Közélet, hírek

Történeti kertek helyreállítása

2013.06.24. 09:26

Összesen több mint félmilliárd forint költségvetéssel kezdődhet meg a fertődi Esterházy-kastélypark egy fontos részének és a dobai Erdődy-kastélypark csaknem egészének helyreállítása. A támogatást a projektgazda Forster Központ a Környezet és Energetika Operatív Program (KEOP) „Gyűjteményes és történeti kertek” helyreállítására kiírt pályázatán nyerte el. 

Fertőd – Eszterháza, Esterházy-kastélypark helyreállítása (I. ütem)
A kastélytől nyugatra fekvő kertrészek rekonstrukciója

A projekt célja a „Magyar Versailles” három fontos parkrészének felújítása: a Rózsakert, az Angolkert és az ún. Marchand-tag területe – valamennyit a kastélyegyüttes második fénykora idején, a XX. század első évtizedében alakították ki Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő megbízásából.

Az 1908-ban létesült, az elmúlt évtizedekben elpusztult Rózsakertben és a mögötte fekvő tartalékterületen rózsatövek ezreit ültetik el. A formailag pontos rekonstrukció keretében magyar rózsafajták minden másnál teljesebb gyűjteménye kap itt helyet, amely génbank szerepét is betölti majd. Mindenekelőtt Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítőnk fajtáinak gyűjteménye kerül ide. A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújul a 220 méter hosszú, rózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

A most helyreállítás előtt álló Angolkertet Anton Umlauft császári és királyi kertészeti igazgató tervezte kanyargós sétányokkal és növénykülönlegességekkel (pl. mamutfenyő, páfrányfenyő, paratölgy, gyantáscédrus stb.) 1906-ban. Több kilométer sétány újul meg, a kipusztult fákat és cserjéket pótolják. A katedrálisra emlékeztető, összeboltozódó ágú krími hársfasor végén Fertőszéplak temploma jelenik meg.

Megújul az északi park patakparti területe, az ún. Marchand-tag (1909), amelynek az elmúlt évtizedekben dzsungelszerűen elvadult állományából kibontják az évszázados platánokat és mocsári ciprusokat, pótolják a kipusztult cserjéket.

A projekt értéke csaknem 250 millió forint, konzorciumi partner: Fertőd Város Önkormányzata. A kivitelezés várhatóan 2013 őszén indul, és 2015 tavaszán ér véget.

Doba, Erdődy–kastély történeti kertjének helyreállítása (I. ütem)
A park tórendszerének és szerkezetének rekonstrukciója.

A boráról méltán híres Somló-hegy szomszédságában áll a klasszicista Erdődy–kastély és annak egyedülálló szépségű, de ma még kevesek által ismert parkja. A dombtetőn épült kastélyból a környék minden nevezetessége látható volt, s a 92 hektáros parkban nem kevesebb, mint négy tavat alakítottak ki. A kastélyt és a parkot Charles Moreau francia építész, a műgyűjtő Esterházy Miklós herceg (az építtető Erdődy Károly gróf unokatestvére) udvari építésze tervezte. A projekt célja az időközben feltöltődött tómedrek kikotrása, a vizes élőhelyek helyreállítása, valamint az elbozótosodott tisztások, nyiladékok rekonstrukciója, az elpusztult növénykülönlegességek pótlása. A tervezett helyreállítás Alföldy Gábor 2008-ban Europa Nostra díjat nyert történeti kutatásán és helyreállítási javaslatán alapul.

A projekt teljes költségvetése több mint 250 millió forint. Konzorciumi partner: Bakonyerdő Zrt., további együttműködők: Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt., Doba Község Önkormányzata.

A kivitelezés várhatóan 2013 őszén kezdődik és 2015 májusában zárul.

forrás: sajtóközlemény