Emberek/Interjú

10+1 – Tima Zoltán

2022.11.18. 16:56

"Napi szinten a sikereim a KÖZTI-hez kötnek, 33 év után eljutottam oda, hogy azt gondolom: az iroda sikere, az én sikerem is." Az Építészfórum 10+1 sorozatában a hazai építészeti szféra legelismertebb és legizgalmasabb szereplőit kérdezzük ki. Ezen a héten Tima Zoltánnal, a KÖZTI tervezési igazgatójával, az igazgatóság elnökével készítettünk interjút. 

Tima Zoltán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott, tanulmányait a Mesteriskola XII. ciklusában folytatta. 1989 óta a KÖZTI tervezője, jelenleg a cég tervezési igazgatója és az igazgatóság elnöke. Többek között olyan munkákon dolgozott, mint az International Biennale Krakow I. díjával és Budapest Építészeti Nívódíjjal kitüntetett Kossuth tér rekonstrukció, a RICS Heritage Awardsot elnyert Dorottya Udvar Irodaépület, a FIABCI díjas GTC White House, a Csonka Pál-érmes SkyCourt, a Pro Architectura díjas Riverside Apartmanház, valamint a soproni parkolóház, emellett tervpályázatok rendszeres résztvevője és díjazottja: legutóbb I. díjat nyert csapatával a zimbabwei CBZ Bank, a PPKE Campus, illetve a Soproni Multifunkcionális Konferencia- és Rendezvényközpont pályázatán. Az építész 2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2012-2016 között a Magyar Építőművészek Szövetségének, 2012-2022 között a Budapesti Építész Kamara elnökségi tagja volt. Több, mint húsz éve vesz részt a BME Építészmérnöki Karának munkájában meghívott előadóként, diploma konzulensként és opponensként. Munkásságát 2007-ben Ybl Miklós-, 2016-ban Prima Primissima díjjal ismerték el. 

Ha az építészetet három szóban kellene bemutatni, mi lenne az a három szó?

Hasznosság, felelősség, tudatosság.

Mi számodra a legkülönlegesebb, legfontosabb épület vagy hely? 

Javíthatatlan híve vagyok a dán építészetnek és környezetkultúrának. Dániában akárhol is jár az országban az ember, rendezettséggel és nem tolakodó esztétikával találkozik. Szerencsére sokszor jártam ott, de soha nem tudok betelni vele.

Hogyan vélekedsz a régi és az új viszonyáról?

Munkásságom során jónéhány épületrekonstrukció és meglévő épületek bővítésének tervezésében vettem részt, ezért a kérdés megválaszolását az ítészekre hagynám. Azt azonban szeretném elmondani, hogy bár tisztelem a múlt építészeti értékeit, de a (mai) használhatósággal szemben soha nem fetisizálom azokat. 

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Mindegyiket szeretem és egyiket sem tagadom meg. Egy építész nem tud kitérni a házaival folytatott érzelmi viszony elől, legfeljebb a tervezés idején dúló heves szerelem az épület elkészülte és néhány év után szeretetté és büszkeséggé válik.

Mit jelent számodra a siker? Mitől érzed magad sikeresnek? 

A siker számomra az, ha valaki kíváncsi a véleményemre és el is fogadja, legyen az építész, a megbízóm vagy egy épületem kivitelezője. Napi szinten a sikereim a KÖZTI-hez kötnek, 33 év után eljutottam oda, hogy azt gondolom: az iroda sikere, az én sikerem is.

Milyen aktualitás, kérdéskör vagy téma foglalkoztat jelenleg az építészetben?

Valamiért azt gondolom, hogy az építészek zömét – engem biztosan – legjobban a bennünket körülvevő világ jelenlegi, meglehetős komplexitása, az ezekből eredő kihívások és a megfelelő válaszok keresése foglalkoztat. Olyan dolgok szakadtak ránk egyik napról a másikra, amikről azt gondoltuk van időnk rájuk felkészülni, most sok esetben nagyon gyors döntéseket kell hozni. 

Milyen terveid és céljaid vannak a jövőre nézve?

Továbbra is fej-fej mellett: a KÖZTI és újabb épületek építése. Elég sok munkán – kisebbeken, nagyobbakon – dolgozunk jelenleg, szeretném ha mindegyiket végig tudnánk vinni, beleértve a megvalósulásukat is.

Mit üzennél a megbízóknak, kivitelezőknek vagy építészeknek?

Kitartás. 

Egy könyv, film, zene, amit mindenkinek ajánlanál? 

Bevallom kevesebbet olvasok, mint szeretném és zenei mindenevő vagyok. Filmből szívesen fogyasztok hazait, ha jó, válogatás nélkül.

Külföldi építészek, építészirodák közül kivel dolgoznál szívesen? 

A Snøhettával. Néhány évvel ezelőtt majdnem sikerült, de a projektből végül is nem lett semmi. Amit abban a néhány hónapban megismertem róluk, beleértve az oslói irodájukat és munkamódszerüket, nagyon közel áll hozzám. 

Kivel készítenél interjút a sorozat keretében?

Kruppa Gáborral.

Szerk.: Sütöri Laura