Egyéb cikkek

Budapest, VI. Rózsa u. 99/b-101. lakóház tervpályázata

2001.11.27. 23:00

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Sáros László

1-es sz. pályázatTervező: Sáros és Tsa Építésziroda Bt.

Tervező: Sáros és Tsa Építésziroda Bt.

A tervekben ábrázolt épület pinceszintből, földszintből, három lakószintből és beépített tetőtérből áll. Az egyes szintek meghatározó funkciói az alábbiak: a pincében gépkocsi parkoló, a földszinten a gyalogos (kerekesszékes) és a gépkocsibejárók mellett egy galéria, majd a felsőbb szinteken kisméretű lakások kaptak helyet. Az épületbe a lépcsőházban elhelyezve egy Schindler Smart MRL 001 jelű, 630 kgos liftet javasolunk beépíteni. Ez a típus alkalmas ugyanis kerekesszék szállítására, miközben nem igényel sem felső, sem alsó gépházat. A lift a pinceszinttől a tetőtérig kiszolgálja a házat. Általánosságban elmondható, hogy az akadálymentes közlekedést igyekeztünk a legmesszebbmenőkig biztosítani tervünkben. Ez azt jelenti, hogy a ház bármely szintje elérhető lifttel, vagy rámpával.

Az egyes szintek részletes ismertetése:
A PINCE a már jelzett lépcsőn és liften kívül rámpán is elérhető. A rámpát két 4 méteres, 6 %os csendesítő közé szerkesztett 11,4 méteres, 18 %os lejtő adja. Az utcai kihajtás előtt egy 3 méteres vízszintes szakasz található. Ezen rámpa alatt kap helyet a parkolótér elszívó ventillátorait befogadó szellőzőgépház, valamint a fő víz és gázmérő is. Az elszívás több helyen lehetséges, a szellőzővezetékek a mennyezet alatti falsarkokban helyezhetők el. A pincében alakítottuk ki az elektromos csatlakozó főelosztó helyiséget is. A lift és a lépcsőház tűzgátló előtérrel különül el a teremgarázstól. A teremgarázs, ami 19 db parkolónak ad helyet, szerkezeti kialakításánál figyelembe vettük a kiírók azon szándékát, hogy a résfalas kialakítás mellőzendő, ezért azt elhúztuk a szomszédos épületek pincéitől és alapjaitól. A hosszirányú alapfalak mindkét irányban csak megközelítik a zártsorúan épült szomszédokat. Ugyanilyen távtartással alakítottuk ki a csak pinceszinten megépülő teremgarázs alapozását és falait is. A kontúrokon vasbeton falakkal, míg azokon belül vasbeton pillérvázzal alakítjuk ki a szerkezetet.

 

 

Udvari homlokzat
A földszint utca felől nézett jobb oldalán egy áthajtó található, az udvaron kialakítható 15 db parkoló elérhetésére, illetve az esetleges egyéb szállítások céljára, valamint a megkülönböztetett járművek szükség szerinti bejutására. Közvetlenül e mellett kap helyet a teremgarázs már ismertetett rámpája. A kettő közé telepített oszlopra szerelten egyegy távnyitós kaput alakítunk ki, amelyek nyitott állapotban egyben megakadályozzák a másik "pályára" történő áthajtást. A bejárat már ugyancsak ismertetett kialakítása mögött látható az előtér. Ebből nyílik a szeméttároló (külső elszállítás lehetőségével), a gyerekkocsi tároló, a kerékpártároló és a központi gázkazánházba vezető lépcsőfeljáró ajtaja is. De innen érhető el a ház lakói számára (avagy egyéb hasznosításra is) igénybe vehető közösségi helyiség, amibe még a belmagasság okán egy galéria is beépíthető. Végezetül ezen a szinten található egy művészeti galéria, raktárral, irodával és szociális helyiséggel. Ennek a bejárata szintén megfelel az akadálymentes közlekedés szempontjainak. A szerkezet itt is vasbeton pillérvázból, illetve vasbeton falakból áll. Kitöltő (homlokzati) falként a Porotherm 38-as falát használjuk.


