Közélet, hírek

Tigris és Sárkány a borsodi falvak szolgálatában

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Tigris és Sárkány a borsodi falvak szolgálatában
Közélet, hírek

Tigris és Sárkány a borsodi falvak szolgálatában

2012.08.03. 13:33

Július 28-án zárult a MOME line - design műhely és a Reflekt Stúdió által szervezett Hello Wood idei alkotótábora a Bánvölgye Erdei Táborban, ahol 200 fiatal dolgozott egy hétig, hogy a környező borsodi, hevesi és nógrádi települések részére készítsen kulturális és szociális funkciót betöltő alkotásokat.

Július 28-án zárult a MOME line - design műhely és a Reflekt Stúdió által szervezett Hello Wood idei alkotótábora a Bánvölgye Erdei Táborban, ahol 200 fiatal dolgozott egy hétig, hogy környező borsodi, hevesi és nógrádi települések részére készítsen kulturális és szociális funkciót betöltő alkotásokat. A tábor esti záró partija előtt térkép alapján körbe lehetett járni a környező településeknek átadott építményeket. Még utolsó pillanatban vízre bocsátották a Lázbérci-víztározóra készült Úszóház elnevezésű vizi-pihenőt, majd hatalmas parti kezdődött a dédestapolcsányi Majális parkban, a helyi Élmények Völgye Turusztikai Egyesülettel közös szervezésben, ahol a környék lakossága és a Hello Wood alkotói együtt ünnepeltek. A bulit a Goodbye Lenin - Hello Wood projekt keretében Hello Woodra átnevezett Lenin utcán lehetett megközelíteni, majd a parkba érve láthatóvá váltak a tájépítész, tipográfus és új médiás csapatok környékre készített művei.

A záró est egy nagyon szép mozzanata  volt, amikor a tájépítész csapat mindenkit közös gyertya-gyújtásra invitált a református templom előtt kígyózó padra, majd elkezdődött a dokumentum filmes csapat vetítése. A vetítésen egy mályinkai férfi érzékenyen megrajzolt portréját láthattuk, majd 2 dédestapolcsányi tinédzser lány barátságába nyerhettünk betekintést. A helyi fiatalok először hangos bekiabálással üdvözölték a filmeket, de a vetítések végére mintha lelkileg kicsit közelebb került volna a Hello Wood csapat és a helyi közönség. Ezt követte az animációs workshop vetítése, a fotósok bélapátfalvi cementgyárban készült animációja és az újmédiás csapat show-ja, amely a tipográfusok Hypnotype installációjának bevetítésével kápráztatta el a közönséget. A záró hétvége utolsó, szinte spirituális mozzanata másnap zajlott le. Ekkor történt ugyanis, hogy miközben szakácsiba szállították Szőke Gábor Miklós szobrászművész és csapata által épített Tigrist, a rádió bemondta, hogy “Ma van a Tigris Nemzetközi Napja". Talán ez az egybeesés is erősíti a fából készült nagymacska szimbólikus erejét, hogy vigyázzon a település 183 tagjára. A szakácsiban élők fordulópontként élték meg a Tigris érkeztét: a Tigris közös ügyként jelent meg a falu lakosságának szemében, olyanoknak is együtt kellett működnie a Tigris-fogadó rendezvény megszervezésén, akik előtte konfliktusban voltak egymással. Videó a Tigris érkezéséről Szakácsiba ITT (készítette: Siroki László).

A Hello Wood és a települések közötti sikeres együttműködés nem a véletlen műve. A helyiekkel való kapcsolat-teremtés, a körülményeik és igényeik felmérése már hónapokkal a tábor indulása előtt megkezdődött. A lakosság bevonása az alkotói folyamatba elkerülhetetlen ahhoz, hogy olyan dolgok szülessenek meg, amelyeket valóban magukénak éreznek a helyiek. Az is lényeges, hogy „azonnali", kézzelfogható eredményei legyenek a munkának. A cél, hogy az alkotások a hosszabb távon kitűzött változtatásokhoz adjanak lendületet és látszódjon, hogy a kis léptékű beavatkozások képesek olyan akupunktúrás pontokat érinteni, amelyek további folyamatokat indítanak el közösségen belül.

 

Tigris (Szakácsi) - Szőke Gábor Miklós; fotó: Hello Wood dokumentációs csapat

 

Az alkotások közül egy, a bódvalenkei Sárkány, amely a helyi asszonyoknak segít majd, hogy a mosás-teregetés vidámabb és könnyebb legyen, a következő napokban kerül átadásra, amely során a freskófalu lakói és az alkotók közösen festik be a helyi Sárkányünnephez szorosan kapcsolódó, kígyózó lényt.

A Hello Woodon készült alkotások alkotói és részletes leírása:

A Hello Woodot a MOME line - design műhely alapítói szervezik:

Igazgató: Bakos Maxim, ügyvezető, MOME line – design műhely, Kurátor: Pozsár Péter, a Reflekt Stúdió építésze, a MOME oktatója, a szociális építészeti tartalom kurátora, Társszervezők: Huszár András, a Hello Wood kreatívja, a DEMO szervezője és Ráday Dávid Projekt Menedzser: Nárai Csilla

Fa workshopok

workshopvezetők: Pozsár Péter, Huszár András

1. Borbás Péter, Cseh András, Ványolós Endre: Sárkány-teregető, Bódvalenke

Bódvalenkén sok házban nincs folyóvíz, ezért az asszonyok a falu egyik festői, fenyőfás kertjében lévő medencéjéhez járnak mosni. Az alkotók a helyi sárkány-kultusz által inspirálva egy több funkciós sárkány-installációt készítettek számukra. Az installáció teregetőként funkcionál majd, amelyre munka közben le is lehet ülni beszélgetni.

Csapattagok: Czakó Dóri, Dendel Niki, Ferth Timi, Zuzana Kerekretyova, Krompáczki Péter, Lipusz Roland, Anna Lugbauer, Nemecz Regina

2. Szőke Gábor Miklós: Tigris, Szakácsi

Szőke Gábor Miklós szobrászművésznek Szakácsiba készült alkotása különleges szemléletmóddal közelít a helyi emberek, a falujuk és az őket körülvevő környezet viszonyához. Szakácsi gyönyörű dombok között elhelyezkedő 183 lelkes falu, amely Magyarország harmadik leghátrányosabb helyzetű falva, számos problémával. A művész csapatával egy, a falu védelmét szolgáló, Tigrist tervezett fa lécekből. Az első hangzásra talán merésznek tűnő „falu-őrző" Tigris ötletét a helyiek nagy lelkesedéssel fogadták. A helység polgármestere, Feketéné Bisztrán Ilona, aki tíz éve küzd a helyi ügyekért, szintén nagy örömmel üdvözölte a kreatív elképzelést, mert így a szokásos politikai, gazdasági kontextuson kívül, végre más megközelítésben kerül megemlítésre a falu neve, más aspektusból kerülnek a helyi problémák a figyelem középpontjába.

Csapattagok: Farkas Ádám, Móricz Eszter, Nádasdy Tamás, Sárkány Krisztina, Török Zoltán

3. Kay Strasser: játszótér és hely/park használatba helyezése, Beret

A Reflekt Stúdió tavalyi Beret 10 + 1 projektjét követően folytatta szociális építészeti tevékenységét, amely a bereti lakosok közösségi életének hivatott különböző építészeti megoldásokkal helyszíneket teremteni. Az épített környezet mentén megvalósuló közösség-szervezést a köztér megteremtésével kötötték össze. A 15 éve zárt közösségi ház udvarának kerítését lebontották. A fából készült elemek kiegészítéseként felújították a játszóteret, homokozóval kiegészítve. A fa installációk a közösségi ház udvarát köztérré alakították, lehetővé téve a szülők és gyerekek közötti társas kapcsolatok létrejöttét. A bereti installációk elhelyezésében nagy szerepe volt a helyi közösségnek, ahol az installációk több napos helyi jelenléttel a helyiekkel együttműködve kerültek felállításra. A gyerekek elfoglalták az új tereket, az asszonyok helyben főzték a Hello Wood csapatának az ebédet, a férfiak végig segítették a munkát. Ez nem is történhetett volna másképp, mert a projekt nagy volt, a csapat pedig kicsi. A csapat kiegészült a Romaversitas Alapítvány diákjaival is, akik a gyerekeknek tartottak workshopokat. Az idén a magyar építészekekhez csatlakozott az osztrák Kay Strasser, aki az Architecture for Humanity-vel együttműködésben dolgozik.

Csapattagok: Gulyás Erzsébet, Bernhard Brigola, Hosszú Bözse, Paskó Norbert, Tóth Anikó, Gerulf Weber

4. Oliver Sales, Pap Bence: „Tölcséres felhő", Bátonyterenye

A brit származású, Magyarországon élő építész Oliver Sales és a bécsi székhelyű Pap Bence együttműködésben valósult meg a bátonyterenyei tanoda udvarára készülő „Tölcséres felhő" elnevezésű színpad, amely a helyi színielőadásoknak fog helyet adni. A koncepció arra a gondolatra épül, hogy a színpad egy nehéz szerkezet, amit az építészek azzal oldottak fel, hogy egy felhőt építettek a színpad tetejére, ezzel is szimbolizálva a színpad felett zajló „lebegést".

Csapattagok: Christian Daschek, Flórián Dávid, Medveczky Dóri, Percz Gábor, Petrányi Luca, Tóth Alma, Weichinger Sári

5. Huszár András, Nagy Nándor, Szabó Bulcsú: Úszóház, Lázbérci-víztározó

A víz, vagyis a vízen lévő úszó házak adták az inspirációt Huszár András (a Hintayo atyja), Nagy Nándor (Blokk Építészeti Műhely), Szabó Bulcsú és csapatuk installációjához, amely a későbbiekben a vízen úszó pihenőhelyként funkcionál majd.

Csapattagok: Bánsági Dávid, Benyusz Bence, Fekete Csilla, Glavatity Luca, Kató Dalma, Szekeres Ági, Antal Zoltán, Lázár Csaba

6. Rohoska Csaba, Vasváry-Nádor Norbert: „Málygetosz", Mályinka

A Mályinkába tervezett, de nem megvalósult kilátó előre elkészített beton alapjaira készült a Málygetosz névre keresztelt, horizontális kilátó installáció. A gyönyörű panoráma a Lázbérci-víztározóra néz. Kívülről nézve az alkotásnak egyszerű kubus-jellege van, míg belülről a lécezés izgalmas fény-árnyék játékot eredményez. A kilátó korlátjaként funkcionáló, tömbösített falécekből készített mellvéd belülről sík felületű, kívülről véletlenszerűen ismétlődő elrendezésű, amely megbontja a kilátó húzott alapformáját és harmóniát  képez az épület egészében. A Rohoska Csaba (Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszékének vezetője) és Vasváry-Nádor Norbert (belsőépítész) által vezetett csapat alkotása a 13. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállításához meghirdetett „SPACE MAKER" építészeti modell pályázatán is indul.

Csapattagok: Sándor Dia, Terleczky Ádám, Varga Marci, Varga Panna, Zsilinszky Bea, Bodnár Anita

7. Vass-Eysen Áron, Gál Béla, Frikker Zsolt: Táj-box, Lázbérci-víztározó

A Lázbérci-víztározó ihlette meg az építészeket, akik annak az egyik jellegzetes látványára hívják fel az arra járó túrázók figyelmét, amely a kéktúra útvonaláról nem látszik. A túrázók szemét az objektum arra a pontra vezeti, ahonnan a víztározó egy csodálatos képe tárul eléjük. A tájba illesztés fontos szempont volt az alkotók számára. Az objektum méreteit a természetes táj-elemek határozták meg. Az alkotók minden odalátogatót arra kértek, hogy egy percig maradjon csöndben, és egyfajta meditációként csak az épület által keretezett tájra koncentráljon. Minden alkalommal történt valami a természetben - halak raboltak, gémek, kócsagok szálltak - ami a felületes szemlélőknek, nem tűnt volna fel, de így mindenki kicsit feltöltődve távozott. A csapat szeretné kiemelni az épület funkciójaként, ezt a csöndes szemlélődést.

Csapattagok: Gárdos Fanni, Horváth Balázs, Magyar Anikó, Robitschko Davor, Veres Adrienn, Gergely Viki, Flórián Dávid

8. Harcsa Dia, Dékány Tibor, Hatvani Ádám: Pletykapad, Uppony

A Sporaarchitects építészei az upponyi pincesor közösségi terét szépítik Pletykapaddal. A helyiek a pincesor előtti területet használják összejövetelekre, borozásra, főzésre és ez egyben a kéktúra útvonal egyik pihenőhelye is. Ide készült egy komplett ülő-alkalmatosság, ahol kényelmesen lehet élvezni a szabadtéri tevékenységeket és kipihenni a túra fáradalmait. A Pletykapad struktúráján a kéktúra jelzése is megjelenik. A csapat az installációt hulladék mentesen építette meg.

Csapattagok: Bányai Csaba, Eftimie Izabella, Fésűs Katalin, Kiss Viktor, Thurnay Juli, Karóczkai Ákos, Fekete Eliza Ticiána

9. Losonczi Áron, Turányi Bence: BotaNet - Új közösségi tér, Borsodbóta, Templomkert

Losonczi Áron építész, a fényáteresztő beton feltalálója és Turányi Bence (t2a építésziroda) építész Borsodbótára készítették el a BotaNet-nek elkeresztelt alkotást. A kiindulási koncepció szerint az alkotók minimális felületképzéssel próbáltak érzékelhető építészeti TERET létrehozni. A könnyű és átlátható struktúrával határolt, nagy léptékű térlefedés konkrét funkcióját szándékosan nem definiálták. Céljuk az, hogy a BotaNet-et a mindennapokban a helyi közösség tagjai saját igényeik és elképzeléseik szerint töltsék meg tartalommal, és kezdjék el közösségi térként használni. A BotaNet másik érdekessége, hogy egyforma, 4m hosszú hajlított fatartókból áll össze, de a tartók különleges összekapcsolási rendszerének és modularitásának köszönhetően akár 25m-es fesztávú térlefedés is építhető belőlük, mely öntartó és  elég csak a szélein feltámasztani. A szerkezet minimális anyag-felhasználással és súllyal készült, könnyen szállítható és gyorsan összeszerelhető. Végleges formája és mérete a helyszíni adottságokhoz igazodik. Az így létrehozott új közösségi tér helyszínéül a csapat a borsodbótai templomkertet választotta. A szentély mögötti füves platón feszülő BotaNet laza rácsvonalai szabad kilátást engednek a falura és a Bükk hegység dombjaira, de már elég sűrűek ahhoz, hogy benne állva és mozogva építészeti térként lehessen azt értelmezni. A helyi plébános, Balázs József üdvözölte a BotaNet ötletét, hiszen a közösség megerősítésének eszközévé válhat.

Csapattagok: Bárdossy Krisztina, Huszanyik Bori, Kárpáti Fanni, Kovalik Viktória, Molnár Máté, Papp Mátyás, Veres Orsolya

Tájépítész workshop

workshopvezetők: Lenkai Anna Borbála, Angyal Andrea (Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium, Budapesti Corvinus Egyetem)

GLOCAL IKERPROJEKT, Dédestapolcsány

A projektek a tájalakító ember és a hely kapcsolatát, viszonyát elemzik, de eltérő módon, az eltérő adottságokból következően. Egyiknél a kis lépték és a közvetlen lokalitás, a hely iránti nagyfokú alázat, a másiknál a jelentősebb külső hatás és kitekintés a meghatározó.

1. PADMO(Z)DUL (GLOCAL REF)

Csapatvezetők: Zelenák Fruzsina, Dömötör Tamás, Angyal Andrea

A dédestapolcsányi református templom előtti tér jelentős potenciállal rendelkező terület, sok kis finom tájkarakterelem alkotja. A globális fenyőrudakból készített moduláris egységek organikusan szövik át a teret a szilvafaligettől a patakpartig. Ezek az elemek szervesen összeforrnak a helyben összegyűjtött faanyagokkal. REFormáció: a hely finom átalakítása óvatos beavatkozásokkal; REFlexió: a hely üzeneteinek érzékeny leképezése, reagálás a meglévő helyi elemekre.

Csapattagok: Sógor Gabriella, Becsei Renáta, Nagy Lili Anna, Papp Anett, Szabó Réka, Szabó Lilla, Szurovecz Erik

2. K(R)ISTÁJ (GLOCAL REV)

Csapatvezetők: Sándor Tamás, Dömötör Tamás, Lenkai Anna Borbála

A projekt célja a Majális park kiemelt háromszög területének szabad és jelentős átalakítása úgy, hogy egy minőségi, használható szabadtér, egy közösségi kristályosodási pont jöjjön létre. A terület elsősorban pihenőtér, mely kilátópontként is funkcionál, lécrésein keresztül bekapcsolva a környező tájképet. REVolúció: a terület forradalmi megváltoztatása bátor beavatkozásokkal. REVitalizáció: az elhagyott hely élettel való megtöltése, a lepusztult terület újraélesztése, megjavítása.

Csapattagok: Buláth Janka, Imeli Áron, Szabó Lilla, Kató Eszter, Bársony Judit, Kálmán Zsófia

Upcycling workshop

workshopvezetők: Terebessy Tóbiás, Buczkó Bence (Medence Csoport)

Az upcycling workshop használt óriásplakát molinókból készített árnyékolókat a fa workshoppal szoros együttműködésben. Munkájuk a technológiai kísérletezésre épült. A csoportvezetők a diákokkal való közös gondolkodás, fejlesztés eredményeként tártak fel, eddig nem használt, origami és hajtogatási technikák által inspirált merevítési módszereket ponyva és fa szendvics-szerkezet felhasználásával.

1. Csorba Réka: „Lanka", Mályinka

Pihenő a kéktúra vonalán lévő a haranglábhoz.

Csapattagok: Schuller Mária, Schmidt Adrienn, Heli Judit, Palkó Szilvia, Bogó Krisztina

2. Szakál Ferenc: árnyékoló pavilon a Hársfa Presszó udvarára, Dédestapolcsány

Csapattagok: Magyar Réka, Németh Dóra, Tamás László, Sarkadi Zsolt, Vértesi Borbála, Ungár Fanni

3. Cserháti Csinszka: Organikus jel a Majális parkba, Dédestapolcsány

Csapattagok: Tillotson Rachael, Csohány Borbála, Ordasi Ágnes, Csombok Mariann

Tipográfiai workshop - TYPO NINJAS

Workshopvezetők: Hangyás Gergely, Magda Péter, Katyi Ádám

A ninják harciasak ugyan, de eszközeik békések, ha a tipográfia szolgálatába állítják erejüket. A tipográfiai workshopon négy csapat képviselte a jó tipo misszióját – vagyis saját szavukkal élve – „hogy kijavítsuk a csúnya dolgokat".

1. Serfőző Péter: „Goodbye Lenin – Hello Wood"

A Hello Wood Dédestapolcsányban olyannyira megvetette a lábát, hogy utca lett elnevezve róla. Az egykori Lenin utca kapta a Hello Wood nevet, legalábbis a záró-ünnepség idejére. Serfőző Péter és csapata a „Goodbye Lenin – Hello Wood" projektjük keretében az utcatáblát és a házak számozását gondolták újra. Az utcában az egyik oldalon találhatóak a lakóházak, a másik oldalon nagy, fából készült számok jelölik a házszámokat.

Csapattagok: Kerekes Kata, Ulrich Sára, Pletser Cili, Pethő Veronika, Birinyi Tamás

2. Katyi Ádám: Hypnotype

A csapat Hypnotype névre keresztelt spirál anamorfózist (ami felismerhetetlenné torzított képeket jelent, amelyek csak egy különös nézőpontból válnak láthatóvá) készített: egy nagyméretű Wood feliratot. Az elemeire bontott betűk szemből nézve váltak olvashatóvá. Az installációt az újmédia workshop tagjaival együttműködve tervezték és építették, majd az újmédia csoport speciális showjának keretében mutatták be július 28-án a Hello Wood zárórendezvényén Dédestapolcsányban. A Hello Wood helyszíne, ahol minden alkotás készült a Bánvölgye Élménytábor, ami Katyi Ádám csapatának jóvoltából új arculatot kapott: megújultak a feliratok, táblák, és két biciklitároló is készült a tábor területére.

