2016.07.28. 08:02

Budapest

Cég, szervezet:
MÉK, BÉK, MMA

A Budapesti Építész Kamara elhatárolja magát a Népszabadság 2016. július 25-én, hétfőn megjelent számában foglaltaktól, mely szerint a Gellért-hegy továbbfejlesztését laikusok ötlete nyomán kell megvalósítani.

A Magyar Építész Kamarának a területi kamarákkal közösen egyik legfontosabb feladata, hogy országunk fejlődéséhez hozzájáruló építészeti tervpályázatok a szükséges számban és minőségben lebonyolításra kerüljenek. Az elmúlt időszakban előremutató közös tevékenység folyik a Miniszterelnökségen belüli Füleky Zsolt helyettes államtitkár vezette helyettes államtitkársággal. Többször hívtuk fel a figyelmet arra, hogy egy-egy állami fejlesztést megelőző döntést szakmai szinten is meg kellene alapozni. Ezért üdvözölte kamaránk a Gellért-hegy felújításával kapcsolatos ötletpályázat gondolatát.

Az ötletpályázat lényege, hogy azon szakmai végzettséghez nem kötötten részt vehet bárki, aki e témában hozzászólni kíván a terület kialakulásának jövőképéhez. Ez a módszer egyrészt nyilvánossá teszi a szándékot, másrészt mindenfajta elkötelezettség nélküli ötletek, elképzelések, gondolatok beszerzésére irányul, ezzel „társadalmasítva” a kormányzati szándékot.

A Magyar Építész Kamara Bíráló Bizottsági delegáltjának, valamint a Magyar Művészeti Akadémia delegáltjának és a Budapesti Építész Kamarának egységesen az a véleménye, hogy a tervpályázati kiírás, annak tartalma és szándéka jól tükrözi azt, hogy nem egy természeti környezetet, kulturális, kultikus hátteret felülíró ötlethalmaz megvalósítását várja a kiíró, hanem azt, hogy ez a főváros szempontjából kiemelten értékes látványelem miként tehető jól megközelíthetővé, használhatóvá, hogyan lehet képes egyre több hazai és külföldi látogató befogadására anélkül, hogy a hegyet gépkocsik és buszok áradata öntené el.

Mindezek után a Budapesti Építész Kamara elhatárolja magát a Népszabadság 2016. július 25.-én, hétfőn megjelent számában foglaltaktól, mely szerint a Gellért-hegy továbbfejlesztését laikusok ötlete nyomán kell megvalósítani. A pályázat lebonyolítása elindult, ősszel mindenki számára láthatóvá válik annak eredménye, amely azonban semmilyen jellegű továbbfejlesztést nem tesz kötelezővé.

A kiírók várják tehát a megfontolt, előremutató, konstruktív lehetőségeket szintetizáló gondolatokat mindannyiunk közös érdeke, a Gellért-hegy értékeinek bemutatása, a terület használhatóbbá tétele szempontjából.

Budapest, 2016. július 27.

Bálint Imre DLA
BÉK elnök

Szalay Tihamér
MÉK alelnök

Turi Attila
MÉK alelnök/MMA delegáltja

Egy hely – A vizsolyi szeráf

2021.12.09. 13:25

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Egy hely – a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

2021.12.09. 13:22

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.