Az emeletek a voltaképpeni lakószintek. Mindhárom emeleti szint azonos, így azok általános lakószintnek is tekinthetők. Egyegy szinten 8 db lakást tudtunk elhelyezni. Ezek közül négy gyakorlatilag azonos, kettő kis eltéréssel ugyanolyan. A 103-as számú szomszéd bütűfala (ami nem merőleges a beépítési vonalra) miatt az ezen végen kialakított lakás karakterében hasonló de méreteiben eltérő, végezetül elhelyeztünk egy, a közlekedővel párhuzamos szerkesztésű lakást is. Valamennyi lakás előtérből (igény esetén ajtóval is leválaszthatóan), 7 lakás esetében különálló WCből, fürdőből, hálóból, konyhából, nappaliból, konyhából és kamraszekrényből áll. A nyolcadikként említett lakásban a WC-t a fürdőben helyeztük el. Szintenként minden lakáshoz tartozik egyegy (megközelítően azonos méretű) tároló. A közlekedők mérete a kerekesszékes közlekedésnek mindenütt megfelel. Az egyedüli "luxus" a közlekedőnek az udvar felé kialakított kiszélesedése, illetve az oda tervezett társalgó.

 

 

Metszet
Ezen szintek szerkezete harántfőfalas rendszerűre vált. Az első emeleten ugyan még vasbeton pillérek közötti, quasi kitöltőfalként alkalmazva. A szélső és a homlokzati főfalak Porotherm 38-as téglából épülnek, míg a közbenső főfalak ugyancsak Porotherm gyártmányú, de 30 cm-es lakáselválasztó téglafalak. A falközméretek a Porotherm födémrendszerének megfelelően szerkesztettek. A második emelet feletti födémtől kezdve Porotherm födémmel kialakítva.


A tetőtérben csak hét lakás található. A 31-es számú lakás "átmenő" lakássá lesz. Eltérés még a többi lakáshoz viszonyítottan, hogy az utca felé három lakás lodzsát kap. A tető geometriája miatt a nyolcadik lakás helyére egy közös tároló kialakítását javasoljuk. Az udvar felé néző lakásokat dongaíves fedélszékkel fedjük le. Ezen Lindab PLX lágy, tekercslemezből állókorccal készülő héjalást terveztünk, sötétszürke, vagy téglavörös színben, miként a tetőfelépítményekre is. Az utcai szárny fedése kettős hódfarkú cserépfedés. A tetőtéri hálók ablakai Velux gyártmányok. A fedélszék anyaga fűrészelt fenyőáru. A tető fölé vezetett szellőzőfejek és a kazánház kéménye is szerelt fémszerkezet, a lemezfedéssel azonos színnel.

A homlokzatok nútázott vakolattal ellátottak, festettek. A válaszfalak hagyományos szilikátanyagú, 10 cm vastag szerkezetek, vakoltak, festettek, vagy tapétázottak. A nyílászárók faanyagúak, a SoFa rendszer szerint készülnek, kettős ragasztott hőszigetelt üvegezéssel. Natúr fenyő színnel pácoltak.

 

 

Emeleti alaprajz
Az utcai homlokzaton ábrázolt cím és reklámfeliratok, valamint a korlát és a kapuk lapos acélból készített quasi rácsszerkezetek. Ebből eredően ezek áttörtek. Háttérül a kirakati és a bejárati portálok feletti szerelt sima felületek szolgálnak. Felületkezelésül porszórt festést kapnak. A lábazatok pekkelt, szürke műkővel burkoltak.

Az épület parkolómérlege igen egyszerűen megvonható. A 31 lakás mellett a földszinti művészeti galéria 149, 7 m2 főhelyiség területe után az OTÉK 42. § (2) bekezdés h) pontja szerint 3 db személygépkocsi igénnyel lehet és kell számolni, ami alól a TEKVÉSZ 50. § (10) bekezdése 17. sz. táblázata szerint 50 % erejéig könnyítés adható. Tekintve, hogy saját telken belül 19 db a pincében és további 15 db személygépkocsi az udvaron elhelyezhető, összesítve tehát 34 db kocsinak tudunk helyet biztosítani. Ez pedig több, mint a követelmény. A telek területének 10 %át, tehát 93 m2-t zöldfelületként kell kialakítani. A tervi érték ezzel megegyezik, tehát tervünk megfelel az előírt mértéknek.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk