Épületek/Középület

Haladnak a rekonstrukciók a budai várban, mindeközben a 3h építésziroda tervezi a Honvéd Főparancsnokság visszaépítését

2022.08.11. 15:45

A Várkapitányság új videójában a Vöröskereszt Egylet egykori székháza, a József főhercegi palota és a volt Honvéd Főparancsnokság épületének visszaépítéséről közöltek információkat. A Nemzeti Hauszmann Program egyik legnagyobb kérdéséről továbbra sem esett szó, de a Vöröskereszt Egylet (régi-új) székházának belteréről feltűnt pár új látványterv. 

A József főhercegi palota visszaépítésének kivitelezése tavaly óta tart, a Honvéd Főparancsnokság épülettömegének kiegészítése és kupolájának visszaépítése szintén megkezdődött idén, itt azonban továbbra is homály fedi azt az igen fontos kérdést, hogy pontosan milyen formában építenék vissza a Honvédelmi Minisztérium helyén építendő részt az eleinte kortársnak megkezdett, később pedig alakjában, arányait tekintve eltérő, de stílszerű verziók után.

A rekonstrukció tervezője a kihelyezett projekttábla alapján nem más, mint a 3h építésziroda. A stúdió az egyik legismertebb kortárs építésziroda hazánkban, amely olyan munkákat jegyzett eddig, mint mondjuk a Vision Towers vagy a Medve utcai híres kortárs irodaház, most viszont egy historizáló visszaépítést is terveznek a jelek szerint. (Arról, hogy eddig kortárs formanyelveket valló építészirodák elkezdtek a rekonstrukciók műfajába is lépni, itt írtunk.)

A Honvéd Főparancsnokság oldal építkezése akár ősszel elérheti már a kupolaszerkezet magasságát. Belső látványokat nem láthattunk ebből az épületből, ám a tervek szerint a Budavári Palotanegyed új látogatóközpontja működhet itt. 


A bokrétaünnep pillanatát viszont már elérte a Hauszmann Alajos és Hültl Dezső által tervezett (Hoepfner Guidó által átalakított) Vöröskereszt Egylet székházának rekonstrukciója. A tájékoztatás szerint  augusztusban az épület tetőszerkezetetét be is fejezik, ősszel pedig elkezdődhetnek a belső szakipari munkák. Az épület rekonstrukciójához ebben sz esetben is egy eddig kortárs munkákat jegyző iroda, a TIBA Építész Stúdió adja a nevét.

A József főhercegi palota a Szent György tér nyugati oldalán születik újjá. Az alagsor kialakítását követően jelenleg a magasföldszint zsaluzásánál tart a munka. A vázszerkezet elkészítése után kezdődhet meg a homlokzat díszítése. Az akadálymentesen bejárható palota építésre során kiemelt figyelmet fordítottunk az energetikai szempontokra is." - olvasható a Program közösségi oldalán.