Technológia

ZalaZONE – Prototípusvédelem a DigiFol ™ segítségével

2022.05.06. 14:05

A ZalaZONE egy európai viszonylatban kiemelkedő járműipari tesztpálya, melynek funkciójából adódóan számos információvédelmi, adatbiztonsági és prototípusvédelmi előírásnak kell megfelelnie, mind az izgalmas, Z betűt formázó Konferencia Központ, mind a pályairányító iroda esetében. A szabotázsbiztos kialakítás a DigiFol ™-nak köszönhető.

A zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya egyike Európa öt legjobb, azonos célú komplexumának. 2016-ban született döntés a járműipari tesztpálya zalaegerszegi megvalósításáról azzal a céllal, hogy a jövő járművei és kommunikációs technológiái számára teljeskörű tesztkörnyezet jöjjön létre. A ZalaZONE komplexitásában kiemelkedik a többi tesztpálya közül, hiszen a közel 250 hektáron megvalósuló állami beruházás a tesztpálya modulok és a speciális pályaelemek mellett felsőoktatási kutatóközpontként is funkcionál majd.De nem csupán az ország, hanem kiemelten Zalaegerszeg és a zalai térség számára is fontos beruházásról van szó. A próbapálya összetettségéből fakadóan technológiai hatása mellett egyéb társadalmi-környezeti multiplikátor hatással is bír, és ezzel növeli a térség értékteremtő képességét. A ZalaZONE mint katalizátor a térségbe vonz további üzleti tevékenységeket, szolgáltatásokat, továbbá innovatív jellegéből adódóan számos kutatás-fejlesztésre specializálódott technológiai cég betelepülése várható a tesztpálya környezetében.

A projekt rendkívül feszített menetrend mellett, gyors tempóban épül, az alapkőletétel 2017 májusában volt, a teljes készültségű pályát pedig 2021 végén adták át.  A tesztpálya és a köré csoportosuló infrastruktúra kiépítése többfázisú folyamatként valósul meg 2017-2022 között, mely során a 2018-ban már cél volt, hogy az első fázisban kivitelezett építmények megkezdhessék működésüket. A projekt első fázisában a legjelentősebb felhasználói igényekre reagáló elemek készültek el (2017-2019), ezek a Dinamikai felület, Fékfelület, Nagysebességű kezelhetőségi pálya, a SMART City Zóna városi környezet és a kiszolgáló épületek egy része is. A második fázisban az autópályaszakasz, az országúti modul megépítésére, további modulok, valamint a városi környezet bővítésére került sor, továbbá a kis sebességű kezelhetőségi pálya, dombok, zajmérő modul, ADAS felület került kialakításra, valamint az országút további szakaszai. 

A tesztpályán a különböző jellegű útfelületeken kívül az üzemeltetéshez szükséges épületek is megtalálhatók, melyek közül a hatalmas Z betűt formázó Konferencia Központ a leglátványosabb. A tesztpálya életében fontos szerepet tölt be az épület, amely magában foglalja az objektum látogatói főbejáratát, valamint a publikus rendezvényekhez szükséges termeket és tereket. Építészeti kialakítását meghatározza a projekt innovatív szellemiségét, technológiai fejlettségét vizualizáló forma.Az épület stílusa vizuálisan megidézi a tesztpálya innovatív szellemiségét és technológiai fejlettségét, a főtartó szerkezet markánsan íves kialakítása pedig a zalai dombságot szimbolizálja. A látogatók számára kialakított főbejáraton kívül itt kaptak helyet az irodák, valamint a publikus rendezvényekhez szükséges termek és terek is. Az épület földszintjén kiszolgáló egységek mellett egy három részre szeparálható, nagy belmagasságú exkluzív konferenciaterem található, melyet úgy alakítottak ki, hogy alkalmanként egy három tonna tömegű személyautóval is be lehessen állni, ami az itt megrendezendő szakmai bemutatók, kiállítások szempontjából elengedhetetlen követelmény.

Az irodáknak helyet adó emeletre egy látványos, szoborszerű főlépcsőn juthatunk fel. Az emelet galériajellegű kialakításának köszönhetően a két szint légtere egy, így a fogadótér és az emelet között biztosított a vizuális kapcsolat.A vizuális kapcsolat nagyon fontos a ZalaZONE működésében, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. A tesztpályára nyíló kilátás olykor hatalmas előny, máskor azonban hátrány, ezért esett a választás a DigiFol ™ okosfóliáira. A fogadóépület ugyanis 170 m2 üvegfelülettel fordul a tesztpálya felé, ez a csarnok azonban – mint korábban említettük – a tesztpályától függetlenül, konferenciaközpontként is üzemelhet. Ilyenkor a TISAX autóipari követelményrendszernek megfelelően, a bizalmi információk védelme érdekében el kell takarni a pályát a rendezvényhelyszínt bérlők szeme elől.Mivel a pályán szigorúan bizalmas tesztek zajlanak, valamint adott esetben akár prototípusok is lehetnek, fontos, hogy ez egy gombnyomással megoldható legyen. Szerencsére a DigiFol ™ okosfóliái még egy ilyen hatalmas üvegfelület esetében is alkalmazhatók. A közvetlenül az üvegre installálható, speciális kristályszerkezettel ellátott, elektromos árammal működtethető anyag alapállapotában nem átlátszó, mert a benne található részecskék rendszertelenül mozognak. Elektromos áram hatására azonban – tehát egy gombnyomásra – megváltoztatják polaritásukat és rendezetté válnak, átlátszóvá téve így a felületet.

Fontos kiemelnünk, hogy az okosfólia alapállapotban, tehát áram nélkül nem átlátszó, ami a ZalaZONE esetében azt jelenti, hogy szabotázsbiztos: áramszünet vagy szándékos vezetékrongálás esetén is megőrzi a tesztpályát használók titkait, megvalósítva a tökéletes prototípusvédelmet, információvédelmet és adatvédelmet.A másik meghatározó épület a Test Center, ahol a fejlesztőcégek irodái, valamint a járművek tesztekre való felkészítését támogató műhelyek kerültek kialakításra. Itt helyezkednek el az üzemeltetés és pályairányítás irodái is. A szabotázsbiztos kialakítás a pályairányító irodában is fontos, ahol szintén a DigiFol ™ termékét alkalmazták. A pályát működtető központban különböző számítástechnikai eszközök találhatók, illetve titoktartás alá eső felvételek készülnek, ezért az irányítóhelyiségbe az itt dolgozókon kívül senki nem léphet be. Reprezentatív vagy szakmai jellegű látogatások alkalmával azonban a DigiFol ™-nak köszönhetően átláthatóvá tehető a körülbelül 25 m2 területű üvegfelület, így a látogatók betekintést nyerhetnek a pályairányítók munkájába.

Az okosfóliának van még egy járulékos jó tulajdonsága: a nem átlátszó felület kiválóan alkalmas vetítésre, így a Konferencia Központban tartott nagyszabású rendezvények alkalmával akár még látványos fényfestésre is sor kerülhet.