Közélet, hírek

HB Reavis Bem Palace – a terv ma is vállalható

1/12

Helyszínrajz - Bem Palace - HB Reavis

?>
Helyszínrajz - Bem Palace - HB Reavis
?>
Udvar - Bem Palace - HB Reavis
?>
Homlokzat - Bem Palace - HB Reavis
?>
Feketesas utca - Bem Palace - HB Reavis
?>
Bem tér - Bem Palace - HB Reavis
?>
Légifotó - Bem Palace - HB Reavis
?>
Látványterv - Bem Palace - HB Reavis
?>
Esti látványterv - Bem Palace - HB Reavis
?>
Passzázs - Bem Palace - HB Reavis
?>
Dunai látkép - Bem Palace - HB Reavis
?>
Radnóty Zoltán (bal) és Turányi Bence (jobb) - HB Reavis - fotó: Lányi András
?>
Makett - Bem Palace - HB Reavis - fotó: Lányi András
1/12

Helyszínrajz - Bem Palace - HB Reavis

HB Reavis Bem Palace – a terv ma is vállalható
Közélet, hírek

HB Reavis Bem Palace – a terv ma is vállalható

2016.06.02. 11:00

Cikkinfó

Szerzők:
Lányi András

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
HB Reavis

A HB Reavis két nagy projekten, összesen 168.000 négyzetméteren indít fejlesztést. Ezekről és cég eredményeiről tartott tájékoztatót Radnóty Zoltán cégvezető és Turányi  Bence építész. A Váci Corner projekt sikerét követően a HB Reavis már gőzerővel dolgozik a két új, meghatározó fejlesztés előkészítésén. 

Bem Palace

2016 áprilisában a HB Reavis megvásárolta a kivitelezési szakaszban járó Bem Palace projektet az Európa Ingatlan Befektetési Alaptól. A Bel-Buda szívében elhelyezkedő BEM Palace megvásárlásával a cégcsoport mintegy 32.000 m2 bruttó bérbeadható területtel rendelkező irodaházat valósít meg. Radnóty Zoltán, a HB Reavis ügyvezetője újságírói kérdésre összefoglalta a fejlesztési projekt történetét kronológiai sorrendben, ami az engedélyekkel kapcsolatos találgatásokra is választ ad:

2006. - a Radetzky-laktanya ideiglenes műemléki védettséget kap.
2007. november – 2008 április - Az Európa Ingatlan Befektetési Alap két fordulós tervpályázatot ír ki, az elbírálásban a fejlesztő mellett a MÉK, az OLÉH és a II. kerületi Önkormányzat is részt vesz. A második fordulóból (Dévényi Tamás/Borsay Attila/Tima Zoltán/Turányi Gábor és Bence) Turányiék terve lett a győztes.
2008. május – Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) műemléki tervtanács pozitív véleményezése
2008. július – Központi tervtanács, elvi építési engedély, a telek beépítésével kapcsolatos településképi és építészeti, valamint műemléki követelmények tisztázása. A központi tervtanács a tervet dicsérettel engedélyezésre javasolta.
Ezt követően a II. kerületi Önkormányzat véglegesítette a projektet a kerületi szabályozási tervben. 
2010. - a Bem Palace megkapja az építési engedélyt.
2011. – műemléki védettséget kap az épület, a KÖH a meglévő építési engedélyt a végleges műemlékké nyilvánítás hatására nem módosította.
2012. – megkezdődik az építkezés.
2016. február – a HB Reavis kérésére az építési engedélyt a Fővárosi Kormányhivatal megerősíti.
2016. április - a HB Reavis megveszi a projektet az Európa Ingatlan Befektetési Alaptól.

Bem tér - Bem Palace - HB Reavis
5/12
Bem tér - Bem Palace - HB Reavis

Turányi Bence elmondta, hogy az eredeti befektető kifejezett szándéka volt, hogy minél átláthatóbb, nyilvánosabb és tisztább folyamat során jussanak el a végleges épületig, ezért volt a tervpályázat és a KÖH bevonása is. A fenti kronológia alapján nagyon sok kézen ment keresztül a kiválasztott terv, a HB Reavis jogilag tiszta papírok alapján hozott üzleti döntést. Az Építészfórum 2009. februárjában részletesen bemutatta a győztes pályamunkát, amin az új tulajdonos alapvetően nem tervez változtatást. A hét évvel ezelőtti kommentek szinte változtatás nélkül folytatódnak, a közösségi média gyors terjedési sebességének köszönhetően eggyel szélesebb körben.

Homlokzat - Bem Palace - HB Reavis
3/12
Homlokzat - Bem Palace - HB Reavis

Turányiék alapvető koncepciója az volt, hogy egy olyan új épületet hozzanak létre, ami magába integrálja a régit, hasonlóan fogalmazva meg régi és új viszonyát, mint Zumthor Kolumba Museum-a vagy a Herzog & de Meuron madridi CaixaForum-a. A nyolc évvel ezelőtti terv ma is releváns, érvényes a tervező szerint, aki az új befektetőben is látja a biztosítékot az épület magas színvonalú elkészítésére. Az új épület nyitott lesz, középület jellegűen engedi be a járókelőket a földszinten egymásba nyitott átriumokba, jobban beengedve az utca emberét, mint az eredeti, kerítéssel védett kiskert. Az irodaház dolgozóit és a környéken élők mindennapjait számos kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató egység teszi könnyebbé, átjárást is biztosítva a Frankel Leo és a Gyorskocsi utca között. Az eredeti homlokzatból a legtöbb a Bem tér irányából marad meg, itt az első traktusig a szerkezetet is megtartotta a tervező. Megmarad a Fekete Sas utcai magtár két homlokzata és annak vasszerkezete is. Turányi szerint az eredeti épület nagyjából 10-15%-a integrálódik az új épületbe. A kivitelezés felgyorsításának köszönhetően a tervek szerint az épület 2018 végére átadásra kerül.

Légifotó - Bem Palace - HB Reavis
6/12
Légifotó - Bem Palace - HB Reavis

A Váci úti irodafolyosó új központja

A HB Reavis a következő évek egyik legnagyobb irodafejlesztését készíti elő, amely Budapest egyik legfrekventáltabb részén, a Váci úti irodafolyosó és a Hungária körgyűrű találkozásánál épül meg, az Árpád-híd pesti hídfőjénél.

A 136 500 ezer négyzetméter bérbeadható területet meghaladó fejlesztéssel a HB Reavis egy új korszakot kíván nyitni mind a nagyléptékű kereskedelmi ingatlanfejlesztés, mind a munkahelyi dizájn terén. A több fázisban megvalósuló épületkomplexumot a cégcsoport a legmagasabb szintű környezettudatossággal, innovatív technológiák, minőségi, környezetbarát megoldások használatával építi meg, olyan neves, nemzetközi és magyar tervezők bevonásával, mint a számos nemzetközi építészeti díjjal kitüntetett londoni székhelyű Make, vagy az ikonikus épületeket tervező Finta Stúdió.

A HB Reavis célul tűzte ki, hogy ebben a nagyszabású fejlesztésben megteremtse a munka és a mindennapi élet közötti egyensúlyt, ahol kellemes környezetben dolgozhatnak és tölthetik szabadidejüket az emberek. A fejlesztő ezt egyedi építészeti megoldásokkal, a városkép szépítését szolgáló közösségi terekkel, zöld területekkel, és a tervek szerint több mint 10,000 négyzetméternyi szolgáltató létesítmény kialakításával kívánja elérni.

Az első épületet kivitelezése még az idén elkezdődik, és várhatóan 2018-ban kerül átadásra.

Váci Corner Offices

A 2014-ben átadott Váci Corner Offices egy kitűnő bérlői körrel rendelkező, magas színvonalú irodafejlesztés, ahol mintegy 21.150 négyzetméternyi irodaterület áll rendelkezésére. A BREEAM „Excellent" fenntarthatósági minősítéssel rendelkező épület kialakítása nemcsak a hatékony munkavégzést segíti elő, hanem vonzó munkakörnyezetet is kínál. A bérlők elégedettségét kiválóan mutatja a 2016. évben elnyert „Az Év Irodaháza Bérlői Díj", amelyet az iroda.hu portál gáláján kapott a Váci Corner. Az irodaház iránt a nemzetközi és a hazai befektetők részéről egyaránt nagy érdeklődés volt tapasztalható, a sikeres eladással pedig a HB Reavis új külföldi tőkét vonzott a budapesti ingatlanpiacra.

Üzleti és pénzügyi eredmények

A HB Reavis Csoport minden szempontból rekordévet zárt 2015-ben, hiszen 244,6 millió euró adózott eredményével kiugró mértékű, 175%-os konszolidált nettó eredménynövekedést ért el. A kiemelkedő pénzügyi eredmények elsősorban a rekord volumenű bérbeadásnak, és a különböző piacokon lévő fejlesztések értéknövekményének köszönhetők. Emellett a HB Reavis Csoport erős piaci pozícióját bizonyítja számos neves díj, többek között a CEE Quality Award „A 2015-ös év fejlesztője", valamint UK Property Awards által odaítélt „London legjobb irodaháza építészeti díj" amelyet a 33 Central projectért kapott.

Sikeres évet zárt a HB Reavis Csoport magyarországi leányvállalata is. Mindamellett hogy 2015-ben a vállalat kimagaslóan jó pénzügyi évet zárt, első magyarországi projektje, a Váci Corner Offices a tavalyi év végére elérte a 97% bérbeadottsági szintet. 2016 márciusában az anyavállalat sikeresen értékesítette a Váci úti irodafolyosó szívében elhelyezkedő „Az Év Irodaháza Bérlői Díjjal" kitüntetett épületet egy nemzetközi befektetőnek. A tranzakció a 2016-os év első nagyszabású irodaház értékesítése lett a Magyarországon.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk