Nézőpontok/Vélemény

Design Hét Budapest – Programok az Építészfórum ajánlásával

1/5

A Közben Stúdió tagjai. Fotó: Közben Stúdió

LAKO2. Fotó: Képkocka

EJTECH-installáció

A szentendrei vadászház. Fotó este'r partners

VPI Betonsimogató. Fotó: Lakos Máté

?>
A Közben Stúdió tagjai. Fotó: Közben Stúdió
?>
LAKO2. Fotó: Képkocka
?>
EJTECH-installáció
?>
A szentendrei vadászház. Fotó este
?>
VPI Betonsimogató. Fotó: Lakos Máté
1/5

A Közben Stúdió tagjai. Fotó: Közben Stúdió

LAKO2. Fotó: Képkocka

EJTECH-installáció

A szentendrei vadászház. Fotó este'r partners

VPI Betonsimogató. Fotó: Lakos Máté

Design Hét Budapest – Programok az Építészfórum ajánlásával
Nézőpontok/Vélemény

Design Hét Budapest – Programok az Építészfórum ajánlásával

2020.10.02. 11:42

Stúdiólátogatások és online kiállítások, podcast-beszélgetések és helyszínbejárások: az idei Budapesti Design Hét rendhagyó módon, helyszíneken és platformokon át, de ugyanolyan pezsgéssel zajlik, ahogyan azt megszoktuk. A rengeteg program közül az Építészfórum néhányat külön is az Olvasók figyelmébe ajánl, a VPI online betonworkshopjától Budapest legújabb menő helye, a Kápolna aktuális kiállításáig. 

A Budapest Design Week online kiállítása: Nincs kiszállás! 
2020. október 30-tól. 

A Nincs kiszállás! design körforgásban egy online kiállítás, mely a körkörös gazdasági modellben rejlő lehetőségeket kutatja: olyan hazai projekteket mutat be, melyek akár nagyipari, közepes méretű vállalkozásként, projektként, vagy kisléptékű kezdeményezésként bizonyították eredményességüket, jó példaként állhatnak a jövőben megvalósuló további projektek vagy együttműködést kereső tervezők, gyártók, partnerek számára.

A Budapest Design Week által szervezett online, interaktív tárlaton nagyléptékű, gyártói egységgel rendelkező vállalkozások, K+F fókuszú vagy urbanisztikai projektek bemutatása mellett designerek és tervezőstúdiók egyéni projektjei, márkái között lehet böngészni. A négy tematikus egységbe rendezett tárlat megmutatja, hogyan lehet bent maradni és miért nem érdemes a körforgásból kiszállni – érdemes végigböngészni a ´kiállított´ projekteket!

A kiállítás megtekintéséhez kattintson ide!

 

75 év – 75 szék. Vásárhelyi János bútortervező online életmű kiállítása
2020. október 3-11.

Vásárhelyi János bútortervező a magyar bútorgyártás történetének egyik legjelesebb magyar tervezőművésze idén augusztusban töltötte be 75. életévét, így időszerű munkásságának bemutatása a szakma, és az érdeklődő közönség részére. Vásárhelyi János több bútora ma is gyártásban van, és kereskedelmi forgalomban megvásárolható. Az általa tervezett székek – több magyar bútorgyár sikeres termékeként – európai és amerikai felhasználókhoz is eljutottak. A megvalósult és gyártásba került bútorok közül az online kiállításon 75 darabot tekinthet meg a látogató. Ezek nagy része szék, illetve karosszék.

A kiállítás ötletgazdái és kurátorai Jakab Csaba és Márton László Attila. A megvalósításban szervező partner a Magyar Bútor és Faipari Szövetség. Szakmai partner a Magyar Formatervezési Tanács és a Budapest Design Week. A kiállítás megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia programpályázata és az NKA Iparművészeti Kollégiuma támogatja.

A kiállítás a Magyar Bútorszövetség oldalán tekinthető meg.

