Épülettervek/Középület

Budapest XVI. kerület, többcélú sportcsarnok – Pásztor József és munkatársainak I. díjas terve

2012.11.27. 10:10

Projektinfó

Budapest XVI. kerület, Kertváros, többcélú sportcsarnok építészeti tervpályázat

Tervezés éve:
2012

Stáblista

látványterv: Dénes György

Pásztor József, Szabó Eszter, Kalo Emese, Igar Péter és Gacsályi Zsolt tervezők I. díjas pályaművükben a terepmozgást kihasználó, egységes tömegképzésű sportcsarnok koncepcióját vázolták fel, amely a környező liget meghatározó új eleme lehet.

Sport- és rendezvénycsarnok a kertvárosban

A tágas tervezési terület egy sajátos városi övezetben fekszik. Három oldalról földszintes, esetleg kétszintes (tetőtér-beépítéses) családi házas zónák határolják, északi rövidebb oldal felől pedig az egykori Ikarusz gyártelep, a maga ipari létesítményeivel. A tágabb környezet függőleges hangsúlyát a gyártelep víztornya adja. A sporttelep nagy része síknak tekinthető, ugyanakkor a tervezésre kijelölt ingatlanrészen számottevő a terepmozgás. A nagy sporttelep kültéri atlétikai és futball pályáit helyesen - északnak - tájolva alakították ki, felvállalva, hogy ezáltal a pályák nem követik a környező beépítés geometriáját, az utcavonalakkal hegyes szöget zárnak be.

Pályaművünk egyik sarokpillére, hogy a meglévő terepmozgást kihasználva szerveztük a sport- és rendezvényközpont működését, annak funkcionális kialakítását, ezáltal karakteresen szétválasztva a nézők és a sportolók útvonalait. Így a „felső" szinten juthatunk be a csarnokba mint nézők, sportolóként pedig az új kültéri pályák nívóján. Ugyanez az elv érvényesülhet „nézős" rendezvények esetén is – alul (a küzdőtéren) az előadás, felül és körül a nézők. Ugyanakkor az olyan rendezvények esetén, amelyeknél a küzdőtéri jelenlét a domináns - például bemutatók, vásárok alkalmával -, akár a kültéri pályák szintjéről, akár az előcsarnok felől elérhető a rendezvény mindenki számára.

A csarnok megközelítésében érvényesül a terepre ültetés elve. Szolid - kerekes székkel is járható - emelkedőn át érhetünk „fel" a csarnokhoz. Ezáltal a ház finoman kiemelkedik környezetéből, az ünnepélyes megérkezést rejtett módon biztosítva. A csarnok előtti kis ligetrész minderre még rájátszik. A terepmozgást a parkoló kialakításánál is maximálisan figyelembe vettük. A Margit utcáról, mint fő megközelítési útvonalról tártuk fel a területet, a gépkocsi parkolókat a terület mélyebb zónájába helyeztük el. A parkolónk kialakítása maximálisan elkülönített. Elválasztva adtunk helyet a sportolói- és nézői parkolóknak, valamint az autóbusszal érkezőknek.

A távlatban elképzelt sportszállót különálló épületben a sportcsarnok közvetlen közelségébe helyeztük, de hangsúlyozottan nem annak részeként, mivel funkciójuk, építési idejük, használatuk eltérő. Ugyanakkor a két épület terepszint alatti összekötését terveztük. A sportolók - majdan - közvetlenül a sportcsarnok alsó szintjére érkezhetnek, az öltözőkhöz és közvetlenül a küzdőtérre.

A sportzóna a környező beépítésektől mindenképp eltérő, ezért önálló karakter kialakítását tartottuk fontosnak. Ezt a karaktert az egységes tömegképzésben, valamint a sporttelep zöld ligetként történő megjelenésében találtuk meg. A többcélú sportcsarnok elhelyezése mellett a külső téri pályákat is úgy rendeztük, hogy azok a liget részét képezzék a kertváros zöldterületeinek folytatásaként. 

A küzdőtér legegyenletesebb természetes bevilágítottságát az északra tájolt felülvilágítók sora adja, beengedve a terembe az egyenletesen szórt fényt. A pálya tengelyével párhuzamos, nézőtér mögötti emeleti üvegfelületek fémlamellás árnyékolót kapnak, így a pálya megvilágítását nem zavarja. Az újonnan létesített szabadtéri pályák öltözőit, szertárait, karbantartó gépeinek helyiségeit szintén az új épületben biztosítottuk. A csarnok déli végfalára tervezett mászófal színesíti a sportok körét, egyidejűleg a fiatalabb korosztályt is a mindennapos sportolásra csábítva.


A Bíráló Bizottság értékelése

5. számú pályamű

Az épület a környezet léptékéhez igazodó, nyugodt tömegképzésű. A sportolói és a nézőtéri bejárat kialakítása eltérő szinten, elkülönítve történik. A funkció két szinten van megoldva. A főbejárat előtt hangsúlyos fórumot alakít ki, amely kedvező látogatói megközelítést biztosít, de a közönség és a sportolói forgalom iránya nincs meghatározva.

Megvilágítási rendszere elfogadható, gazdaságos.
A sportcipős forgalom érintkezik az utcai cipős forgalommal, de ez egyszerűen kiküszöbölhető. Szerkezeti kialakítása ötletes, gazdaságos, szerkezete összhangban van a tömegképzéssel. Sporttechnológiai szempontból, a mellékelt sporttechnológiai leírás alapján átgondolt.

Épületgépészeti rendszere elfogadható. Megújuló energiát használati melegvíz és villamos energia előállítására használ.
A mobil lelátóhely kialakítása, elhelyezése jól megoldott és a többfunkciós használatot a széktárolók kialakítása is segíti. A mozgássérült sportolók és azok ellátása biztosított. A lelátó külső terasza a szabadtéri pályákhoz lelátóként kedvezően használható. A II. ütemben létesítendő szállásépület csarnokkal való kapcsolata kedvező.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk