Épületek/Lakóépület

Szálloda és Irodaház – BudaPart DOWNTOWN

2021.07.15. 08:06

Budapest XI. kerületében, a Kopaszi-gát közelében, a KÖZTI tervei szerint épül fel a BudaPart DOWNTOWN, melyben a Radisson szállodalánc új épülete, illetve egy irodaház is helyet kap. A két egymástól teljesen elválasztható, mégis egységes képet mutató épületből álló együttes várhatóan 2023-ra készül el. 

A tervezési helyszín Budapest XI. kerületében található, az 54 hektárnyi területű BudaParton (melynek része a Kopaszi-gát is), a Dombóvári úton. A BOG jelű építési területen a fejlesztő BudaPart DOWNTOWN néven egy szálloda és irodaház épületegyüttest kívánt kialakítani. A teljes terület Masterplanjét a dán ADEPT építészirodával közösen készítették el, amely alapján ezen a területen egy belső udvaros, keretes beépítésű épület kialakítását javasolták. A beruházó részéről időközben felmerült az igény, hogy az épületegyüttes két egymástól teljesen elválasztható épületrészre bontható legyen, így az épület tömegformálása a Masterplanhoz képest jelentős mértékben változott. A dupla belmagasságú földszinti „platón" két, egymásba forduló L alakú, lapostetős tömeg áll. A telek nyugati oldalában található a szálloda alacsonyabb magasságú épülete, amivel szemben áll az irodaház karakteres, 3,40 méterrel magasabb tömege. A magasságkülönbség egyrészt a másfajta funkciók miatt adódó eltérő szintmagasságokból, illetve a különböző szintszámból ered. A hotel épülete ugyanis 7 emeletes, 3,30 méteres szintmagassággal, míg az iroda 8 szintes, 3,80 méteres emeletmagassággal.

Az épület működéséhez szükséges gépkocsik elhelyezése a terepszint alatti két szintes mélygarázsban, illetve a földszint és a galéria szint egy részén biztosított. A parkoló épületrészenként önálló egységként alakították ki, így a földszinti megközelítésük külön-külön is biztosított. A parkolószintek közötti összeköttetést az irodarészben található kétirányú rámpa, illetve a szálloda parkolójában található 2 db autólift biztosítja. A hotel garázsszintjein összesen 127 db, míg az irodaház esetében 177 db parkolóállás kialakítására van lehetőség. A parkolóhelyek mellett raktárak, illetve gépész és elektromos üzemi helyiségek kaptak helyet a garázsban.

A Radisson Hotel Budapest BudaPart szállodaépület belső funkcionális rendszere racionálisan tiszta és átlátható: az L alakú alaprajzi forma mindkét szárában egy-egy lépcsőház, illetve a szárak metszéspontjában található, három felvonót tartalmazó liftblokk biztosítja a vendégszobák megfelelő megközelítését. A földszint nyugati oldalának a városnegyed „bevásárlóutcája" felé eső részén található a hotel főbejárata. A déli oldalon, a sétálóutcára néző homlokzattal kapott helyet az étterem, így ennek a megfelelő önálló megközelítése is biztosított. A publikus terek és a Dombóvári út melletti parkolórész közötti belső területen találhatók az épület működéséhez szükséges kiszolgáló helyiségek (konyhaüzem, raktárak, személyzeti helyiségek). Az előcsarnokból egy egykarú lépcsővel közelíthető meg a galéria szinten található konferencia részleg. A részlegben a két részre osztható, 150 fő befogadására alkalmas nagyterem mellett két tárgyaló, és a működéshez szükséges ruhatár, illetve WC-blokk kapott még helyet. A nagyterem előtereként szolgáló kiállítótér üvegfalakkal kapcsolódik a földszinti, dupla belmagasságú szálloda lobbyhoz, illetve étteremhez, ezáltal biztosított számára a megfelelő természetes megvilágítás. Az előadóterem a szálloda belső udvara alá kerül, így lehetőség nyílik nagyobb belmagasságú tér kialakítására. Az általános szállodai emeleteken szintenként 33 db szoba található. Az alaprajzi formából és a szigorú szobaraszterből adódóan a nagyobb superior szobák az értékesebb sarkokon helyezhetők el. Az L alak hosszabbik szárában, az irodaházra néző részen kapott helyet a szálloda működéséhez szükséges szobaasszonyi helyiség, illetve a hozzá kapcsolódó gazdasági lift. A 6 db szállodai szinten összesen 198 db vendégszoba helyezhető el, amelyből 174 db a standard szoba, 24 db pedig a superior. A hetedik emeleten az L alak déli oldali szárában található a közel 170 négyzetméter alapterületű skybar, amelyhez déli oldalról nagyméretű (180 m2-es) tetőterasz kapcsolódik.

Az irodaházban a függőleges közlekedést az L alaprajzi forma súlypontjában elhelyezkedő mag biztosítja. Ebben a lépcsőház mellett négy darab felvonó található, amelyek között egy nagyobb teherlift is található. A földszinten a két garázskapu között helyezkedik el az irodaház főbejárata. A közlekedő blokk telepítésének köszönhetően az általános irodaszinteken a tervezési programnak megfelelően biztosított a négy bérleményi terület kialakítása. Az alkalmazandó 8,10, illetve 5,40 méteres szerkezeti raszter biztosítja a 2,70, illetve a 4,05 méter széles cellás irodák kialakításának a lehetőségét. A 7 irodaszinten összesen közel 8000 m2 nettó alapterületen 28 db bérlemény kialakítására van lehetőség.

Az építészeti koncepció lényeges része a letisztult, logikus és átlátható szerkesztés. A földszint nagyobb belmagasságú tömegének homlokzatán élesen elválik egymástól a két eltérő funkció: a közönségforgalmi területek előtt körbefutó függönyfallal szemben erős kontrasztban áll a parkoló területek szinte teljesen tömör homlokzata. A felépítmények tömegeinek formálása is hasonló elvek mentén történik. A különböző funkciójú épületrészek más-más karakterrel rendelkeznek: az ismétlődő több kisebb helyiséget tartalmazó szállodaépület homlokzata tömörebb, kevesebb nyílással, míg a nagyobb terekkel rendelkező irodaház homlokzata nyitottabb képet mutat a sűrűbb, kétszint magas nyílásosztásnak köszönhetően.

A hotel épületénél alapelv, hogy a közel azonos méretű szobák azonos méretű homlokzati nyílászárókat kapnak. Ez alól csupán a sarkokon található superior szobák képeznek kivételt, de ott is csak az ablakok darabszáma jelenti a különbséget. A 67,5 cm-es alapraszterben úgy helyezkednek el a 67,5 cm széles nyitható ablakok, a melléjük sorolt 135 cm-es fix üvegezésű elemmel együtt, hogy az ablaksávok között egy adott homlokzati szakaszon azonos tömör sávok legyenek. A hat emeleten végigmenő szigorú rendet oldja a skybar szintjének homlokzata, ahol a szomszédos ablakok összefogásával nagyobb lukak alakulnak ki a tömör felületekben. Az irodaház esetében a cellás irodaosztást szem előtt tartva a homlokzati struktúrát szintén 67,5 cm-es raszterben alakították ki . A szimpla (67,5 cm) és a dupla (135 cm) szélességű ablakok között 67,5, illetve 135 cm széles tömör sávok úgy helyezkednek el, hogy a cellás irodaosztás esetén a válaszfalak mindig tömör sávba essenek. A katonás rendet lazítja, hogy a két szint összefogásával létrejövő ablaksávok kiosztása kétszintenként minimálisan változik. A tömör faltestek mindkét épületrész esetében előregyártott beton szendvicspanel falszerkezetként készültek, biztosítva ezzel a kapcsolatot a két eltérő funkciójú épülettömeg között. A hotel épületénél ennek a külső kérge vöröses színű, míg az irodaháznál natúr, világos szürke színű beton.

A szálloda hetedik emeletén a skybar terasz mögötti dupla belmagasságú térben, illetve a skybar zárófödéme felett alakították ki a nyitott gépudvart, amelyben a 7. emeleti homlokzatnak, illetve az attól finoman visszahúzott, kétszint magas könnyűszerkezetes falaknak köszönhetően takart helyzetben helyezkednek el az épület működéséhez szükséges gépészeti berendezések. Az irodaház esetén szintén hasonló módon kerültek telepítésre a gépek, azzal a különbséggel, hogy itt tisztán egyetlen szinten, a 8. emeleten található a nyitott gépudvar.

Az 1. emeleti zöldtető a szálloda belső udvaránál nem járható félintenzív zöldtető. Ezzel szemben az irodaháznál viszont intenzív, járható kialakítást kap. Itt a tervezett zöld a széleken alacsonyabb fenntartású cserjékből és évelőkből áll, középen pedig intenzív fenntartási igényű növényzet borítja a fák fogadására kialakított mikrodomborzatot.

Szerk.: Paár Eszter Szilvia