Közélet, hírek

Szépmíves mestereket képeznek ősztől a Budavári Palota, a Citadella és a visegrádi vár felújításához

2022.11.24. 17:05

A Hauszmann Alapítvány révén a Kisképzőben már 2023 őszén elindul az oktatás a szobrász, üveg, famegmunkáló és fém szépmíves szakirányokon. Fő célkitűzés, hogy ezeket a kihalófélben lévő mesterségeket felkarolják, és támogassák oktatásukat; ebbe a koncepcióba illesztik be az annavölgyi beruházást is, amelyről korábban részletesen beszámoltunk.

A budai Vár építészeként is ismert Hauszmann Alajos örökségének ápolása mellett művészi igényű kézműves szakmák oktatását, kutatását és megújítását valósítja meg a Hauszmann Alapítvány - jelentették be egy konferencián, amit csütörtökön rendeztek meg Budapesten, a rekonstruált főőrségi épületben.

Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújításáért felelős kormánybiztos többek között arról beszélt az eseményen, hogy Hauszmann és kortársai lelkiismeretes, alapos mesteremberek lévén a maiak nagy segítségére voltak épületeik dokumentációjának hátrahagyásával. Ezeket az anyagokat jó szívvel bocsátják az alapítvány részére, amely megoldást kínál arra a problémára is, hogy nagyon kevesen rendelkeznek a történelmi enteriőrök újraalkotásához szükséges mesterségbeli tudással.

Az alapítvány célkitűzése ugyanis, hogy ezeket a kihalófélben lévő mesterségeket felkarolja, és támogassa oktatásukat. A kormánybiztos szavai szerint az így képzett szakemberek tudására számítanak majd a Budavári Palota, a Citadella és a visegrádi vár felújításánál is.

Madaras Bence kuratóriumi elnök elmondta: az alapítvány fő célja Hauszmann Alajos életművének, építészeti és kulturális hagyatékának fenntartása és gondozása, egységes gyűjteménnyé rendezése. Ezt a célt elsősorban oktatási és tudományos tevékenységgel, kiadványokkal, rendezvényekkel, valamint a Hauszmann Emlékház létrehozásán keresztül kívánják elérni. 

Ennek megfelelően a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban, azaz a Kisképzőben már 2023 őszén megindítják képzésüket a szobrász szépmíves, üveg szépmíves, famegmunkáló szépmíves és fém szépmíves szakirányokon. Az oktatási célokat szolgálja továbbá az alapítvány Hauszmann ösztöndíjprogramja, Annavölgyi inkubátorprogramja és Hauszmann mecenatúra programja is.

Az alapítvány annavölgyi beruházásáról korábban már részletesen írtunk; a mostani konferencián megerősítést nyert, hogy eredeti formájában, Hauszmann Emlékházként építik újjá az építész villáját, az itt álló, 2010 óta használaton kívüli üdülőben pedig az Annavölgyi Iparművészeti Szakgimnáziumot tervezik létrehozni. Az intézmény a művészi igényű kézműves szakmák oktatásának helyszíne lesz, két évfolyamon összesen mintegy 300 fővel. Megújul a közeli Lajos-forrás turistaháza, az egykori Dreher-villa is, valamint kiépítik a Hauszmann Alajos élmény- és tanösvényt is, amely az Annavölgyi vízeséstől a turistaházig vezet majd a kuratórium elnökének beszámolója szerint. 

Forrás: MTI