Épületek/Középület

Rendelőintézet Újvidéken

2022.06.10. 18:10

Újvidék kevésbé fejlett, ám folyamatosan növekvő része, Adice a közelmúltban egy új rendelőintézettel gyarapodott. A városképbe illeszkedő, mégis provokatív épület koncepcióját a DBA vezető tervezője, Gyorgye Bajilo ismerteti.

Helyszínleírás és társadalmi kontextus
Az Adice Egészségügyi Központ Szerbiában, Újvidék városának nyugati részén található. Az Adice nevű városrész az 1950-es években a lakosság tömeges spontán bevándorlása idején alakult ki, városépítészeti koncepció nélkül. Mint Újvidék egyik legkevésbé fejlett részét, a környéket a jövőben az egészségügy és az oktatás területén, egy családközpontú városrész igényeinek megfelelően tervezik fejleszteni.

A legfrissebb adatok szerint az Adice területén élő lakosság száma meghaladja a 10.500 főt és ez a szám folyamatosan nő. A várostól való távolságot figyelembe véve az ingatlanok, valamint a földterületek értéke nem nagy. A megfizethető telekáraknak köszönhetően főleg az egycsaládos házak terjedtek el a környéken. A városrész vonzó, mert a határain belül óvoda, általános iskola, középiskola, futballstadion, éttermek és más vállalkozások találhatók, és még a Duna is közel van.

Építészeti kontextus és program
Mint már említettük, a környék képét alapvetően családi házak határozzák meg. A vidéki tájakat és a vajdasági városok peremvidékét alkotó házak archetípusai nyeregtetős terrakotta tetővel vannak kialakítva. Annak köszönhetően, hogy az Adice terjeszkedése spontán történt, az utcahálózat nagyon sűrű és szabálytalan, ahogyan a házak elhelyezkedése is.

Az egészségügyi ellátás szervezete Szerbiában három fő részre oszlik: az elsődleges, a másodlagos és a harmadlagos egészségügyi ellátásra. A jó általános egészségi állapotú emberek szempontjából az elsődleges egészségügyi ellátás a legfontosabb. Az elsődleges egészségügyi ellátás rendszeres ellenőrzéseket, valamint az egészség megőrzését biztosítja minden ember számára. Újvidék városa mintegy tíz egészségügyi alapellátó intézményt számlál, minden városrészben van legalább egy.

Adice a közelmúltig nem rendelkezett egészségügyi intézménnyel. Az adicei egészségügyi központ projekt ötlete több mint öt évvel ezelőtt született meg a növekvő lakosságszám és a lakosok igényeinek elemzése alapján. A demográfiai fejlődés alapján az ilyen jellegű intézmények fejlesztése alapvető fontosságú a helyi közösség számára.

Koncepciótervezés
A fő kérdés az volt, hogyan lehet egy hiteles és kortárs egészségügyi épületet létrehozni, amely egyszerre rendelkezik provokatív és nyugodt építészeti kialakítással. A helyszín alapján az volt a felismerés, hogy a terület karakterét az egylakásos házak építészete – cseréppel fedett nyeregtetők – határozza meg.

Az építészek azzal a céllal közelítették meg a projektet, hogy az épület intuitív elrendezésű és holisztikus élményt nyújtson a felhasználók számára. A hangsúlyt egy olyan létesítmény létrehozására helyezték, amely könnyen megközelíthető és navigálható, pszichológiailag nyugodt, meleg és barátságos mind kívülről, mind belülről. Ez az igény abból a tényből fakadt, hogy az emberek gyakran idegenkednek egy egészségügyi intézménytől. A legfontosabb cél egy olyan épület tervezése volt, amely minden lehetséges módon komfortos hely, kezdve a felhasználók pszichológiai kényelmétől. Az építészeti területen eltöltött évek során arra a felismerésre jutottunk, hogy bizonyos építészeti elemek és formák kellemesebbek az emberek pszichológiai élménye szempontjából. Az egyik ilyen az íves forma. Az íves formák fluidok, a természet inspirálta őket, ezért pozitív érzéseket keltenek az emberekben. Az ívekkel lehetőség van arra is, hogy az objektumot beillesszék a meglévő tájba, vagy hogy az épületet könnyedebbé tegyék. A könnyedség fokozása érdekében úgy döntöttünk, hogy a földszinti homlokzaton az íves formák anyagaként az üveget használjuk. Az épületbe való belépés szabadságának pillanata jelentős szerepet játszik az emberek élményében, különösen az egészségügyi építészeti programban.

Azonban azt is akartuk, hogy az épület egyúttal provokatív is legyen, és az embereket kíváncsivá tegye. A hegyes szélű formák inkább figyelemfelkeltők: embereknek tudniuk kell, hogy létezik egy ilyen intézmény, mert fontos szerepet tölt be a helyi közösségben.

Ahogy korábban már kifejtettük, az épület két ellentétes formából áll. Ez a felosztás vizuálisan könnyen észrevehető. A földszinti alaprajz íves és átlátható, míg az első emeleti alaprajz téglalap alakú és hajtogatott.  A földszint és az emelet alakjában és anyagában is eltérő. A földszint íves és átlátszó, az emelet pedig szögletes és tömör. A földszinti ívelt formák a könnyedség és a lebegés hatását kelti, ráadásul az alsó szint az emelethez képest visszahúzódik, így az emelet lebegő hatást kelt. Az első emelet vizuális kiterjesztése a tető, mely alakjában és színében olyan, mint metafora. A tető koncepcióját Adice nyeregtetőkkel teli településképe ihlette. Kialakításának köszönhetően szimbolikus módon illeszkedik az épület a látképbe, mégis kortárs építészeti nyelven szólal meg. Az öt nyeregtető kompozíciója az egység érzetét kelti és a település sűrűségét idézi.

Az épületbelső és a külső kialakítása között egyértelmű a kapcsolat, ugyanazok a színek jelennek meg mindenhol. A felhasznált anyagok korszerűek, tartósak és környezetbarátok, ráadásul praktikusak egy egészségügyi intézmény számára.

Gyorgye Bajilo

Szerk.: Paár Eszter Szilvia