 

A Közben Stúdió tagjai. Fotó: Közben Stúdió
1/5
A Közben Stúdió tagjai. Fotó: Közben Stúdió

Közben stúdió. RisoPlant X Berecz Vanda workshopjai
2020. október 5-11. 10:00

A Közben stúdió átmeneti megoldásnak indult a Heinrich udvarból szétszéledt kisvállalkozások összefogására, végül a KELE clothing, a NŌWA accessories, a RisoPlant és Berecz Vanda tervezőművész állandó főhadiszállása lett. A limitált darabszámban készülő kötött pulóverek, bőrtáskák, hazai kertészetben nevelt kaktuszok, és egy old school riso nyomtató között működnek a tervezők munkaállomásai, az üzlethelyiség hátuljában pedig valóságos növénylaboratórium üzemel.

A Nyitott stúdiók programsorozat keretein belül a RisoPlant tagjai közül Nosek Mimma a risográf technikák rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, Erdész Dávid növényültető workshopot tart, míg Berecz Vanda bőrtáskakészítő foglalkozással várja a látogatókat. A Közben stúdió triója online bejelentkezéssel is kedveskedik a Budapest Design Week követői számára.

 

Beton TV – Online workshop
2020. október 6. 17:00

A VPI Beton csapata élő adásban, egy közel egy órás videó keretében vezeti be az érdeklődőket a betonozás rejtelmeibe. A program során nemcsak az otthoni öntés technikájára derül fény, hanem magáról az alapanyagról és a technológiáról is szó esik. A bejelentkezés könnyed stílusban, főzőműsorra apelláló formában instruálja a résztvevőket, a készítéshez szükséges alapanyagok listája pedig előre elérhető lesz.

Az adás elsősorban a szakmán kívüli közönséget, szélesebb célcsoportot kívánja megszólítani. A videó az élő bejelentkezést követően is megtekinthető marad, így az is elsajátíthatja a betonozás tudományát, aki a megadott időpontban nem ér rá. A program meghirdetése a saját felületek és a Facebook esemény mellett az építészeti szaksajtóban fog történni. A VPI Beton 50 fő számára ingyenesen elvihető alapanyagot biztosít a workshophoz.

Az élő közvetítést ezen a linken lehet nyomon követni.
 

A szentendrei vadászház. Fotó este'r partners
4/5
A szentendrei vadászház. Fotó este'r partners

A szentendrei vadászház története. Fotókiállítás és storytelling Radnóczy Eszter belsőépítésszel
2020. október 6. 17:00

1936-ban Quittner Ervin tervei szerint épült meg Szentendrén a Vadászház, melyet Szécsényi Tamás gróf nyári rezidenciaként használt. Az épület a vadkacsavadászatot kedvelő gróf tornácos, dunaparti nyaralója volt, a folyó közelsége miatt a kapuba ladikbeállót is terveztek.

Az épületben most alkotó este’r partners belsőépítész iroda nyolc éve rehabilitálta a romos állapotban lévő házat, melyet az államosítás után szociális bérlakásokként használtak. A felújításhoz szakmai alázat, a genius loci tisztelete, odaadás és kreativitás is kellett: Radnóczy Eszter és csapata szentendrei kőművesekkel, az eredeti terveket maximálisan tiszteletben tartva újította fel a Vadászházat, amely ma pezsgő, élettel teli alkotótere belsőépítész irodájuknak. A ház egyben műterem is: otthont ad Apáti Abkarovics Béla alkotásainak.

A Budapest Design Week programjaként az este’r partners szentendrei stúdiója, a Vadászház kertjében szabadtéri fotókiállítást rendez, amelyet több időpontban tekinthetnek meg a látogatók. A nyitóalkalmon Radnóczy Eszter, az este’r partners vezető tervezője mesél a ház és a felújítás izgalmas, kihívásokkal teli történetéről.

A látogatás regisztrációhoz kötött.

 

Hulladékból nyersanyag. Kereszthasznosítás és újrahasznosítás az építő- és divatiparban, a formatervezésben. Online beszélgetés
2020. október 7. 18:00

A bennünket körülvevő tárgyak és terek gyorsan változnak. Hová kerülnek vajon? Lehet-e építkezni levetett ruháinkból, új tereket kialakítani az elbontott bútorokból?

A fenntarthatóság sok környezettudatos és társadalmi felelősséget vállaló dizájncég központi irányelve. A szektoron belüli cirkuláris termelés széleskörben megvalósul, de az újrahasznosítható termékek szektorokon átívelő, kreatív kereszthasznosítása kevésbé elterjedt.

A panelbeszélgetés résztvevői arra keresik a választ, hogy hogyan lehet a különböző piaci szereplőket összekapcsolni és tevékenységeiket egy szektorok közötti közös, körkörös láncba fűzni.

Résztvevők:

Kiss Ida (DVM group, design részlegvezető)
Apró Dia (DVM group, fenntarthatósági tanácsadó)
Veronica Pravato (Nanushka, senior fenntarthatósági manager)
Székely Kinga (Nanushka, fenntarthatósági manager)
Húnfalvi András (Flying Objects, ügyvezető)
Moderátor: Hodován Zsuzsanna (DVM group, service designer)

A program regisztrációköteles: regisztracio@dvmgroup.com 

 

LAKO2. Fotó: Képkocka
2/5
LAKO2. Fotó: Képkocka

LAKO2 Kiállítás
2020. október 8-22.

Az október 8-22. között megvalósuló LAKO2 kiállítás egyfajta záróeseménye a BME Lakóépülettervezés 2. kurzusának. A bemutatásra kerülő anyagot a féléves tervezések során létrejött hallgatói rajzok és makettek adják. A kiállítás összefogja és reprezentálja a tanszéken zajló munkát, közvetíti a hazai lakóépülettervezés legfrissebb irányait, valamint lehetőséget teremt az építészet önmagába záródó jellegének feloldására azáltal, hogy a szakmán kívüli érdeklődőket is megszólítja.

Helyszín: Budapesti Műszaki Egyetem - Lakóépülettervezési Tanszék (K épület II. emelet 73.)

 

Mint hal a vízben – online kiállítás
Megnyitó: 2020. október 8. 18:00

A projekt célja, hogy egy online kiállítás keretében diskurzust kezdeményezzen a szabadúszói lét mindennapjairól, közelebb hozza a különböző területek képviselőit egymáshoz, valamint rávilágítson arra, hogy miben tud a kulturális projektmenedzsment a tervezők segítségére lenni. A kihívások létezők és a legkülönbözőbb formákat tudják ölteni, de annak köszönhetően, hogy láthatóvá válnak az általánosan megjelenő mintázatokat és közbeszéd tárgyává válnak, lehetőség van tenni is ellenük. 

A kiállítási anyagot statikus és mozgóképek, gifek, animációk adják, melynek elkészítésében a kreatív szektor felkért alkotói vesznek részt. Közel 50 témakör áll a tervezők rendelkezésére, ami mellett saját felvetést is kidolgozhatnak. A vizuális kifejezésmód megválasztására nincs megkötés, egyedül a kiállítás címére kell a résztvevőknek utalást tenniük. A kiállítás a Balka honlapján és közösségi média felületein lesz elérhető. Az esemény linkje itt érhető el.

 

EJTECH-installáció
3/5
EJTECH-installáció

Kápolna / EJTECH: Pulse
2020. október 9-11.

A 2020 őszén nyitó pasaréti Kápolna co-space és kiállítótér olyan kreatív projekteknek ad otthont, melynek szervezői egymás tudását kiegészítve új utakat keresnek gazdasági, társadalmi, üzleti és művészeti kezdeményezések összekapcsolására a kölcsönös stratégiai kooperációkra alapuló co-business modell szellemében.

A Matheidesz Réka közgazdász és Tóth Tímea belsőépítész által alapított Kápolna közösségépítő kezdeményezéseinek egyike a kortárs médiaművészet szélesebb körben való megismertetése. A Let it Be! art agency-vel együttműködéseben kurált Kápolna Collection gyűjteményének darabjai kölcsönözhető műalkotásokként egy-egy magánlakás vagy nyilvános rendezvény terét avathatják alkalmi művészeti helyszínné. 

A Budapest Design Week alatt az érdeklődők félórás, maximum 4 főből álló turnusokban tekinthetik meg az EJTECH kollektíva kézmozdulatokkal irányítható PULSE c. interaktív installációját, melynek fizikai jelenlétet igénylő megtapasztalását virtuális csatornákon publikált vizuális teaserek teszik teljessé.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 4 FŐ / naponta fél órás turnusokban október 9-11. között (14:00 / 14:30 / 15:00 / 15:30 / 16:00 / 16:30 / 17:00 / 17:30 / 18:00 / 18:30)

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk