Programok

Víz, idő, környezet

2023.03.22. 14:40

A fenntarthatóság, a víz és a szabadidő kapcsolata emblematikus középületeken – külföldi kitekintéssel. A Budapesti Építész Kamara hivatalos továbbképzése a Construmán. Szervezőtársak a Build-Communication és az Építészfórum.

A 2023. március 31-én, a Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállításon megrendezésre kerülő konferencia a víz, az idő és a környezet kapcsolatát állítja fókuszba, ám ezúttal nem csak itthon barangolunk, hanem messzebbre, határainkon túlra is eljutunk. A továbbképzés egy-egy követendő példán keresztül igyekszik rövid betekintést adni abba, hogyan látják a témát külföldön, milyenek az egyes országok trendjei, elvei a kérdést illetően. Ebben pedig neves magyar építész szakemberek lesznek segítségünkre.

A Magyarország szép sorozat rendhagyó állomásán, amely a Budapesti Építészkamara hivatalos továbbképzése a Construmán, olyan neves tervezők lesznek az előadók, akik vagy saját külföldi, illetve hazai munkáikon keresztül, vagy pedig kirándulásokat szervezve vagy egyetemi oktatóként mélyebb ismeretekkel rendelkeznek az adott ország építészeti trendjeiről és olyan épületek mentén taglalják a témát, ahol az energia- és főleg a vízhasználat kifejezetten fontos szerepet tölt be az üzemeltetés kérdései között. A víz, amelynek minősége, fenntartása, tisztán tartása a jövőnk szempontjából létkérdés.

A tematikáról:
A környezettudatosság az évek haladtával az élet minden területén egyre nagyobb hangsúlyt kap. Legyen szó az energiafelhasználásról, megújuló energiaforrások használatáról, hőszigetelésről, nyári hővédelemről vagy éppen a vízhasználatról, felelős tervezőként ezen elvek szerint kell tervezni. Nem mehetünk el az időtállóság kérdése, valamint az időtállóság és környezettudatos tervezés összhangja mellett sem.
A víz és a fenntarthatóság fontosságát fókuszba helyező konferencia korábbi két állomásán hasonlóan a mostani konferenciához, az elmúlt évek, a szakma által kiemelt figyelemmel kísért emblematikus középület-felújításainak eredményeit, valamint érdekes és értékes új épületeket szemlézték, illetve áttekintést kaphattunk a parametrikus építészetről is, amely az igazi természeti-zöld építészet lehetősége lehet. Neves alkotóik segítségével sorra vettek hazai szállodákat, uszodákat, közösségi épületeket.

PROGRAM:
10:00 – 10:20 Regisztráció a helyszínen
10:20 – 10:45 Mit tanítanak nekünk az újkor hajnalán kiírt tervpályázatok? Tervpályázat alapján megvalósult épületek a „vizes városokban" - A Budapesti Építész Kamara bevezető előadása - Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke
10:45 – 11:10 A víz ereje : ötcsillagos gyógyászati és wellness hotel Székelyföld szívében - Vékony Tamás, okleveles építészmérnök, vezető tervező
11:10 – 11:30 Vízgyűjtés, vízelvezetés, vízgazdálkodás - Takács Gábor, előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezető (Leier)
11:30 – 11:55 Két budapesti ikonikus épület, ahol a vízé a főszerep – A Spartacus Uszoda és az Aurea Ana Palace Hotel – Prof. Sylvester Ádám DLA, okleveles építészmérnök
11:55 – 12:15 Hol a víz helye? - Farkas Imre, okl. gépészmérnök, okl. épület-fenntartási és felújítási szakmérnök (Dörken)

12:15 – 13:00 SZÜNET

13:00 – 13:25 Wellness/fürdő részlegek evolúciója szállodáinkban - Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős (Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar)
13:25 – 13:45 Hogy ne a víz legyen az úr! - Mobil árvízvédelem - Forró Sándor, építész szaktanácsadó, projekt-manager (PREFA)
13:45 – 14:10 Vízparti építészeten külföldön - Martinkó József, OCTOGON főszerkesztő, kreatív vezető építészkritikus, designelméleti szakember
14:10 – 14:30 Hasznosított lapostetők, a „zöld szivacs" - Kóbor Csaba, alkalmazástechnikai tanácsadó (Bauder)
14:30 – 14:55 Portugál hullámok - a víz szerepe a kortárs portugál építészetben - Szentirmai Tamás DLA, okleveles építészmérnök, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék tanszékvezető

Részvételi Feltételek:
Az esemény, amelyre az építész kollégákat személyesen várjuk 2023. március 31-én, a 41. Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállításon a Budapesti Építészkamara építészeknek szóló hivatalos továbbképzése.
A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött az alábbi űrlap kitöltésével.
MÉK 1 pont (2022/307) a továbbképzésért és 1 pont a Construma kiállítás megtekintésért. Ne feledje, hogy a 41. Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás megtekintéséért további 1 pont szerezhető, ha ellátogat a Magyar Építész Kamara standjára!
A szakmai napokon a Construma területére a belépés Építész Kamarai tagoknak szintén ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Kérjük, a Construma területére való belépéshez regisztráljon erre a linkre kattintva.

Időpont: 2023. március 31. (Regisztráció: 10:00-től)
Helyszín: HUNGEXPO – Construma Szakkiállítás (1101 Budapest, Albertirsai út 1.)
A pavilon AI galéria 105-ös terem