Design/Formatervezés

Sztárépítész terve valósulna meg a Városligetben

2015.02.13. 12:48

Tavaly év végén hirdették ki a Múzeumi Negyed épületeire kiírt versenypályázatok nyerteseit. Közöttük találjuk a japán sztárépítészt, Sou Fujimoto-t is, aki a Magyar Zene Házát tervezheti. A negyvenes évei elején járó japán építész az elmúlt pár évben világszerte számos építészeti és művészi installációs pályázaton zsebelte be a legjobbnak járó elismerést, Japántól Londonon át egészen Miami városáig.

Fujimoto munkáiban jól megfigyelhető a japán sztárépítész jellegzetes elképzelése, mely törekszik a harmonikus átmenet kialakítására a természetes és a mesterséges környezet között. Legyen szó az ’Ázsia Eiffel tornyaként” ismert tajvani látványosságról, a londoni Serpentine Pavilonról vagy a francia Riviéra luxus apartman házáról, Fujimoto terveihez mindig a természetből merít ihletet.

A Magyar Zene Háza talán leginkább a lótuszvirág bibéjéhez hasonlító épülettervében a természetes inspiráción kívül azonban Fujimoto másik szembetűnő ismertetőjegye is felfedezhető, az áteresztőképesség. A nyitott és áttetsző elemek használatával ugyanis a japán tervező épületeit átjárja a természetes napfény. A Magyar Zene Házának leendő épületébe üveg oldalfalakat tervezett a sztárépítész, melyek olyan nyitott érzést keltenek, mintha az ember a szabadban sétálna, sőt, a hanghullámok esését és emelkedését formázó tetőszerkezetbe, illetve az első szint padlózatába tervezett üvegbuborékoknak hála még a földfelszín alatti koncerttermekbe is bejut a természetes fény.

[imagelist|imgid=|name=sou-fujimoto-arbre-blanc-montpellier.jpg|title=-]

A magyar zenei örökséget és a zenei nevelést, a zeneértés kreatív újraértelmezése segítségével bemutató intézménybe Fujimoto több modern, környezettudatos megoldást is beépített. A meleg vizet részben a tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják, a szobák szellőztetése és légkondicionálása természetes úton, a szél hasznosításával történik, míg a csatornarendszerbe kerülő esővíz is az utolsó cseppig felhasználásra kerülhet az épület parkjában található tavak feltöltésére, tisztításra, illetve a WC kagylók öblítésére.

[imagelist|imgid=|name=taiwan-tower-sou-fujimoto.jpg|title=-]

Fujimoto vezette japán építésziroda nyertes tervét hazai szakemberek mellett a nemzetközi szakmédia is pozitívan méltatta, kiemelve a Magyar Zene Háza egyedi formavilágát, az épület környezettel való kapcsolatát, illetve a tervezett, XXI. századi zöld technológiai megoldásokat. A díjnyertes építészeti és design lap, a Design Boom hangsúlyozta, hogy a Városliget természetes közege szinte átmenet nélkül folytatódik az épület teteje alatt, melynek köszönhetően a múzeum látogatói szinte a zöldben érezhetik magukat. A new yorki Inhabitat online magazin a természetes napfény elvezetésének különleges megoldását ragadta ki, amely lehetővé teszi, hogy a földalatti termekben is érzékelhető legyen a természetes fény. A külföldi sajtó értékelése alapján a Magyar Zene Háza modern szemléletű koncepciója a pályázati kiíráshoz hűen, beleillik Budapest egyik legnagyobb zöldfelületének környezetébe és várhatóan emblematikus alkotásává válik Budapestnek és a megújuló Ligetnek.

Forrás: sajtóanyag / éf