Emberek/Interjú

10+1 – Dr. Schreck Ákos

1/20

Dr. Schreck Ákos

?>
Dr. Schreck Ákos
?>
Campus Cooperationis, a PTE ÁOK építészeti víziója és stratégiája; Minusplus; kép: L2
?>
Campus Cooperationis, a PTE ÁOK építészeti víziója és stratégiája; Minusplus; kép: L2 Prezi – House of Ideas – az előadó; Minusplus; kép: Bujnovszky Tamás
?>
Kultivátor – nyitott program a Nagyvásártelep tervpályázatában; Minusplus és Nanavízió
?>
Aktív városi tér a Nagyvásártelep tervpályázatában; Minusplus és Nanavízió
?>
Prezi struktúra; Minusplus
?>
Prezi bejárati térsor a kávézóval; Minusplus; kép: Bujnovszky Tamás
?>
Prezi kis herceg szint; Minusplus; kép: Bujnovszky Tamás
?>
Prezi előadóterem; Minusplus; kép: Bujnovszky Tamás
?>
A Kocka bár nyitott metszete; Minusplus; kép: Bujnovszky Tamás
?>
World Quant belső utca; Minusplus; kép: Topogram
?>
World Quant lobby; Minusplus; kép: Topogram
?>
Waberer Medical Center lobby; Minusplus; kép: Topogram
?>
Waberer Medical Center folyosó; Minusplus; kép: Topogram
?>
MOME tervpályázat; Minusplus
?>
A Minusplus által fejlesztett OBELO paravánrendszer az Instructure-ben; Minusplus
?>
A Minusplus által fejlesztett OBELO paravánrendszer az Instructure-ben; Minusplus
?>
AURA hordozható koncertterem – Kolesár Krisztián és Minusplus
?>
Az MMA ösztöndíj keretében készült térstruktúra; Dr. Schreck Ákos
?>
Az MMA ösztöndíj keretében készült térstruktúra; Dr. Schreck Ákos
1/20

Dr. Schreck Ákos

10+1 – Dr. Schreck Ákos
Emberek/Interjú

10+1 – Dr. Schreck Ákos

2021.11.19. 19:24

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Építészek, alkotók:
Schreck Ákos, minusplus

Dosszié:

"Úgy érzem, hogy kezd összeérni a módszeres elméleti kutató munka és a gyakorlat..." Az Építészfórum 10+1 sorozatában a hazai építészeti szféra legelismertebb és legizgalmasabb szereplőit kérdezzük ki. Ezen a héten Dr. Schreck Ákossal, a Minusplus társalapítójával és vezető tervezőjével készítettünk interjút. 

Dr. Schreck Ákos 2002-ben diplomázott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, munkáját a Graphisoft diplomadíjával ismerték el. 2008-ban Építésztervező Szakmérnöki oklevelet, 2018-ban doktori fokozatot szerzett. 2020-ban elnyerte az NKA ösztöndíját doktori kutatásának könyv formában történő megjelentetésére. 2020-2023 között a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként folytat építészeti-művészeti kutatást. 2002-ben Alexa Zsolttal és Rabb Donáttal közösen megalapították építészeti, belsőépítészeti tervező cégüket, a Minusplust. Munkáikat többször díjazták, 2008-ban a Kormányzati negyed továbbdolgozott tervével megnyerték a Holcim Awards Europe fenntarthatósági pályázat fődíját. A Prezi irodáinak tervezéséért 2015-ben megkapták Budapesti Építész Kamara Nívódíját. Terveiket számos kiállításon, szakmai folyóiratban és könyvben mutatták be.

Prezi előadóterem; Minusplus; kép: Bujnovszky Tamás
9/20
Prezi előadóterem; Minusplus; kép: Bujnovszky Tamás

Ha az építészetet három szóban kellene bemutatni, mi lenne az a három szó?

Struktúra – Tér – Kultúra.

Mi számodra a legkülönlegesebb, legfontosabb épület vagy hely? 

Párszor jártam Hongkongban, lenyűgözött az intenzitás és az egymásra rétegzettség. A házak nem különösebben ragadtak meg egyenként, sőt... inkább ezt a fajta városi sűrűséget szeretem. Egyébként ugyanezt szeretem New Yorkban is.

Waberer Medical Center lobby; Minusplus; kép: Topogram
13/20
Waberer Medical Center lobby; Minusplus; kép: Topogram

Hogyan vélekedsz a régi és az új viszonyáról?

A régi és az új viszonyát sokszor visszatekintve kezeljük, de lehet előre fele nézve is. Azt hiszem, engem inkább ez a projekció érdekel, és ezen keresztül definiálódik a régihez való viszonyom is, sőt, én is így működöm. Az épített környezet alapvetően lassan mozdul, mint egy nagy lény, ez a kultúraátörökítő szerep nagyon fontos. Az organikus ráépülésben, az adaptációban hiszek, amiben jó esetben érezhetőek a rétegek határai.

A Prezi, a Campus Cooperationis, vagy a Nanavízióval közös Nagyvásártelep pályázat ezt a logikát fogalmazza meg: valameddig visszabontani, megtisztítani, megkeresni azokat a fogódzókat és kulturális utalásokat, amik visszahorgonyozzák a folytatást, és utána erről a talajról építeni tovább egy nyitott tervet. Ez nem egy félszeg hozzáírás, hanem karakteres vélemény a dolgok működéséről – egy kultúralevonat, azzal a tudattal, hogy előbb-utóbb eljön majd az az idő, amikor az általunk hozzátett rétegeket írja fölül valaki.

Sok belsőépítészetet csinálunk, amiben ez a rétegesség izgalmas kérdés, de érezzük, hogy az élettartam egyre rövidebb, sokszor teljesen eltűnnek a tervek és kicserélődnek a belsők. Emiatt mostanában elkezdett fokozottabban érdekelni az, ami talán marad – ez leginkább a struktúra és a tér.

Aktív városi tér a Nagyvásártelep tervpályázatában; Minusplus és Nanavízió
5/20
Aktív városi tér a Nagyvásártelep tervpályázatában; Minusplus és Nanavízió

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Mindig arra amin épp dolgozom. Izgatnak a kis felfedezések, ezek öröme a hajtóerő. Sokat nézek vissza mostanában. Ha nem csap el a villamos, akkor most járok nagyjából a szakmai pályám felénél: huszonöt éve kezdtem az egyetemet, közel húsz éve a Minusplust, húsz év múlva 65 leszek, huszonöt múlva 70...

Ebből kifolyólag a tanulságok megfogalmazása érdekel mostanában, a korábbi élmények, gondolatok összegyűjtése és leszűrése, feldolgozása. Úgy érzem, hogy kezd összeérni a módszeres elméleti kutató munka és a gyakorlat, ezt nagyon fontosnak tartom. Azok a munkáink tetszenek legjobban, ahol ez megvalósul, legyen az koncepció, vagy megépült munka. Számomra nagyon fontos az ilyen mérföldkövek és referenciapontok megkeresése, ezeket megértve, és erre építve tudok előre haladni.

Visszatekintve a Kormányzati negyed teljessége, a Prezi kézzelfogható terei és elméleti konzekvenciái, a Campus Cooperationis megrendelővel közösen fejlődő víziója, vagy a Nanavízióval közös Nagyvásártelep pályázatunk kulcsfontosságúak. És természetesen a tudásterekkel foglalkozó kutatási szál, ami a munkák mellett fut párhuzamosan.

A hétköznapokat nézve persze minden minusplusos dolgot nagyon szeretek, szórakoztat, és fontos nekem az a sokszínűség, ami az iroda munkáiban megjelenik.

A Kocka bár nyitott metszete; Minusplus; kép: Bujnovszky Tamás
10/20
A Kocka bár nyitott metszete; Minusplus; kép: Bujnovszky Tamás

Mit jelent számodra a siker? Mitől érzed magad sikeresnek? 

Pár éve tanultam meg görkorizni, estem-keltem. A padon ülő hajléktalanok azt javasolták, hogy inkább sakkozzak. Együtt röhögtünk, de kitartottam. Aztán pár alkalom múlva, egyre jobban ment, volt, hogy megtapsoltak. Nekem ez a tanulás módja, keresem a határaimat, és belefér a perec. Szeretek eltervezni valamit, hinni magamban és küzdeni érte. Aztán leginkább belülről jön az öröm, hogy meg tudtam csinálni. A fejlődés, a tanulás kihívása tesz boldoggá.

Milyen aktualitás, kérdéskör vagy téma foglalkoztat jelenleg az építészetben? 

Két témával foglalkozom most kiemelten, az egyik elemzőbb, a másik intuitívabb módon, de ugyanannak a dolognak vetületei. 

Egyrészt egy könyvön dolgozom a tudásterekről, ami a doktori dolgozatom alapján készül, NKA-s ösztöndíjjal. A munkahelyek és az oktatási terek változását, elméletét és szerkesztését mutatja be. Most fejezem be a kéziratot.

Másrészt az MMA hároméves alkotó ösztöndíjának keretében ugyanennek a témának a téri vetületeit vizsgálom: a váz, a keretrendszer kialakításának szabályszerűségeit. Itt hasonlóan az építészeti tervezési folyamathoz az ötlettől, skiccekkel, tervekkel, modellekkel készülnek a kompozíciók.

A kettő ott ér össze, ahogy a szervezetek, vagy tudásfeldolgozás beleköltözik a struktúrába, folyamatos interakciót provokál, miközben nagyon más időtávon működnek. Szeretem ezt a kettősséget, a képletszerű tiszta szerkesztés statikusságát, és az információ dinamikáját. Számomra izgalmas a nyíróerő, ami kialakul, ezt az együttműködést kell összehangolni.

Természetesen emellett folyamatosan jelen van a napi tervezés, az építészet, a belsőépítészet és a termékfejlesztés.

Az MMA ösztöndíj keretében készült térstruktúra; Dr. Schreck Ákos
20/20
Az MMA ösztöndíj keretében készült térstruktúra; Dr. Schreck Ákos

Milyen terveid és céljaid vannak a jövőre nézve?

A fenti válasz összefügg ezzel: szeretném ha a könyv jövő őszre elkészülne, még hátravan a grafikai munka és a kiadás. Az MMA-s ösztöndíj 2022 őszéig tart, itt egy kiállítást és egy albumot szeretnék összerakni a létrehozott anyagokból.

A tanulságokat pedig továbbra is be szeretném építeni a minusplusos munkákba, esetleg kiterjeszteni más irányokba. Ahogy egy korábbi kérdésnél említettem, az összegzés mellett előre tekintek, azt gondolom, hogy a tudás átadásának is eljött az ideje: hosszabb kihagyás után újra foglalkoznék tanítással valamilyen formában.

Emellett persze csinálni szeretném a tervezést, egyre inkább olyan épületekkel, amikbe integrálhatóak ezek a gondolatok. Nagyon sok más projekt is fut a Minusplussal és partner cégekkel: termékeket fejlesztünk, többek között világítótesteket és paravánrendszert.

World Quant lobby; Minusplus; kép: Topogram
12/20
World Quant lobby; Minusplus; kép: Topogram

Mit üzennél a megbízóknak?

Az együttműködés fontosságáról és a nyitottságról üzennék. Az építőiparban a status quo megkérdőjelezése, és a folyamatok újragondolása nélkül épülnek hatalmas beruházások eredendően hosszú élettartamra, rettentően nagy erőforrásigénnyel. A gyorsan változó és kiszámíthatatlan igények miatt azonban sem a tervezés, sem a mű nem tud befejezett lenni. Sokkal inkább nyitott folyamatként – hosszú távú együttműködésként kellene működni.

A Minusplus alapértékei között szerepel az együttműködés, de csak néhány esetben találkozunk azzal a stratégiai együttgondolkodással, és mellérendelt helyzettel, ami párbeszédet indít a térről, a keretet teremtő struktúráról. Nyitottan kell gondolkodnunk, ami azzal jár, hogy sokszor meg kell változtatni a bevett munkamódszereket. Ez a kísérletezés nemcsak a tervező részéről, hanem a megbízó oldaláról is elengedhetetlen.

A PTE ÁOK újragondolásaként született Campus Cooperationis tanulmányunk a végeredményt, az együttműködés menetét, sőt, a terv műfaját is nyitottan kezelte: egy integratív víziót és egy adaptív folyamatot épített fel. Ez csak úgy tud működni, ha a megrendelői oldalon is nyitott és jövőbetekintő szemlélettel találkozunk, amiben éles kísérletként kezeljük az együttműködést.

Campus Cooperationis, a PTE ÁOK építészeti víziója és stratégiája; Minusplus; kép: L2
2/20
Campus Cooperationis, a PTE ÁOK építészeti víziója és stratégiája; Minusplus; kép: L2

Egy könyv, amit mindenkinek ajánlanál? 

Salingertől a Franny és Zooey, és a Teddy a Kilenc történetből gimis korom óta meghatározó írások. Nekem a tökéletességre törekvésről, Isten kereséséről és az odavezető mindennapos tevékenységekről szólnak. Pár éve olvastam egy életrajzot Salingerről, ami nagyon felkavart. Egyrészt plasztikusan bemutatta a háború értelmetlenségét, de leginkább elgondolkodtatott a mű és az alkotó viszonyáról és árnyalta a fejemben élő írói mítoszt. 

Külföldi építészek, építészirodák közül kivel dolgoznál szívesen? 

A Minusplus génjeiben a kezdetektől fogva benne van az együttműködés, a kétezres évek elején több tucat pályázatot csináltunk magyar mesterekkel, aztán a Kormányzati negyednél Kengo Kumával, a Prezinél a Genslerrel, a MOL-toronynál a Kinzóval dolgoztunk, dolgozunk együtt, ezek mindegyike nagyon élvezetes és tanulságos volt. Egy pragmatikus csapat, mint az MVRDV nagyon érdekelne, és a rétegzettség szellemében kíváncsi lennék, arra is, hogy a Lacaton & Vassalnál hogyan alakul ki a koncepció, és miként áll össze egy tervezési folyamat.

Kivel készítenél interjút a sorozat keretében?

Fiatalokkal.

MOME tervpályázat; Minusplus
15/20
MOME tervpályázat; Minusplus

Szerk.: Sütöri Laura

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk