Közélet, hírek

Új huszártornyot kapott a tatai kapucinus templom

2022.02.21. 16:02

A kiterjedt károsodások miatt nem javításra, hanem egy pontos másolat elkészítésére került sor. Az 1746-ban felépült templom és a rendház tetőfelújítása tavaly februárban kezdődött. 

Látványos videóban számolt be arról a tatai önkormányzat, hogy a helyére került a helyi kapucinus templom új huszártornya. Mint írják, a Magyar Kapucinus Delegáció tulajdonosként tavaly januárban kezdte meg a templom és rendház tetőszerkezetének felújítását, a kritikus állapotú huszártornyot 2021 szeptemberében emelték ki a helyéről."A templom mögötti udvaron a kiterjedt károsodások miatt nem javításra, hanem egy pontos másolat elkészítésére került sor, a visszaépített toronyrész időtállóságának 200-250 évre növelése érdekében. Az új huszártorony a legjobb minőségű, két oldalán hasított zsindelyfedést kapta, aminek készítési módja az elmúlt századok alatt nem változott, kétkezi munka maradt", olvasható a munkálatokról. Az 1966-ban öntött harangot felújított szerelvényekkel, új húzószerkezettel és vezérléssel fogják visszaépíteni az új toronyba.Ahogy a tatai kapucinusok honlapjáról kiderül, a tetőfelújítás építészeti tervezését a KIMA Studio végzi Németh Tamás vezetésével, aki az esztergomi bazilika kupolájának felújításáért is felel - erről friss helyszíni riportunkban számoltunk be. 

A templom történetéről azt írják, alapkövét 1743 májusában tették le, az épületet három év múlva, 1746. július 27-én adták át. Építője a komáromi Kuttner József építőmester, a tatai uradalom építőmesterének, Fellner Jakabnak a tanítványa volt. Az egyszerű külső mögött pompás barokk belsőt találunk: az egyhajós templom ékessége az egész oltárt kitöltő gazdag faragású főoltár, és a diadalív két oldalán épített mellékoltárok.

A kapucinus templom az 1950-es években kapta meg a műemléki státuszt a védett ingatlanok nyilvántartása szerint.