Közélet, hírek

Több mint négymilliárd forintból korszerűsíti teljes intézményhálózatát Zalaegerszeg

2017.10.25. 08:41

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) biztosított több mint négymilliárd forintból korszerűsíti egészségügyi, szociális és oktatási-nevelési intézményeit Zalaegerszeg önkormányzata. A munkálatok jelentős része már le is zárult - tájékoztatta a zalai megyeszékhely polgármestere az MTI-t.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) ismertetése szerint a város számára biztosított 16,8 milliárd forintos TOP-keretből több mint 400 milliót fordítanak a szociális intézmények, 350 milliót meghaladó összeget az egészségügyi infrastruktúra, 3,3 milliárd forintnál is többet pedig az oktatási-nevelési intézmények építésére, korszerűsítésére. A munkálatok jelentős része már lezárult, a még zajló felújítások a tervek szerint a jövő év elején fejeződnek be.

Mint kifejtette: 200 millió forint ráfordítással felújították a Landorhegyi Idősek Klubját, a Család- és Gyermekjóléti Központot, a Belvárosi Idősek Klubját, a Nyugdíjas Otthonházat, átadták a Szociális Klubot és a Gasparich úti Idősek Otthonában elvégzett kisebb felújítást. Már csak az Andráshidai Idősek Klubjának teljes felújítása zajlik ebből a keretből, továbbá 233 millió forintból folyik még az Idősek Gondozóházának komplex korszerűsítése.
Ugyancsak a végéhez közeledik a zalaegerszegi egészségügyi alapellátási intézményhálózat teljes rekonstrukciója, amelynek keretében nyolc háziorvosi és öt gyermekorvosi rendelő, 17 védőnői körzet irodája, valamint a központi ügyelet épülete újul meg. Az együttesen 353 millió forint költségből megvalósuló beruházások közül már csak két rendelőben zajlik még a felújítás, amit a központi ügyelet rekonstrukciója követ majd rövidesen.

Balaicz Zoltán elmondta: annak ellenére, hogy a zalaegerszegi oktatási-nevelési intézmények közül már csak az óvodák és a bölcsődék vannak a város fenntartásában, továbbra is felelősséget éreznek valamennyi helyi oktatási intézmény állapota iránt, így ezek beruházásaira 3,3 milliárd forintot meghaladó összeget költenek a TOP-forrásokból. Elkészült a Napsugár bölcsőde felújítása 101 millió forint ráfordítással, de zajlik még a Cseperedő bölcsőde 150 milliós korszerűsítése is. Lezárult a Petőfi utcai óvoda 100 millió forintból megvalósított rekonstrukciója, a Mikes Kelemen utcai óvoda 84 millió forintos korszerűsítése, és jövőre zárul le a Kodály óvoda közel 100 millió forintos beruházása. Mindezen felül az andráshidai városrészben 360 millió forintból új óvodát is építettek, amelyet adventkor adnak át.

A Liszt, a Dózsa és a Petőfi iskola energetikai korszerűsítésére egyenként mintegy 270 millió forintot fordítanak, az Ady gimnáziumra 147 millió forintot, a Landorhegyi úti intézmény teljes rekonstrukciójára 314 millió forintot költenek, az Eötvös, valamint a Zrínyi iskola hasonló beruházásaira pedig 353, illetve 430 milliót. Mindezeken felül 300 millió forintból új tornaterem épül a Dózsa iskolában, az Izsák iskolát pedig 90 millió forintból bővítik.

Forrás: MTI