpontok/Kritika

2015-ös kedvenceink

2015.12.31. 16:25

Nehéz feladatra vállalkozott szerkesztőségünk és komoly fejtörést okozott, amikor az idei év gazdag terméséből kiválasztottuk azt a tíz projektet, amelyeket különösen szerettünk. Katarzist nyújtó épületek, érdekes és emlékezetes ötletek az elmúlt 365 napból. Figyelem, fiatal szerkesztőink - Fürdős Zsanett és Horváth Réka Lilla szubjektív listája következik! Írja meg Ön is a sajátját hozzászólásként!

Dohány utcai gettófal 

építész: Sugár Péter
feliratok szerkesztése, tipográfiája: Kara László
design, térkép, ornamentika, betonfelületek (tervezés és kivitelezés): Szövetség 39, Baróthy Anna vezetésével



A Dohány utcában található gettófal igazi különlegesség, egyszerre nyújt esztétikai élményt a gyönyörű ornamentikákkal valamint betonfelületekkel, és funkcionál egy olyan helyként, ahol emlékezhetünk.

Vakok Gyermekotthona

építész: Kendik Géza, A4 Építésziroda Kft.

 

A Vakok Gyermekotthonának bővítésével egy olyan épület született, amiben valószínűleg bárki eléldegélne. Kívülről úgy néz ki, mintha egy játékos kedvű gyerek rakta volna össze: jó az ablakok megjelenésének ritmusa, az itt-ott felbukkanó színes külső ablak káva és a perforált fémlemezek barátságossá teszik.   

Sorsok Háza

építész: F. Kovács Attila, Reisz Ádám



A Sorsok Háza építése során a környékbeliek, a VIII. kerületi lakók számára - köztük nekem is [HRL] - valószínűleg több kérdés is megfogalmazódott, ugyanis a helyszínen a projektről nem sok mindent lehetett megtudni. Hétköznapi járókelőként a legnagyobb 'aha-élmény' akkort ért, amikor a torony tetején a csillag érthetővé tette, hogy ami itt "készül" az a 20. századi magyarországi zsidó sorsokkal kapcsolatos lesz. Az épület minden részletében szép és ízléses lett, a hatalmas torony pedig különleges látványt, maradandó építészeti élményt nyújt belülről. 

Vision Towers

építész: Csillag Katalin, Gunther Zsolt



Kevés irodaház képes elérni, hogy megszeresse az ember, azonban a Vision Towersnek sikerült ezt elérnie. A Csillag Katalin és Gunther Zsolt által tervezett épület három hasábja legyezőként szétnyílva mind a Váci út, mind a Dózsa György út felől vonzza a tekintetet. A látvány különösen éjszakai kivilágításban teljes, ugyanis ekkor mutatják meg magukat igazán a részeket összekapcsoló "úszóhártyák", melyek az épület legizgalmasabb részei.
 

TD ház 

építész: Hatvani Ádám, Dékány Tibor, Korompay Attila



A TD ház projektnév alatt futó épületet az egész szerkesztőség szerette, szereti. Ha egy szóval kellene jellemezni, egyhangúan a "laknám" kifejezés mellett tennénk le a voksunkat. Sűrű sóhajtozások közepette lapozgattuk a képeket. Jó alaprajzi elrendezés, kiváló anyagok, nyitott terek. 

Ustream: az Y-generációs álomiroda

építészek: Láncos Áron, Sárosdi-Mádi Krisztina

Egyszerű járókelőként nem is sejtjük, hogy a sugárút elegáns, nagypolgári palotái közül az egyik, egy fiatal, jól megkomponált startup irodát rejt. Bizony, a san franciscó-i központú Ustream budapesti irodája - amit a MadiLancos Studio tervezett - az 1911-ben átadott szecessziós-neoreneszánsz stílusjegyeket ötvöző Párisi Nagyáruház 1800 négyzetméterét foglalja el. Fedett átrium, rengeteg fény, hatalmas terek vagy éppen icipici kuckók, babzsákok, puffok, csocsó- és pingpongasztal, napernyő, grillező... még mindig egy irodáról beszélünk? 

Megbújó minimalizmus Budaligeten

építészek: Pajer Nóra, Soltész Noémi

Az elmúlt évek egyik nagy "divatja" a minimalista, az adott környezetbe simuló kubust formáló épület. Kétségtelen, hogy ez a hullám kis hazánkat is elérte, hiszen rengeteg tervező munkájában köszönt vissza a kockákkal való játék. A kubus-hullám egyik különleges példája a budaligeti hegyoldalban, ősfák között megbúvó családi ház, amelyet a Nanavízió tervezett. Miért szeretjük? Ezüst fémburkolat, látszóbetonfalak, hatalmas, teljes homlokzatot kitöltő üvegfal, faburkolat, játékos plafon. A képeket nézve Skandinávia egy eldugott, csendes szegletébe "utaztunk".

Fiatalok fiataloknak - a cikkcakk geometria uralma egy pesti lakásban

építészek: Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter

A batlab architects duó által tervezetett galéria üde színfoltként hat a fehér nappaliban. A merész narancssárga, a férfi és a nő ellentéte vagy éppen összefonódása, a cikkcakk geometria, egy szóval maga az ötlet volt az, amelyre szerkesztőségünk egyből felfigyelt és "lájkolt". A kompakt galéria, hiszen amellett, hogy ágy, mennyezetként, padlóként, lépcsőként, polcként és tárolóként is funkcionál, az A' Design Award Silver fokozatát is elnyerte belső terek kategóriában.

Hősziklák útja

építészek: Bognár Petra, Dobos Bence László

Érdekes kérdéssel és ötlettel rukkolt elő a MOME két hallgatója. Vajon felhasználhatjuk-e, vajon építhetünk-e azzal az anyaggal, amely a mindennapjainkban problémát okoz? A víz ásványi anyag tartalma képes felületeket létrehozni és fehér anyagában fényt hordozni. A vízkő pozitív felhasználásával foglalkozó diplomamunka, a kifinomult és bámulatos makettek, az anyag építőjellegét demonstráló time-lapse videó rögtön kedvenceink közé repítette ezt az ötletet. 

A népi építészet egyszerűsége Ópusztaszeren

építészek: Murka István, Nyéki Anikó

Kiszakadva a betondzsungelből, a nagyvárosi nyüzsgésből igazán pezsdítő volt körbejárni - értsd körbekocsikázni - az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparot és megnézni az új épületeit, köztük a Karbantartó- és örökségműhelyt is. Az egyszerű, fehérre meszelt homlokzat, a hódfarkú cserepek és szellős falécek hatására képzeletünk visszarepült egészen a 19. századvégi népi kultúráig. A negyven fok ellenére is meghatározó élmény volt látni, hogyan "kel életre" a népi építészet egyszerű, funkionális, tiszta logikája.

Horváth Réka Lilla, Fürdős Zsanett