Csapattagok: Bálint Dániel, Zleovszki Zsolt, Tasnádi Zsófi, Fejér Anna, Buzás Alíz

3. Jancsó Áron: Hello-mászóka

A Hello Wood „hello-felét" Jancsó Áron és csoportja dolgozta fel. A Hello-mászóka, ahogy a neve is mutatja egy gyerekek által birtokba vehető felirat, ülőhelyekkel az egyes elemeken. Az alkotás a Bánvölgye Táborba készült.

Csapattagok: Vass Dávid, Ferencz Miklós, Nyári Eszter, Bogár Ágnes

4. Naske László: Type Cube

Naske László és csapata a Hello Wood feliratot kockákként alakították ki. A kívülről sima kubusoknak tűnő fa-installációk, a tőlük 10 méterre különböző perspektívából elhelyezett „nézőkékből" változnak át betűkké.

Csapattagok: Bárdy Anna, Narr Vanessa Lenka, Bukta Anikó, Kecskés Judit, Varga Tünde

A Typo-ninják nemcsak saját köreiken belül terjesztik a tipo sokszínűségét az általuk szervezett fénykalligráfiás „ninja-foglalkozáson" körülbelül negyvenen vettek részt a tábor lakói közül a Nagyvisnyó melletti dombokon az éj leple alatt. A fénykalligráfia úgy készül, hogy a szavak egyes betűit képviselő emberek zseblámpákkal a levegőbe rajzolják betűiket, az egész hosszú exponálással fotózva adja ki a szavakat.

Újmédia workshop

Workshopvezetők: Ertsey Donát, Karcis Gábor

Az újmédia workshop úgynevezett interaktív mapping vetítési technikával dolgozott, azaz a megépült elemekre, struktúrákra videó textúrák segítségével, új tereket, szerkezeteket hoztak létre, újra dolgozták a láthatót, addig nem látott rétegekkel, majd ezt toldották meg egy egyszerű mozgás által vezérelt interaktív perspektíva játékkal. A technika segítségével a tipográfiai workshoppal közösen épített Hypnotype alkotást különleges látásmódban mutatták be a Hello Wood július 28-i záróeseményén.

Csapattagok: Kovács Máté, Szanics Mihály, Sápi Zsuzsanna, Bálint Ábel, Mérő Vera, Táncos Anna

Animáció workshop

Workshopvezetők: Mary Murphy és Szabó Zsuzsanna

Az animációs workshop résztvevőit a Hello Wood első napjaiban intenzív trainingnek vetették alá vezetőik. A nemzetközi Stopmotion animációs workshopon ötvözték a hagyományos és a modern digitális módszereket. A július 28-i táborzáró partin a helyszínen készült animációk kerültek bemutatásra, amelyeket a hely lehetőségei inspiráltak. Az animációs műhely az alkotótábor utáni héten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem stúdiójában folytatja a munkát, ahol magyar, angol, cseh, lengyel és szlovák animátoroktól és előadóktól sajátíthatják el a résztvevők a legújabb technikákat Szabó Zsuzsanna és Papp Károly Kása vezetésével és a bábanimátorok egyik nagymesterének, Barry Purves-nek a közreműködésével.

Csapattagok: Lina Younes, Lilian Vazquez, Lucija Mrzljak, Gyulai Anna, Vécsey Virág, Racskó Júlia, Bodnár Gábor, Foteini Troumpadaki, Vostradovská Tereza

Önkéntes szervező: Erő Júlia

Fotó workshop

Workshopvezető: Vargha Márk Péter, Sárközi Péter

A fotó workshop a bélapátfalvi üresen álló cementgyár csarnokának különleges technikával való befotózásán dolgoztak és a Hello Wood egyéb workshopjain elkészült installációk, szobrok alkotását örökítették meg művészi megvilágításban. A fotók egy része a Hello Wood alkotótábor záró partiján került bemutatásra a Majális Parkban.

Csapattagok: Hodosy Enikő, Lilian Vazquez, Hindy Dorka

Film workshop

Workshopvezető: Nagy Viktor Oszkár, Vlad Namescu, Gyártásvezető: Héger Barbara, Hangmérnök: Kajetán Jácint

A film workshop dokumentumfilmjeinek kiindulópontjai azok a helyszínek voltak, ahol az építész workshopok dolgoztak. Így esett a választás Mályinkára és Dédestapolcsányra. A filmes csapatok 10 másodperces portrékat készítettek helyi lakosokkal, amelyek alapján a második nap végére kialakultak a koncepciók.

1. Mályinka

A film egy családot mutat be, Ricsi, egy 30 éves férfi főszereplésével, aki tájházat épít Mályinkán. Megtudjuk, mit is jelent neki a ház, hogyan őrzi meg általa saját és családja emlékeit.

Csapattagok: Barcsai Bálint, Bartha Máté, Bacskai Brigitta

2. Dédestapolcsány

A film két tinédzserlány Roberta és Ágota mikro-világát, mutatja be. Beleláthatunk a kis faluban élő lányok álmodozással  és szerelmi "drámákkal" teli, de mégis eseménytelen mindennapjaikba, amelyeket a köztük lévő szoros barátság tölt meg élettel és jókedvvel.

Csapattagok: Zurbó Dorottya, Cibulya Nikol, Hernádi Ambrus

Irodalom workshop

Terepkönyv Műhely, Berszán István

A Kolozsvárról érkezett Berszán István (Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézet) először azzal kápráztatta el a Hello Wood tábor lakóit, hogy éjszakai túrát szervezett a környező erdőkbe. A túra során csöndben kellett egymásra figyelni a sötét erdőben, majd egy tisztásra érve a résztvevők  tüzet gyújtottak. A spirituális élményeknek itt nem volt vége. Berszán a tábor 200 résztevőjét vette rá arra, hogy kézmozdulatait követve eső-szimfóniát játszanak egy nagy zenekarként. A szimfónia közben csak csendben mosolygó arcokat és az esőt lehetett hallani a tiszta-egű júliusi éjszaka leple alatt.

A Terepmunka workshop szociológus, antropológus tagjai: Bazsalya Balázs, Hőrich Balázs, Patakfalvi Ágnes, Szász Anna.

A workshop koordinátora: Nárai Csilla

Varsányi Tibor, a Jaf Holz Ungarn Kft. ügyvezetőjének üzenete:

„Design, környezetbarát és fenntartható építészeti megoldásokat szeretnénk mindenki számára ismertté tenni. Legyenek az építészeti megoldások gazdaságosabbak és ember-közelibbek. Ezért támogatjuk már harmadik éve kiemelt partnerként a Hello Wood közösséget."


Workshop társszervezők: Medence Csoport, MOME Ecolab, Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium, Terepkönyv Műhely, Typo Ninjas, VJ Centrum Partnerek: Romaversitas Alapítvány, Zerocom

Tanácsadói testület: Gerendai Károly, Halasi Rita Mária, Leena Pasanen, Árvai-Nagy Krisztina, Martinkó József, Ráday Mihály, Ráday Dávid

Kiemelt támogatók: Jaf Holz Ungarn Kft.

A Hello Wood hivatalos honlapja, Facebook oldal

Főszervezők: MOME line – design műhely, REFLEKT Stúdió
Társszervező: DEMO, Workshop társszervezők: Medence Csoport, MOME Ecolab, Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium, Terepkönyv Műhely, Typo Ninjas, VJ Centrum Partnerek: Romaversitas Alapítvány, Zerocom

Tanácsadói testület: Gerendai Károly, Halasi Rita Mária, Leena Pasanen, Árvai-Nagy Krisztina, Martinkó József, Ráday Mihály, Ráday Dávid

Kiemelt támogatók: Jaf Holz Ungarn Kft.

SUPPORTED BY THE OPEN SOCIETY FOUNDATIONS - WITH CONTRIBUTION OF THE ARTS AND CULTURE PROGRAM OF BUDAPEST

Támogatók: Bird and Bird, BISON, “Budapest Bank Budapestért" Alapítvány, Cypress, DHL Supply Chain, Élmények Völgye, Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt., Häfele, Holland Királyság Nagykövetsége, International Visegrád Fund, Kisvakond Szaküzlet, Lezák Zoltán Sütőüzeme, Makita, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Kulturális Alap, Pi-Pi Kft., Proud, Remmers, Schiedel, Sziget, Tecnocooling Kft., The Budapest Design Meetup

Média partnerek: Designeast, építészfórum, hg.hu, Index, Kultúrpart, Magyar Asztalos, Octogon, Spektrum Home, Trendguide

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk