Programok

Tolnai Hangkert

2021.09.21. 11:08

A MOME Építészeti Intézet szervezésében megvalósuló eseményen a vizualitás mint legdominánsabb érzékelés egy napra háttérbe szorul, és az auditív észlelésre helyeződik át a hangsúly hangséták és különleges hanginstallációk formájában.

Az esemény során két aspektusból foglalkozunk a különböző hangtájakkal. Egy részről hangsétákon keresztül, az eddig zajként kezelt városi soundscape-et figyeljük meg, a kerten belül pedig azzal kísérletezünk, hogy a hallott környezetet elválasztjuk a vizuális képtől. Mi történik akkor, ha egy napos délutánon az eső kopogását halljuk? Téridegen hangok importálásával keltünk érzékszervi zavart, megbontjuk a fejünkbe berögződött vizuális és auditív asszociációkat, fizikai helyünk változtatása nélkül utazunk.

A Tolnai kert egy eldugott zsebpark a Csarnok negyedben, amely 2020 óta szabadon látogatható bárki számára. A Józsefvárosi Önkormányzat a korábban zárt közösségi kertből, egy mindenki számára nyitott, közösségileg fenntartott kertet szeretne kialakítani a Rév8 közreműködésével. A Tolnai kert egy kísérleti terep, amely kis beavatkozásokon keresztül újult meg az elmúlt egy évben, és az önkormányzat szerette volna a helyi lakókat is bevonni ebbe a folyamatba, amely jelenleg is zajlik. A cél egy olyan pihenőkert, amit a lakók is magukénak éreznek és gondoskodnak róla.

Alkotók:

Barta Gyöngyi (Open MOME: Ökosound design)
Erdős Aletta (MOME Építészeti Intézet BA)
Gárdos Lili (MOME Építészeti Intézet BA)
Hajnóczy Csaba (MOME Média Intézet)
Kiss Bálint (Open MOME: Ökosound design)
Sinkó Bori (LFZE - Elektronikus zenei médiaművészeti kar, Open MOME: Sound design)
Szakál Andrea (MOME Doktori iskola, VárosLabor)

További információ az esemény Facebook oldalán.