Programok

XVI. Építészek és a Zene Világnapja

2023.09.25. 16:39

Október 1-jén az Ybl Egyesület szervezésében kerül sor az Építészek Világnapja és a Zene Világnapja közös ünneplésére, amelyen a zenei program mellett könyvbemutatót is tartanak. 

A Zene Világnapját október 1-jén, 1975 óta ünnepeljük, Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására.  Az Építészek Világnapját október első hétfőjén, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) kinyilvánítása alapján 1998 óta ünnepeljük. 

Goethe a straßburgi székesegyház előtt állva misztikus elragadtatásában mondta: „…Baukunst als eine erstarrte Musik…" ~ az építészet megfagyott muzsika, megdermedt, megkövült muzsika…Püthagorasz görög filozófus tanítása szerint a szám a látható és a láthatatlan világ közötti határjelenség, kidolgozta a hangtávolságok számszerű rendszerét. A püthagorasz-i hagyomány szerint, ha el tudjuk magunkban hallgattatni a világ zsivaját, a kozmikus létezésre figyelve, néha, pillanatokra, hallani vélhetjük a szférák zenéjét: ahogy a számok énekelnek… 

A másik görög filozófus, Platón, az európai esztétika korszaknyitó nagy alakja szerint a hangviszonyok mögött a szám és a mérték alapelve áll. A platón-i meghatározás szerint, a művészet feladata elsősorban a szépség megjelenítése. A zene lélekre gyakorolt hatását kiemelve mondta „a zene nem végződhet másutt, mint a szép szeretetében".  

A szép szeretete, igény a szférák zenéjének, a számok énekének hallgatására, Kodály intelmének megfelelően – „A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése" - hozta létre 18 évvel ezelőtt az Építészek és a Zene Világnapja rendezvényünket. Egyedül az Ybl Egyesület ünnepli együtt az építőművészeket, az építőművészetet és a zeneművészetet.  

ZENE  

Pesti Monika gordonkaművész Ybl Egyesület kamaraegyüttese
az YBL5ÖS vezetője  
építész, Ybl Egyesület tagja  

MOMENTO kórus
Zaránd Emese karnagy 

ÉPÍTÉSZET  

ALKOTÓI ELHIVATOTTSÁG – SZAKMAI KIVÁLÓSÁG  
Ybl Miklós-díj Ybl-díjas Építészek  
Ybl-díj Ünnepek c. könyv bemutatója  
bemutatja: Bubnó Tamás zeneszerző, karnagy, zenetanár                      
Liszt-díjas, Érdemes művész a Szent Efrém Férfikórus Alapítója, vezetője 

Az állófogadás a Felix Kitchen & Bar természetbeni támogatása révén valósul meg. 

Az esemény időpontja: 2023. október 1. vasárnap 18 óra 
Helyszíne: Ybl Egyesület székhelye Budapest I. Ybl Miklós tér 9.
A program a korlátozott férőhely miatt regisztrációhoz kötött, erre a következő címen van lehetőség: yblegyesulet@yblegyesulet.hu