Közélet, hírek

”Új építés helyett újrahasznosítás” – Bemutatjuk a résztvevőket

2023.03.21. 14:57

2023 március 30-án, csütörtök délután 15:00-tól kerekasztal-beszélgetést szervezünk a "nemépítés" témájában a Construmán. Többek között arról kérdezzük meghívott vendégeinket, hogy milyen lehetőségek vannak a meglévő épületállomány újrahasznosítására, milyen előnyei és hátulütői lehetnek annak, ha új építés helyett újrahasznosítunk, mennyiben csökkenthető ezzel az építőipar karbonlábnyoma.

 

Meghívott beszélgetőpartnereink:

Dobos András
Építész, alapító partner – LAB5 architects

Dobos András tanulmányait a BME-én végezte 2003-ban, spanyolországi ösztöndíjjal. 2010-ben építész szakmérnöki diplomát szerzett. A Zoboki Építészirodánál, és a moszkvai Erick van Egeraat irodában dolgozott, majd immár 15 éve barátaival megalapította a LAB5 architects-et, és azóta is az iroda tervezője. Munkáiban fontos az építészet és a belsőépítészet egységes szemlélete, a kísérletezés, és a zöld szemléletmód hangsúlyozása mind műszaki-esztétikai, mind átvitt értelemben. Megvalósult munkáik German Design és BigSEE Awarddal díjazottak.

Dr. Reith András PhD
Tudományos főmunkatárs – Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar
CEO – ABUD Advanced Building & Urban Design

Dr. Reith András több mint két évtizede foglalkozik fenntartható építészettel. Magyarországon, Németországban és Spanyolországban végezte tanulmányait; a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott 2000-ben, majd ugyanitt summa cum laude minősítéssel védte meg doktori fokozatát. 2009-ben a müncheni Technische Universität MSc ClimaDesign szakán szerzett posztgraduális mester diplomát. A fenntartható építészet szakértőjeként több hazai és külföldi egyetem meghívott oktatója és előadója, valamint nemzetközi konferenciák tudományos bizottságainak tagja. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) alapítója és egykori elnöke. Munkásságáért 2019-ben Gábor Dénes-díjjal tüntették ki. Napjainkban tevékenysége a regeneratív várostervezésre fókuszál, különös figyelmet fordítva a ‘digital twin’ (digitális ikerpár) technológia, a pozitív energiamérlegű városrészek és az energiaközösségek kutatására.

Szakál Andrea
Építész, alapító tag – BLOKK építész műhely
Vezető tanácsadó – Építési és Közlekedési Minisztérium, Építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkárság
Doktoranda – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Szakál Andrea az üresen álló épületállományban rejlő lehetőségek elhivatott kutatója, szeretne érdemben hozzájárulni élhetőbben, fenntarthatóbban működő városok kialakításához. Több irányból keresi a megoldást; először építészként diplomázott a MOMÉ-n, később díszlettervezői diplomát szerzett a prágai DAMU-n, ahol megismerkedett a helyszínspecifikus színház jelenségével. Több ilyen jellegű előadást hoztak létre egy nemzetközi alkotócsoporttal többek között Budapesten is - romos telkeket újjáélesztve - , melyből később létrejött a Margitutcakilenc szabadtéri közösségi tér. Ekkor alapította meg barátaival a Blokk építész műhelyt. Később tovább szerette volna mélyíteni tudását a témában, ezért - jelenleg is - a MOME doktori iskolájában folytatja tanulmányait. Egy szemesztert a Fulbright ösztöndíjnak köszönhetően a Pratt Institute-on, New Yorkban töltött, ahol a fenntartható városfejlesztés szinte minden aspektusát vizsgálta. Soóki-Tóth Gáborral létrehozták a VárosLabort (Urban Upcycling Lab), melyen keresztül a témában felhalmozott tudást kívánják megosztani és potenciális ingatlanok fejlesztési stratégiáját kidolgozni. Andrea jelenleg az Építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkárság munkatársa.

A beszélgetésen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. MÉK továbbképzési akkreditáció: 0,5 pont (2023/72)
A Magyar Építész Kamara és a Construma együttműködése alapján k
amarai tagoknak - a korábbi évekhez hasonlóan - biztosított a díjmentes belépés a Construma területére, illetve min. 3 óra kiállítás látogatásért 1 továbbképzési pont jár naponta. Az ehhez szükséges regisztrációs link: https://construma.hu/mek

További információk itt.