Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Tokaj Szeme – Harsányi Feldolgozóüzem és Dűlőbisztró

2021.09.29. 07:58

Sárospatak, mint a tokaji borrégió egyik központja, új borászati feldolgozóüzemmel bővült. Az Ifj. Farkas Zoltán által tervezett többfunkciós épület elsősorban borászati üzem, felső szintjén pedig panoráma teraszos bisztrót rendeztek be.

A Harsányi Pincészet komoly családi gyökerekkel rendelkezik Sárospatakon. Az eredeti családi szőlőterületeken 160 éve folyik szőlőművelés. A jelenlegi tulajdonosok az eredeti családi birtokon folytattak gazdálkodást, mely a folyamatosan növekvő területnagyság miatt szűkössé vált. Az új feldolgozó üzem helyszínének megválasztásakor több szempontot kellett mérlegelni. A modern borkészítésnél fontos szempont, hogy a leszüretelt szőlő minél előbb feldolgozásra kerüljön. Így esett a választás a Király-hegy oldalában fekvő 4,5 hektáros területre, mely közel esik a Pincészet szőlőterületeihez, így a szüretelés után szinte azonnal indulhatnak a borászati folyamatok.


További előnye a területnek az elhelyezkedése – az épület csodálatos panorámája, valamint a Megyer-hegyi Tengerszemhez való közelsége is segíti az épület turisztikai funkcióinak kiszolgálását. Ugyanakkor a területen semmilyen infrastruktúra nem volt, így a víz és az áram kivezetése, valamint a bekötő út építése is a kivitelezés része volt. Gáz nem lett kivezetve a területre.

A Pincészet napelemekkel fedezi a szükséges villamos energia igény egy részét – a környezettudatos épületüzemeltetés az organikus gazdálkodást folytató pincészet filozófiájába is jól illeszkedik.


A Harsányi Pincészet jelenleg 13 hektáron gazdálkodik, de a rövid távú tervek között szerepel a további bővülés, így a kapacitások, egy kb 20 hektáros borászat igényei szerint lettek megtervezve.

Az épület sajátossága, hogy egyben ipari épület és bisztró. Így a borászati és turisztikai funkciónak együtt kell élnie, közösen kell működési struktúrákat kialakítani. Az épület felépítését elsősorban a technológia határozta meg. Ifj Farkas Zoltán építész folyamatosan egyeztetett a borászat szakmai munkatársaival – a gépek, tartályok helyigényének felmérése mellett, a teljes borászati folyamatot is lemodellezték. Az épület fekvése lehetővé tette, hogy egy úgynevezett gravitációs feldolgozó üzem jöjjön létre, ahol gyakorlatilag a szőlő bekerül a felső szinten, a készáru pedig kikerül a legalsó szinten. Ez nem csak az árumozgatás, napi üzemeltetés miatt praktikus, hanem a borkészítés folyamata alatt csökkenti a hibalehetőségetA telepítés során fontos szempont volt, hogy a viszonylag nagyméretű telken, a szőlővel betelepítendő enyhe lejtésű domboldalba belesimuljon az épület. Bár az épület háromszintes, annak felső és alsó szintje földszinti jelleggel csatlakozik a terephez. A hordós érlelő teljesen, a tartálytér és a készáru raktár részben föld alá került. Utóbbiak „bástya" jellegű kialakítása lehetőséget adott a járható tetőterasz kialakítására. A terasz panorámája a vendégek számára is feltárja a táj különleges szépségét. Az úttól távoli, mintegy 130 m-es telepítési távolság, az épületnek a telek közepére történő helyezésének egyik célja szintén a környezetbe illeszkedés volt. Ezt szolgálja a természetes anyagok – kőburkolat és fa – használata is a homlokzatokon.

Az épületen belül a két alsó szint szolgálja a borászatot, a felső szinten pedig a bisztrót alakították ki óriási panoráma teraszokkal. Itt találhatóak továbbá irodai funkciók és szociális helyiségek is. A felső szinten borászati munka kizárólag a szüreti időszakban történik, így az év nagy részében a két funkció elkülönült terekben tud működni. Szüretkor a beérkezett szőlőt, némi előkészítés után a fedett terasz áttörésein keresztül, egyenesen a középső szinten álló présbe öntik. A préstéren kívül, a középső szinten helyezkednek el a gépészeti és egyéb kiszolgáló helyiségek.Az alsó szinten, részben a préstér alatt helyezkedik el a tartálytér alacsonyabb belmagasságú része és ehhez kapcsolódik a nagy tartályokat befogadó nagyobb belmagasságú rész, valamint a hordós érlelő. A másik szárnyban van a palackozó tér, a hűvös raktár és a készáru raktár. A két szárny között egy alsó szinti kijárat és az üzemi szociális helyiségek találhatók. Itt kapott helyett a palackozó és a címkéző is. A készáru raktár és a tartálytér közvetlenül megközelíthető egy-egy önálló kapun keresztül.

A belső terek tervezésekor az alapvető szempont, az ipari és vendéglátó funkciók szándékos elhatárolása volt. Az ipari terekben sok helyen mind a beton falazat, mind a tevékenységhez kapcsolódó gépészeti és technológiai szerelvények is a látvány részét képezik. A vendéglátó terek megtervezésekor a természetes anyagok használata, valamint a Harsányi Pincészet arculatának visszafogott megjelenítése volt a cél. Így az erős fa használat mellett, színekben is a fekete, a szürke és az arany voltak a dominánsak. A meleg fények, kiegészülve a terem nagy üvegfelületein beáramló fényhatásokkal egyedi kék színt kölcsönöznek a fekete és szürke felületeknek – ezért esett a választás a bútorok esetében a kék színre. A mozgó kóstoltató pult lehetővé teszi az á la carte és rendezvény jellegű használatot is.A kert kialakítását alapvetően befolyásolta az épület gravitációs kialakítása. A legfelső szint fő funkciója a vendégfogadás, ugyanakkor a szüret időszakában erre a térre érkeznek a traktorok és egyéb munkagépek, és a terasz áttörésein keresztül juttatják az alapanyagot a préstérbe. Emiatt a vendégparkoló meghosszabbítása, egyben teret enged a munkagépek mozgásának. A burkolt felület folytatásaként kapott helyet egy 600 m2-es füves terület, mellyel egy nagyobb rendezvénytér is kialakítható – újabb lehetőséget kínálva a vendégfogadásra. Az üzemhez tartozó területeket évelő virágsáv és cserjesor határolja el a terület további részétől, melyeket hosszabb távon szőlővel telepít majd be a Pincészet. A legalsó szinten található a göngyölegtároló és a gazdasági udvar. Itt a burkolathoz enyhe, gyepes rézsűkkel csatlakozik az eredeti terep. Az épület bejáratánál, a bekötő út mentén közepes meredekségű rézsű alakul ki, melyet részben talajtakaró cserjék borítanak. A vízelvezetés a helyi mikroklíma, és a terület fekvése miatt is elsődleges szempont volt. Így sok helyen kavicssáv szegélyezi a beültetett részeket, illetve a déli homlokzatnál a rézsűbe épített gabionfal szolgál a csapadékvíz elleni védekezésül.

A tervezőgárdának nem ez az első munkája Sárospatakon. Szintén a Harsányi Pincészet megbízásából készült el a Cuvée Rendezvényház, melyet szintén az ifj. Farkas Zoltán építész - Zatykó Kriszta belső építész - Kuhn András kertépítész hármas fémjelez. Akkor egy XVII-ik századbeli épületet gondoltak újra. A projektről az Építészfórum cikke az alábbi linken érhető el.

 

Szerk.: Pleskovics Viola