Közélet, hírek

Újabb elismerés a Lánchíd 19 design hotelnek — The European Hotel Design Awards 2008

2008.11.15. 18:44

A közelmúltban Pro Architectura díjjal jutalmazott épület elnyerte az európai szállodák legrangosabb építészeti és formatervezési elismerését. Az ifjabb Benczúr László és Sugár Péter által tervezett Lánchíd 19 design hotel első magyar szállodaként részesült a Best Hotel Architecture Design Award / new build (legjobb építészet / új építésű szálloda) kategória díjában.

A közelmúltban Pro Architectura díjjal jutalmazott Lánchíd 19 design hotel elnyerte az európai szállodák legrangosabb építészeti és formatervezési elismerését. Az ifjabb Benczúr László és Sugár Péter által tervezett hotel első magyar szállodaként részesült a Best Hotel Architecture Design Award / new build (legjobb építészet / új építésű szálloda) kategória díjában.

A Sleeper magazin által 11 éve alapított díj a szállodaipari innováció, valamint hotel építészet és design legrangosabb európai elismerése. A zsűri nemzetközileg elismert szállodaipari tervezőkből, építészekből, designerekből, valamint neves szakújságírókból és szerkesztőkből áll. A korábbi díjazottak között olyan népszerű szállodákat találunk, mint például a korzikai Casa del Mar, a londoni Haymarket, az ír Maynooth-i Carton House, vagy 2006-ban a Loisium Hotel & Spa, Langenlois Ausztriában, mely a Steven Holl Architects munkája.

Az idei londoni díjátadó ünnepségen, ahol a holland CitizenM hotel-láncot három kategóriában hirdették győztesnek (innováció, technológia, grafikai dizájn; a hálózat első épületét júniusban nyitották meg az amszterdami Schiphol Airport-on), 850 vendég előtt vehette át a díjat Rozsos Edit, a Lánchíd 19 hotel képviselője. Rozsos Edit elmondta: „Mivel kizárólag hazai szakembereket és képzőművészeket kértünk fel a Lánchíd 19 design hotel megalkotására, ez a díj valójában nemcsak a szálloda, hanem a magyar kreativitás és szakértelem elismerése is egyben. Nagy örömmel tölt el, hogy első magyar díjazottként Budapestnek is elismerést szereztünk."

A hotel építészeti terveit a Radius B+S Kft. és a KB Design Építésziroda készítették (Sugár Péter, ifj. Benczúr László, Batári Attila és Kara László építészek), az üveghomlokzat megalkotói a Szövetség 39 munkacsoport és a Nextlab voltak. Korábbi díjak és elismerések: 2007-ben a szálloda homlokzata és arculata Magyar Formatervezési Díjat, az épület Budapest Építészeti Nívódíjat, 2008-ban Pro Architectura Díjat nyert. A hotelt a világ egyik legtekintélyesebb angol nyelvű utazási magazinja, a Condé Nast Traveller beválasztotta a világ 65 legjobb új szállodája közé. A Lánchíd 19 a Wallpaper és Fortune magazinok által összeállított Best 50 Business Hotels 2008 listára is felkerült.

forrás: sajtóanyag