Közélet, hírek

Új ortodox templom épül Budapest belvárosában, a Múzeum utcában

2021.09.13. 17:05

A Múzeum és az Ötpacsirta utca sarkán álló, Károlyi-palotaként is emlegetett neoreneszánsz épület néhány évvel ezelőtt került a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusához, ennek udvarában épül fel a három szent főpap nevét viselő templom. 

Új ortodox templom épül Budapest belvárosában, alapkövét szombaton helyezte el I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A templom, amely az egyetemes patriarchátus magyarországi exarchátus Múzeum utcai épületének udvarában épül fel, három szent főpap: Nagy Szent Vazul, Teológus Szent Gergely és Aranyszájú Szent János nevét viseli majd - írja az MTI. 

I. Bartolomaiosz, aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett Budapestre, az alapkőtételen azt mondta: az épülő Dialógus Központ "a párbeszéd, a kultúra, a hit és eszmecsere" helye lesz, amely nyitva áll majd minden jószándékú és jóakaratú ember előtt. Megtestesül benne majd az "ezer esztendős történelmi múltra visszatekintő kapcsolat Bizánc és a magyar nép között, ennek az elszakíthatatlan köteléknek a gazdag hagyománya, valamint a folytatás igénye." A Dialógus Központban a tervek szerint szerzetesi életteret, konferenciatermeket, egyházi múzeumot, zarándokszállást, könyvtárat, oktatási és kiállítási teret alakítanak ki. A projekt generáltervezője a C.S.Ö. Építész Iroda, vezető tervezője dr. Kondor Tamás. A munkába a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának hallgatóit is bevonták. A kormány és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus 2016 decemberében írt alá együttműködési megállapodást közfeladat ellátásáról, és arról, hogy a patriarchátus létrehoz egy pasztorális, kulturális központot Budapesten. A Múzeum utcai épület kulcsait 2017. augusztus 20-án kapták meg, a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánították egy 2020-as kormányrendeletben

A józsefvárosi Múzeum utca és az Ötpacsirta utca sarkán álló neoreneszánsz palota megrendelője gróf Károlyi Sándor volt, 1869-ben épült fel a Szkalnitzky és Koch építésziroda tervei alapján, Pucher József közreműködésével. A 6700 négyzetméteres alapterületű, kétemeletes palota díszlépcsőjét és több kandallóját márványból faragták, fő dísze egy Lotz Károly-freskó. Az épület évtizedekig volt korábban a MÁV Szimfonikus Zenekar központja, az együttes több mint 60 évig tartott itt próbákat. A kerületi önkormányzat honlapján, egy 2021. májusi cikkben arról írnak, hogy már a nagy zenekar is csak nagyjából az öt százalékát használták ki a termeknek: az ázó, romló falak között évtizedek óta romlik az állapota a palotát díszítő hatalmas stukkóknak és a féltucat kandallónak.